Dikkatli, düzenli okurlarımız fark etmişlerdir; biz Geekyapar olarak zaman zaman tarih yazıları da yazıyoruz. Seviyoruz bunlardan bahsetmeyi. Tarih, bütünüyle incelediğimizde bize üzerine geek’lik yapacağımız başka bir hikayeler bütünü gibi geliyor. Hani Marvel evrenini, Azeroth lore’unu, Orta Dünya tarihine falan hastayız ya? Gerçek olaylara da öyle yaklaşıyoruz. Peki nereden geliyor bu değirmenin suyu? Sanırım benim bir tespitim var.

Altta da yazıyor zaten, ben uluslararası ilişkiler okudum. Bunun içerisinde bolca tarihle yüzgöz olma da vardı hâliyle. 4 sene boyunca Fransız tarihinden çıkıp Rus tarihine girer, arada Türk dış politikası tarihiyle ilgili okuma yapıp, Amerikan tarihi ile ilgili ödev hazırlarken hep biraz hazırlıklı hissettim kendimi. O zaman buna bulduğum sebep, şimdi geek-tarih ilişkisini analiz ederken bulduğum sebeple aynı: Tarihsel oyunlar geek sinelerde müthiş bir iştah yarattığından, her oyundan sonra gerçekleşen wikipedia seanslarıydı beni hazırlayan.

Şu aşağıdaki oyunlar, kişisel olarak benim tarihle olan samimi ilişkimi kamçılamış eserler. Fakat eminim ki sizin de bu 9 oyundan biriyle, ya da daha fazlasıyla çok yakın ilişkileriniz oldu. Ve eminim ki olanların hepsinin genel kültür seviyesi, tarih bilgisi bu oyunlar sayesinde daha yukarılarda. Eğer sizin için bir tarih öğretmeni olmuş o özel oyunu listede göremiyorsanız, yorumlarda ekleyin! Ama tabii, önce şu 9’a bir göz gezdirin. Belki sizin özel oyununuz o listede vardır?

Buyurun!

 

1. Age of Empires

Age of Empires

Ne Öğrendik: Age of Empires serisinin ilk üç oyunu üç bambaşka tarihsel pencereyi konu aldığından, baya bir şeyle tanışma fırsatımız oldu. Age of Empires I daha ziyade antik çağları konu alıyordu. Pek çoğumuz Shang, Choson, Yamato gibi Asya uygarlıklarının adını onunla öğrendik. Türkiye’nin bir dönem tartışılmaz en çok oynanan oyunlarından biri olan Age of Empires II: Age of Kings ise daha Orta Çağ temalıydı. Oradan öğrendiğimiz Orta Çağ teknolojileri ve binalarıyla herhalde konu hakkında kurs açabilecek seviyeye gelmişizdir. Serinin son oyunu, Age of Empires III ise keşif çağıyla alakalıydı. Onun ana konusu biraz daha fantastikliydi, ama en azından Malta’da Türklerin çok sevilmediğini öğrenmiş olduk!

 

2. Assassin’s Creed

Assassin's Creed

Ne Öğrendik: Assassin’s Creed serisinin tarihi gücü, bana soracak olursanız oyunun en önemli artısıdır. İlk oyundan itibaren serinin her bir üyesi, döneme tarihi bir yolculuk yaptırmak üzerine kuruludur. Üstelik oyun dünyasında (ve hatta sinema dünyasında da) çok tasvir edilmeyen dönemler seçtiklerinden, seri belki de oyunu kapattığınızda sizi direkt Wikipedia’ya yönlendirme konusunda çok nettir. Tarihi olaylar değiştirilir, fakat bir şey vardır ki, Assassin’s Creed’in en hocalık yaptığı alan odur: Mimari. Haçlı seferleri dönemi Şam’ından Rönesans Floransa’sına, 15. yüzyıl İstanbul’undan koloni dönemi Boston’ına kadar gittiğiniz her şehir, o dönem olduğu şeklindedir.

 

3. Civilization

Civilization

Ne Öğrendik: William H. McNeill’ın dünyanın pek çok yerinde ders kitabı olarak okutulan bir çalışması vardır “Dünya Tarihi” adlı. O kitabı bir yerlerden edinebilirseniz, okuyun. Anlatımı tatlıdır kitabın, çok da şey öğrenirsiniz. Tabii eğer öncesinde Civilization oynamadıysanız. Kitapta uygarlıklar tarihinin kilit noktaları olarak verilen pek çok şey, Civilization’da mevcuttur. Örneğin kitap bir noktada “Atlı arabaları bulan Aryan’lar ciddi bir askeri avantaj elde ettiler ve bu şekilde hızlıca yayılmayı başardılar” der. Civ oyuncularının burada gözleri pörtler, zira oyunda Chariot teknolojisini bulan ilk oyuncu genelde erken kazanımlar elde eder. Evet, tarihi siz yazıyor olabilirsiniz Civ serisinde. Ama kırılma noktaları gerçektir!

 

4. Europa Universalis

Europa Universalis

Ne Öğrendik: Europa Universalis serisi için söyleyebileceğimiz her şey, yukarıda Civilization için söylediklerimizin bir başka versiyonu olacaktır. Fakat şöyle ufak bir fark var. Öncelikle, Europa Universalis çok daha kompleks bir oyundur, binbir farklı mekaniği vardır. Böylelikle konu ettiği dönemleri incelerken, eğer Europa Universalis’te iyi bir oyuncuysanız liderlerin kafalarından nelerin geçtiğini çok daha iyi anlarsınız. Ayrıca bir de belirtmek gerekir ki, oyun öylesine gerçeğe yakın detaylar içermektedir ki, yönetmenin zorluğunu öğrenirsiniz harbiden!

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.