Yıllar içerisinde “favori oyun türüm” olduğunu iddia ettiğim pek çok janr geldi geçti. Hemen hemen hepsi de rol yapma oyunları ailesinin bir üyesiydi. Bir dönemimi aksiyon-RYO‘lara tutunarak geçirdim, hayatımın bir bölümü de MMO‘lara ayrılmıştı. Ama çok uzun bir süredir, soran olursa favori oyun türümü Taktiksel RYO olarak veriyorum. Şu karakterlerinizi grid bazlı bir sistemde, küçük bir haritada hareket ettirdiğiniz, genelde taş kağıt makas tipi bir stratejiye sırtını dayayan; hem taktik vermekle, hem de karakter geliştirmekle uğraştığınız oyunlardan söz ediyoruz.

Bu türün gelmiş geçmiş en iyi 10 üyesini saymaya yeltendiğimizde iki şey fark ettik: birincisi, türün sınırları bazen çok blurlaşıyor. Örneğin asıl Fallout serisini nereye koyacağımızı kestirmek zor. İkincisi, tür her ne kadar hemen hemen her platformda mevcut bulunabiliyor olsa da, en fazla hüküm sürdüğü ve en yüksek uyum sağladığı konsol PSP gibi gözüküyor. En azından biz, türün efsanelerini gözümüzden tekrar geçirirken karşımıza ne kadar fazla PSP oyunu çıktığına tekrar tekrar şaşırdık.

Kurallarımız her zamanki gibi net; her seriden sadece bir oyun alıyoruz, unutulan, eksik bir şey varsa da yorumlara yazıyoruz. Buyurun!

 

10. Silent Storm

Silent Storm

Evet, listeye bir efsaneyle başlıyoruz. Nival’ın geliştirip, JoWood’un dağıttığı Silent Storm, İkinci Dünya Savaşı oyunlarının bininin bir para ettiği günlerde piyasaya çıkmıştı, ama o oyunların neredeyse yüzde doksanını hatırlamazken kendisini hâlâ muhabbetle anıyoruz. Viking mitolojisine olan acayip bağı, çok güzel yakaladığı alternatif tarih tadı hakikaten apayrıydı. Sonradan Sentinels çıktı, en sonunda da seri isim değiştirip Hammer & Sickle oldu. Sentinels yine fena değildi de, Hammer & Sickle hakikaten çok kötüydü yahu…

 

9. Fallout Tactics: Brotherhood of Steel

Fallout Tactics

Bethesda kendisini canon’dan çıkarmadan önce de Fallout Tactics ne serinin hayranlarının, ne de diğer oyuncuların gözünde öyle unutulmaz bir oyun değildi. Biz bunun sebebini anlamıyoruz. Bize sorarsanız Tactics, Fallout serisinin özü olan taktiksel savaş sistemini alıp, rafine etmişti. Yapay zeka daha iyiydi, yapmanız gereken stratejik düşünme daha ağırdı ve multiplayer modu vardı. Eğer vakti zamanında bir şans vermediyseniz, şimdi verin. Pişman olmayacaksınız.

 

8. Valkyria Chronicles

Valkyria Chronicles

Bir gün elbet PlayStation 3’ün en hakkı yenen oyunları listesi yapacağız, ve o gün eminim ki Valkyria Chronicles o listenin en tepelerine oynayacak. Sega‘nın kendi içinde yapıp, 2008 yılında piyasaya sürdüğü Valkyria Chronicles sonraları PSP’de yoluna devam etti ve o oyunlar da gerçekten güzeller, fakat ilk oyun eşsiz sanat yönetimini HD ekranda sergileyebildiği için gönlümüzde ayrı bir yer tutuyor. Tabii bir de o Command sistemi için. Taktiksel RYO’larda öncesinde de, sonrasında da pek görmediğimiz bir şeydi, niye görmediğimizi de anlayamıyoruz.

 

7. Disgaea: Hour of Darkness

Taktiksel rol yapma oyunu

Nippon Ichi’nin tür üzerindeki hakimiyetine apayrı bir yazı yazılabilir, ama gevezeliğe fazla kapılmamak adına sadece şunu söylesek yeter: 2003’te PS2’ye, 2007’de PSP’ye, 2009’da da DS’e çıkan Disgaea: Hour of Darkness kimilerince PS2’nin gelmiş geçmiş en iyi taktiksel rol yapma oyunu kabul ediliyor. DS‘te rakipleri daha fazla, PSP‘de ise tavanı aşıyor ama yine de bu Disgaea’nın onların hepsine kafa tutabilecek bir oyun olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Her yerinden orijinal fikir fışkıran oyunlardan biriydi zaten. Bu üç platforma da tekrar tekrar alınıp oynanır.

 

6. Final Fantasy Tactics: War of the Lions

FFT War of the Lions

Final Fantasy Tactics zaten harika bir oyundu, üzerine muhteşem sinematikler, geliştirilmiş görseller ve iyice kalite seviyesi arttırılmış bir oynanış getirilince iyiden iyiye unutulmaz bir klasik hâline geldi. War of the Lions‘ın hikayesi, dünyası, oynanışı insana saatlerini gömdürten türden. Bir de multiplayer’ı vardı ki o da zaten iyiden iyiye şenlik hâline dönüşüyordu. Bu tip oyunlarda permadeath’i severiz. War of the Lions daha insaflı bir permadeath sistemiyle bize sorarsanız güzel bir orta yol buluyordu. Tabii benzer bir sistemi tek kullanan o değil, ama listenin ilerisi için spoiler vermeyelim.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.