Eğer sıkı bir oyuncuysanız, zaman içerisinde oyun dünyasında bazı trendlerin piyasayı ele geçirdiğini, bazı türlerin bazı dönemlere damga vurduğunu görürsünüz. Call of Duty 4: Modern Warfare’in çıkışından sonra geçen (ve hâlâ kısmen devam eden) seneler içerisinde her yerin askeri FPS’lerle dolması, ya da Diablo serisinin akıl almaz başarısından sonra bir anda “Klik klik” seslerinin tüm dünyayı doldurması buna örnektir. Ama aynı zamanda madalyonun bir de öteki tarafı vardır. Bazı türler de zaman içerisinde kaybolurlar. Hiçbir oyun türü tamamen ölmez (en azından oyuncu camiasında bu nostalji açlığı mevzubahis olmaya devam ettikçe), ama bazı seneler o türe dair sağlam bir örnek bulmak için aylar beklemeniz gerekebilir.

Gerçek zamanlı stratejiler son zamanlarda biraz öyleler. Westwood EA bünyesinde kaybolduğundan ve Ensemble kapanıp, Blizzard en ünlü GZS serilerinden birini MMO diyarına taşıdığından beri gittikçe azalıyorlar. Madem hazır bugün Age of Mythology: Extended Edition açıklandı ve geçmişe dönme fırsatı tanıdı, o zaman biz de artık etrafta çok boy göstermeyen türe bir selamımızı çakalım dedik.

Kriterimiz yine aynı: Seri başına sadece bir oyun seçiyoruz ve oyunların kendi zamanındaki kalitesinden çok, zamanının ötesine ne kadar hitap edebiliyor, ona bakıyoruz. Tamam mıyız? O zaman buyurun!

 

10. Dune II: Battle for Arrakis

Dune II

1992’de MS-DOS için piyasaya sürülen Dune II’yi bu listeye almamak olmazdı. Daha üç satır önce yazdığımız kuralı bozmak gibi oluyor, farkındayız, zira Dune II bugün pek de rahat bir şekilde oynanmıyor. Ama türün babasını listeye almayıp da ne yapacaktık? Westwood ismini kalbimize yazmamıza sebep olan oyun, Joseph Bostic, Aaron Powell ve Brett Sperry’nin çocuğuydu. Türün ilk örneği değildi, ama kuşkusuz bugünkü hâline gelmesindeki en önemli faktörlerden biriydi.

 

9. Empire Earth II

Empire Earth 2

Empire Earth II, hemen hemen bu listedeki tüm gerçek zamanlı stratejiler gibi bir dönem Türkiye’deki internet kafelerin tozunu attırmıştı. Şimdilerde Rockstar New England olarak faaliyet gösteren Mad Doc Software’in 2005 yılında çıkardığı oyun, yaklaşık iki yıl sonra bir devam oyununa kavuştu. Dürüst olmak gerekirse hayatımızda oynadığımız belki de en berbat devam oyunlarından biridir Empire Earth III. Bu yine de içimizde bir yerlerde EE II ayarında bir Empire Earth IV görmek istediğimiz gerçeğini değiştirmiyor.

 

8. Total Annihilation

Total Annihilation

Sonraları Dungeon Siege ile parayı kıran, fakat devamını bir türlü getiremeyen Chris Taylor’un devasa gerçek zamanlı strateji oyunu tarih sayfalarında önemli bir yere sahip: Total Annihilation 3D ünite ve kara grafiklerine sahip ilk gerçek zamanlı strateji oyunuydu. Çıkışının üzerinden tam on yedi sene geçti, Chris Taylor sonrasında Supreme Commander adında bir ruhani takipçi de çıkardı fakat Total Annihilation’ın tadı hâlâ damağımızda ve ona rakip olabilecek bir oyun da çok çıkmadı. Çıkarsa ancak Chris Taylor’dan çıkar zaten.

 

7. Command & Conquer: Red Alert 2

Red Alert 2

Gerçekten içtenlikle söylüyoruz, bu listeyi “Bakın GZS türünün en güzel günleri geçmişte kaldı” mesajını iletmek için spesifik olarak eski oyunlardan oluşturmadık. Command & Conquer için Generals ile Red Alert 2 arasında da çok kaldık, fakat en nihayetinde, Yuri faktörüyle Red Alert 2 bir adım öndeydi. Yeni milenyumda çıkan Red Alert 2, hem eleştirmenlerden, hem oyunculardan çok pozitif tepkiler toplamıştı. Frank Klepacki’nin müziği de yine unutulmazdı. Kendimizi tekrar ediyoruz ama, Red Alert 2 de bir neslin internet kafede tanıştığı ve saatlerini gömdüğü oyunlardandı.

 

6. WarCraft III: Reign of Chaos

Warcraft 3

WarCraft serisinden bir üyeyi ilk beşe taşıyamamamızın savunması ilk beş oyunun kendisidir, onlar konuşacaklar o yüzden burada karakter harcamanın bir lüzumu yok. Biz onun yerine Reign of Chaos’un inovatif tarafından söz etmek istiyoruz. Bir yandan Azeroth’u bir MMO’ya hazırlarken, bir yandan RYO sosu eklenmiş oynanışıyla MOBA’ların da temelini attı. Bu ikisini de isteyerek mi yaptı bilmiyoruz, fakat hikayesiyle, multiplayer’ıyla, modlanabilirliğiyle ve genel kalite seviyesiyle WarCraft III, bugün insanların WoW’a rağmen bir Warcraft IV beklemesinin en büyük sebebi.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

1 Comment

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.