Biz bu video oyun janr listelerini toparlarken, genel olarak önceden belirlenmiş tür tanımlamalarını kullandık; ama sadece gerçekten yeterli oldukları noktalarda. Lineer Serüven ve Açık Dünya Serüven oyunlarında olduğu gibi, bazı eksik tanımlamaları da kapatmayı istedik. Araç simülasyonu da bunlardan biriydi. Bizce “uçuş simülasyonları”, “denizaltı simülasyonları”, “tank simülasyonları” diye üç farklı tür yok. Bunların hepsi, nihayetinde aynı janrın, farklı tatları. Öyle düşündük ve bu yıllar geçtikçe kesinlikle eskimeyen janrın başına oturduk.

Her zamanki gibi kriterlerimiz şu şekildeler:

  • Her seriden sadece bir oyun alıyoruz.
  • Araç simülasyonlarının en önemli amacı, konu edindikleri aracın (uçak, denizaltı, otobüs, tren, tank vb.) kullanımını gerçeğe uygun bir şekilde resmetmektir. Bu oyunların asıl amacı hiçbir zaman oyuncuyu eğlendirmek ya da bir hikaye anlatmak değildir, bunlar ikincil ve üçüncül öncelikler olsalar da, ana sahne mevzubahis edilmiş aracın detaylarını olabildiğince gerçekçi bir şekilde aktarmaktır.
  • Ve her zamanki gibi, tarihi önemlerinden çok, safi kalitelerini ele aldık, eğer aynı seride bir oyun ilk oyunun tüm hatalarını düzeltmişse, sadece ilkinin ehemmiyeti fazla diye o oyunu listeye almamazlık etmedik.

Bu serideki diğer listelerimiz ise şu şekildeydi:

Hazır mıyız? O hâlde göstergeleri son kez kontrol edelim, hava durumuna bir defa daha bakalım, her şey tamamsa yola çıkmak üzere zorlu sürece beraber başlayalım. Buyurun!

 

10. OMSI 2

01 OMSI 2

Dışarıdan bakınca OMSI 2‘nin çekiciliğini görmek zor değil elbette. MR-Software’in geliştirdiği oyun, gerçekten de detaylı ve gerçekçi bir otobüs simülasyonu; üstelik kendi pazarında görece tek başına olduğu için de elle tutulur bir alternatifi yok. Ama bize soracak olursanız, OMSI 2’nin gerçekten parlamaya başlaması, yüzeyden biraz aşağıya eşeleyince gerçekleşiyor. Berlin’in Spandau semtinde 1986’dan 1994’e kadar direksiyon salladığınız oyunda, zaman geçtikçe etrafınız da inceden değişmeye başlıyor. Ve siz bir noktadan sonra gerçekten zor mekaniklere alışınca, gerçekten kendinizi Almanya’nın en kritik dönemeçlerinden birine tanık oluyormuş gibi hissedebiliyorsunuz. Neredeyse Papers Please-vari.

 

9. Wings Over Flanders Fields

02 Wings Over Flanders Fields

Old Brown Dog Software’in geliştirip piyasaya sürdüğü Wings Over Flanders Fields bir 1. Dünya Savaşı uçuş simülasyonu. Pek çok muadili gibi, bu dönemi kendisine alan bellemesinde şaşırtıcı bir şey yok. İt dalaşlarının gerçek anlamda ilk defa yoğun yaşandığı Büyük Savaş yıllar içerisinde tonlarca oyuna ilham verdi. Yalnız WOFF’da farklı bir durum var. Hayatına bir Combat Flight Simulator 3 modu olarak başlayan bu oyun, gerçekten etkileyici bir tek kişilik kısma sahip. Bu da oyunun sizi sarıp sarmalamasına, kolay kolay da bırakmamasına sebep oluyor. Tabii o ilk giriş rampasını aşabilirseniz.

 

8. Microsoft Train Simulator

03 Microsoft Train Simulator

Bir ara Microsoft dünyanın en güzel simülasyon oyunlarını yapardı, anımsar mısınız? Artık kendileri pek oyun yapma işine bizzat el atmıyorlar, ama neyse ki attıkları dönemden Microsoft Train Simulator gibi yadigarlar var. Orijinal oyunun Orient Express, Hisastu Line, Marias Pass gibi ikonik bazı rotaları; Flying Scotsman, Genesis, Acela Express gibi unutulmaz lokomotifleri var. Ama asıl bomba, kullanıcıların yarattığı içeriklere girdiğiniz zaman başlıyor. Vakti olan varsa, balıklama dalmasını öneririz. Ah bir de o kötü kaderli Train Simulator 2 çıkabilseydi…

 

7. War Thunder

04 War Thunder

War Thunder‘ı illa ki duymuşsunuzdur. İlla ki birileri, bir ara denemiştir bu oyunu. Genelde simülasyon oyunlar için böyle bir laf kolay kolay edilmez; çünkü dedik ya, türün asıl amacı eğlendirmek değildir. Ama War Thunder geniş bir kitleye hitap etti; çünkü başarılı online bileşenleri dışında, gerçekten çok çeşitli modları vardı. İster “arcade” tarzı vura vura ilerlediğiniz moda bakın, isterseniz bir tık daha gerçekçi tarihi kavgalara girin, isterseniz de düpedüz simülasyon moduna dalın, çıkamayın. War Thunder katmanlı ve çeşitli bir oyun, bu yüzden de her türlü takdiri hak ediyor.

6. Euro Truck Simulator 2

05 Euro Truck Simulator 2

İnsanın içine bir gitme ihtiyacı geliyor bazen. Olur ya hani, her şeyden sıkılınmaya başlandığında, her şey biraz fazlaca can sıkıcı olmaya başladığında basıp gitmek ister insan. Spesifik bir yere değil, spesifik bir yerden öteye de değil. Sadece gitmek. İşte bizce, yapılan tüm kötü kamyoncu şakaları ve bu kötü kamyoncu şakalarının üzerine inşa edilmiş Let’s Play videolarının ötesinde Euro Truck Simulator 2‘nin kıymeti bu gitme hissini karşılamasından geliyor. Avrupa’nın dört bir köşesine kamyonunuzla tutup, arkaya bir müzik açıp hiçbir dert tasa olmadan gitmek ETS 2 dışında çok az oyunun bu kadar rafine verebildiği bir his.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.