MOBA, genç bir tür. Hatta bu liste serimizde yer verdiğimiz janrlar arasında belki de en genci. Bu oyun türünün doğuşu baya içinde bulunduğumuz yüzyıl dahilinde oldu; ki diğer hiçbir oyun janrı için bunu net olarak söylemek mümkün değildi. O yüzden, listemizde çoğu zaman sıralamaları oynatırken kullandığımız “zamana karşı ayakta durma” mefhumunu biraz tahmin ederek yaptık. Şimdilik elimizde sadece oynanış derinliği vardı.

Her zamanki gibi kriterlerimiz şu şekildeler:

  • Her seriden sadece bir oyun alıyoruz.
  • MOBA, ya da “multiplayer online battle arena” türü, sınırlı ve belirli bir oyun alanı içerisinde, her oyuncunun bir karakteri kontrol ederek rakibin üssünü yok etmek amacıyla hareket ettiği, çok oyunculu bir türdür. Oyun alanı bir spor gibi sınırları ile özellikleri belirgin ve sabit bir şekilde yaratılır. Oyuncular rakiplerinin ilerleyişlerini durdurmak adına gerçek zamanlı strateji ve kule savunma oyunlarından ögeler kullanırlar. Türü böyle tanımladık, listeyi böyle oluşturduk. 
  • Ve her zamanki gibi, tarihi önemlerinden çok, safi kalitelerini ele aldık, eğer aynı seride bir oyun ilk oyunun tüm hatalarını düzeltmişse, sadece ilkinin ehemmiyeti fazla diye o oyunu listeye almamazlık etmedik.

Bu serideki diğer listelerimiz ise şu şekildeydi:

Hazır mıyız? O hâlde yirmi birinci yüzyılın en genç ve belki en popüler türünü deşmek üzere, yeteneklerimizi alalım, saha dizilimlerimizi belirleyelim ve başlayalım. Buyurun!

 

10. Magicka: Wizard Wars

01 Wizard Wars

Size bu listelerin hazırlanışına da ışık tutacak ilginç bir detay vereyim. Bu yazıyı yazmadan uzun bir süre önce maddelerini belirlemiştik biz. Ve o sırada, 10 numarada Infinite Crisis vardı. Gelin görün ki, online oyunların makus kaderidir, bu yazının yayına alınışına kadar geçen tarih içerisinde Infinite Crisis kepenkleri kapattı. Neyse ki, yerine alacağımız oyun için çok düşünmek zorunda kalmadık. Wizard Wars, Magicka serisinden aldığı özgün büyü kombinasyonu sistemiyle, zaten heyecan uyandırıyordu bizde. Aldık, hiç utanmadan on numaraya yerleştirdik.

 

9. Bloodline Champions

02 Bloodline Champions

Bloodline Champions‘ın MOBA türüne kattıkları tartışılır. Oyunun ortaya koyduğu çok az şey diğer MOBA’lar tarafından benimsendi neticesinde. Ama genel olarak MOBA türüne bir tablo olarak bakıyorsak, en canlı renklerin kullanıldığı kısmında BLC’nin ikamet ettiğini de kabul etmek gerekiyor. Aksiyon bazlı oynanışı, gerçekten yoğun ve sizden buram buram ter fırlamasını sağlayan maçlara sebebiyet veriyordu. Üzerinize buzağı gibi çöken bir yoğunluk vardı bu oyunda, biz de ona hürmeten kendisini dokuz numaraya aldık.

 

8. Super Monday Night Combat

03 Super Monday Night Combat

MOBA’lar aslında genelde -bir takım başka janrlar gibi- kamera açısını da oyun türünün mecburiyetleri arasında gösterebileceğimiz bir yerdeler; ama işte bazen Super Monday Night Combat gibi oyunlar çıkıp, böyle bir tanımın yapılmasını engelleyebiliyorlar. 2010’da çıkmış olan Monday Night Combat’ın daha da MOBA olan halefi SMNC, bir tutam Team Fortress 2, bir tutam kule savunması ekleyip, ortaya eşsiz bir MOBA-FPS kırması çıkarıyordu. Bugün hâlâ kıymetli.

 

7. AirMech

04 Airmech

AirMech listemizdeki en yeni oyunlardan biri olabilir; ama biz hiçbir zaman kendisini eklemek için beklemek zorundaymışız gibi hissetmedik. Bir kere, zaten kılıçlı adamlar ve duruma hiç de uygun olmayan açıklıkta zırh giymiş kadınlar rutininden fırlamış; bize mech’ler vermiş alanda koşturmamız için bu oyun; elbette kendisini bir tık daha fazla seveceğiz. Ama tek olayı bu değil elbette. Acayip keyifli oynanışı, göze çok hoş gelen grafikleri ve düşmeyen temposu, kendisini yedinci sıraya koymamıza sebep oldu.

 

6. Smite

05 Smite

Uzun bir süre boyunca sadece League of Legends tarafından domine edilen pazarda artık –LoL kadar devasa olmasa da– çıkan bazı sesler var. Smite da bunlardan bir tanesi. Pek çok farklı açıdan muadillerinden sıyrılmayı başardı Smite, ama elbette en önemlilerinden bir tanesi karakterleri olarak binbir farklı mitolojiden Tanrıları tercih etmesiydi. Yunan, Hindu, Viking, Mısır… Bunun etrafına keyifli bir oynanış da eklenince, mükafatı gelmeye başladı ve Smite 2015’te ilk turnuvasına ev sahipliği yaptı!

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

1 Comment

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.