Tarihin ilk video oyununun ne olduğu, açıkçası işin alimleri tarafından net belirlenen bir şey değil. Genellikle osiloskopta oynanan Tennis for Two gösteriliyor, ama ara ara internette, “meğerse 1938’de, bir radar sonarından da oyun yapılmış, ahanda!” gibi haberler de dolanıyor. Siz iyisi mi onlara takılmayın. Biz cümleten, video oyunlarını popüler kültüre sokan ilk oyunu dünyanın ilk video oyunu kabul edelim. Yani Pong’u.

Video oyunlarının babası Nolan Bushnell’in önderliğinde Allan Alcorn’un geliştirdiği Pong, 1972’de piyasaya sürülmüş, tüm dünyanın da aklını başından almıştı o dönem. İlginçtir, bugün hâlâ etkileyiciliğini de sürdürüyor. Google Play’de, App Store’da, tonla Pong benzeri oyun var. Steam’de de bulabilirsiniz pek çoğunu. Pek çok oyun da Pong’a küçük göndermeler yapıyor, Pong’a selam çakıyor zaten. Ve bir de, belli ki, girişimcileri de hâlâ etkiliyor.

Daniel Perdomo ve ekip arkadaşları, bir Pong masası geliştirmişler. Yalnız burada, ilk gördüğünüzde aklınıza gelecek olan şeyi bertaraf edelim: Bu bir air hockey masası değil. Perdomo’nun prototip olarak geliştirdiği ve ileride yatırımcı bulup, seri üretime geçirmeyi umduğu şey, baya bilgisayar yardımıyla çalışıyor. Yani siz aslında yine bir bilgisayarı kontrol ediyorsunuz, sadece kontrol ettiğiniz bilgisayar da masanın sütünde gerçek objeleri kontrol ediyor. Yapılışını izleyin, kafanızda netleşecek.

Tasarımından, görselliğine, kontrol mekanizmasının eski kafalılığından keyifli gözüken oynanışına kadar; ağız sulandıran bir şey olmuş bu Pong masası. Muhtemelen air hockey masaları gibi, sadece bar ve arcade salonları için de düşünülmeyecektir bu aparat. Biraz tuzlu olmakla beraber, ev için de bir fiyatlandırılma düşünülecektir. Tabi elbette, şu an bunları konuşmak için erken, henüz bir yatırımcı bulamadı proje. Ama Allah için, söyleyin, siz yatırımcı olsanız para fırlatmaz mısınız şu işe?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.