Daha önce bu serimizde “arcade” olarak tabir edilen yarış oyunlarına yer vermiştik. Başına da büyük büyük, bold harflerle yazmıştık simülasyon ya da semi-simülasyon yarış oyunlarını burada tutmadığımızı. Bunu yapmamızın sebebi, yarış oyunlarının çoğunlukla tek bir pakette toparlanmasıydı. Ama biz katılmıyoruz. Bizce arcade yarış oyunları ve simülasyon yarış oyunları, birbirinden dip dibe farklı kategoriler ve dip dibe farklı insanlara hitap ediyorlar. Bugün de burada, simülasyon olanlarını onore etmek için toplandık.

Her zamanki gibi kriterlerimiz şu şekildeler:

  • Her seriden sadece bir oyun alıyoruz.
  • Simülasyon yarış oyunları, aynı arcade yarış oyunları gibi tekil bir pistte, rakiplerinizi geçip aracınızla bir yarışı birinci sırada bitirmeniz üzerine şekillenen oyunlardır. Yalnız arcade yarış oyunlarının aksine, kontrol çok daha gerçekçi ve karmaşıktır. Arabalar gerçek hayatta hareket ettikleri gibi ederler ve amaç gerçek bir yarışa olabildiğince fazla yaklaşmaktır.
  • Ve her zamanki gibi, tarihi önemlerinden çok, safi kalitelerini ele aldık, eğer aynı seride bir oyun ilk oyunun tüm hatalarını düzeltmişse, sadece ilkinin ehemmiyeti fazla diye o oyunu listeye almamazlık etmedik.

Bu serideki diğer listelerimiz ise şu şekildeydi:

Hazır mıyız? O hâlde yerlerimizi alalım, son kontrolleri yapalım, üç yeşil ışığı yakalım ve başlama atışının yapılmasıyla birlikte gazları kökleyelim!

 

10. Assetto Corsa

01 Assetto Corsa

Assetto Corsa listemizdeki en yeni oyun. 10. sırada olması da biraz bu yüzden zaten. Güzel arabaların memleketi İtalya’dan kopup gelen bu oyun, 2014 senesinde tam sürümüyle piyasaya çıktı; onun gerçekten ilk izleniminde verdiği kadar kalıcı olup olamayacağını görmek için biraz beklemek istiyoruz. Ama altını da çizmek gerek, o nasıl bir ilk izlenimdir öyle! Evet, grafikler iyi; evet, sürüş mekanikleri fena değil. Ama bizi asıl vuran tüm oyunun güzel arabalar ve güzel yarışlara dair bir aşk mektubu hükmünde olması. Bir iki sene daha bekleyelim, eminiz Assetto Corsa bu listede daha da yukarı çıkacaktır.

 

9. Need for Speed: Shift

02 Need for Speed Shift

2000’li yılların sonunda, EA Games Need for Speed serisiyle ne yapacağını bilemiyor gibiydi. Son birkaç oyun eski günlerin heyheyini yakalamaktan uzaktı ve acilen bir aksiyon alınması gerekiyordu. EA şöyle bir karar verdi: Bundan sonra farklı platformlara, farklı türden oyunculara hitap eden Need for Speed’ler çıkartacaktı. Daha casual oyuncular için Nitro, genel NfS severler için Undercover, F2P camiası için World ve sert simülasyoncular için Need for Speed: Shift. Herhalde söylemeye gerek yok, çıkışından altı sene sonra hayranların hâlâ “Shift 3?” sorusunu sorduklarına bakarsak, bu deneyin bize en hayırlı hediyesi Shift oldu.

 

8. GRID

03 GRID

Teknik olarak burada bir kural delimi yapıyor muyuz, yapmıyor muyuz diye düşündük biraz. Zira listemizde aşağıdaki maddelerde yer verdiğimiz Race Driver serisinin içinde aslen GRID. Ama sonrasında, GRID’in Race Driver’dan bir hayli başkalaştığına karar verdik. Yarış oyunları dendi mi akla ilk gelen isimlerden biri olan Codemasters’ın oyunu, bunu çok şık kentsel lokasyonları, ilgiyi devamlı ayakta tutan modları ve Flashback mekaniğiyle ayrıştı abisinden. İyi de yaptı, zira elimizde bir değil, iki şahane simülasyon yarış serisi kaldı.

 

7. Colin McRae Rally ’04

04 Colin McRae Rally 04

2007’de aramızdan ayrılan İskoç rallici Colin McRae’nin ölümüne en çok üzülenlerin ralli dünyasından değil, video oyunu severlerden çıkması bir tesadüf değil. Colin McRae’nin adını ve yardımını sunduğu Codemasters serisi, uzun hayatında çok hayran kazandı kendisine ne de olsa. Colin McRae Rally ’04 çıktığında, bu oyun ralli oyunlarında bir tekeldi artık. 04 versiyonu resmi lisansı kaybettiğinden biraz eksikti gözümüzde aslında, ama mekanikleri o kadar rafineydi, içine kattıkları baharat o kadar tatlıydı ki; ralli nedir bilen bilmeyen hastası oldu oyunun. Bizce daha iyisi de pek çıkmadı zaten.

 

6. Project Gotham Racing 2

05 Project Gotham Racing 2

Çok ilginç bir noktada duruyoruz, zira daha önce hiçbir listemizde, başka listemizde yer verdiğimiz bir oyuna ev sahipliği yapan bir oyuna yer vermemiştik. Kafalar karıştı, değil mi? Project Gotham Racing’in içerisinde geliştirilmiş versiyonuna en iyi shoot ’em up listesinde yer verdiğimiz Geometry Wars oynanabilir vaziyetteydi. Ama elbette, PGR 2’nin olayı bu değildi. Sadece yarışın sonunu değil, yarışın kendisini de puanlayan sistemi, dönemine göre resmen bir içim su olan online mekanikleri ve elbette artık iyiden iyiye master tezini yazdığı yarış mekanikleriyle PGR 2 uzun yıllar boyunca Xbox sahiplerinin en büyük kozu oldu yarış oyunları konusunda. Ta ki…

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.