Yine Geekyapar’ın meşhur en iyi 10 x türü oyun listelerinden biriyle karşınızdayız sevgili Geekyaparlar. Daha önce en iyi 10 MMO‘yu, Puzzle oyununu, Stealth-Action‘ları, Müzik oyunlarını, Arcade Yarış oyunlarını, Tycoon oyunlarını, Sıra Tabanlı Strateji oyunlarını, Gerçek Zamanlı Strateji oyunlarını ve Taktiksel Rol Yapma oyunlarını yazmıştık. Bu sefer de belki de oyun dünyasının en eski ikinci türüne el atalım dedik. Altta kuralları bold yazıyoruz, dikkat edin, kaçırmayın.

  • Her seriden sadece bir oyun alıyoruz.
  • Macera oyunu, bizce, etrafla etkileşime girerek, bölgesel bulmaca (şu kapıyı nasıl açarım, şu odadan nasıl çıkarım vb.) çözdüğünüz, kişilerle diyaloga girerek soruşturma yürüttüğünüz ve bunun ana mevzu olduğu bir oyun türüdür; elemeyi böyle yaptık.
  • Ve her zamanki gibi, tarihi önemlerinden çok, safi kalitelerini ele aldık, eğer aynı seride bir oyun ilk oyunun tüm hatalarını düzeltmişse, sadece ilkinin ehemmiyeti fazla diye almamazlık etmedik.

Tamam mıyız? O halde, buyurun efendim. Gelmiş geçmiş en iyi 10 Macera oyunu! Her zamanki gibi, sizin şahsi top 10’unuzu da aşağıda bekliyoruz!

 

10. Broken Sword: The Sleeping Dragon

Broken Sword 3

Broken Sword: The Sleeping Dragon’ın bu listede yer almasına şaşıranlarınız illa ki olacaktır. Muhtemelen Broken Sword I veya II’yi burada görmek isterdiniz, ya da onlara korkunç derecede yakın Broken Sword 5: The Serpent’s Curse en kötü listeye giriş yapmalıydı. Bizim önceliğimiz ise farklı oldu. Broken Sword, pek çok özelliğiyle 5 oyununun 4’ünde klişeleri sımsıkı kucaklamaktan kaçınmamış bir seriydi, ama üçüncü oyunu, The Sleeping Dragon, macera türünün pek çok kilit problemini -direkt olarak çözemese de- çözmek uğruna yeniliklere giden, içi riskli fikirlerle dolu bir oyundu. Hikayesi de, grafikleri de güzeldi. O yüzden de listeye onunla başladık.

 

9. Phoenix Wright: Ace Attorney

Phoenix Wright

Aslen 2001’de Japonya’da GBA’e özel olarak çıkan Phoenix Wright: Ace Attorney, 2005’te DS için tekrar uyarlanınca bir anda konsolun en popüler oyunlarından biri hâline geldi. Bunun sebebi çoğunlukla mahkeme temalı oyunların nedense pek fazla sayıda olmamalarıydı kuşkusuz. Aslında macera türünün dibinde yatan “soruşturma” hissiyatına çok uygundu mahkemeler. Phoenix Wright bu uyumun üzerine harika bir oynanış da inşa edince, GameSpot’un dediği gibi Nintendo’nun mobil konsolunda macera türünün canlanmasının sebebi oldu.

 

8. Full Throttle

Full Throttle

Muhtemelen kendinizi hazırlamışsınızdır. Muhtemelen, Full Throttle’ın bu listede göreceğiniz tek Tim Schafer oyunu olmadığını biliyorsunuzdur. Belki de Full Throttle hakkında söylenebilecek pek bir şey yok, ne de olsa SCUMM döneminin en parlak, en popüler oyunlarından biriydi. Ama yine de altı çizilmeli: Full Throttle hemen hemen her SCUMM oyunu gibi delicesine komikti. Her SCUMM oyunu gibi som altından bir kalbi vardı. Belki bir şeyi de itiraf etmek gerekiyor, onunla büyüyen hemen hemen herkeste bir “motor” aşkı başlattı. İddialıyız, Sons of Anarchy izleyici kitlesinin en az %5’ini Full Throttle’a borçlu olabilir.

 

7. Beneath a Steel Sky

Beneath a Steel Sky

Broken Sword’un yaratıcısını alın. Tencerede kaynayan suya atın. Üzerine Blade Runner ve Cesur Yeni Dünya sosları karıştırın. Biraz çizgi film baharatı koyun. En sonunda da hepsinin üzerine, Watchmen’in çizeri Dave Gibbons’ın görsel tarzını katın. Karşınıza çıkacak şey Beneath a Steel Sky’dır. Revolution Software’in zaman içerisinde yitip giden oyunu, muazzam bir atmosfere sahipti. Cyberpunk’sa cyberpunk, distopyaysa distopyaydı; boşa atılacak kurşunu yoktu BaSS’ın. Bugün açın, bugün oynayın. Oyun çıkalı tam 20 sene oldu, ama hâlâ grafikler ve müziklerin sizi içinize çekeceğini göreceksiniz.

 

6. The Walking Dead

Walking Dead

Telltale Games, eski macera oyunları bayrağını öyle bir şiddetle ve öylesine bir ısrarla yıllarca taşıdı ki, en sonunda 2012’de turnayı gözünden vurduklarında sanıyorum ki kimse şaşırmamıştı. Bölüm bölüm yayınladıkları The Walking Dead, hakikaten de insanın içerisindeki hisseden her parçaya sonuna kadar hitap etmeyi başarıyordu. Beraber yürüdüğünüz karakterlerin hepsi etten, kemiktendi. Vermek zorunda kaldığınız kararların her biri omuz ezen türdendi. Ve her şeyden de önemlisi, macera oyunlarının zirveye geri tırmanışı, The Walking Dead’in o sene sonunda aldığı “Senenin Oyunu” ödülleriyle perçinlendi. Helal be Telltale.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.