Marvel Comics ve MCU uyarlaması oyunların yapımına 1982 yılında Atari 2600 için çıkan Spider-Man oyunu ile başlanmış. Günümüze kadar, farklı platformlarda ve farklı kalitelerde, yaklaşık olarak yüzden fazla Marvel uyarlaması oyun bulunuyor. Değişen teknolojiyi ele alırsak yakın zamanda çıkan oyunların kalitesi ile eski oyunların kalitesini yarıştıramayız ancak bu avantajlar yine de oyunları eleştirmeye ve puanlamaya engel değil. Biz de ileriki dönemlerde yaşayacağınız hayal kırıklıklarının önünü almak için Metacritic skorlarına göre gelmiş geçmiş en kötü Marvel uyarlaması oyunlara bir bakalım istedik.

Sıralamayı oluştururken, Metacritic sitesindeki “User Score” yerine “Metascore” sıralamalarını baz aldım ve en kötüden daha az kötüye gidecek şekilde sıraladım. Listedeki oyunların bazılarını hem oynamış hem de izlemiş olsam da, bazılarını oynama fırsatını bulamadığımı da söylemeliyim. Bu yüzden kişisel tecrübelerim yerine izlenimlerim üzerinden yorum yapmam icap etti. Eğer siz de listedeki oyunları oynamak isterseniz bazılarına biraz araştırma ile ulaşabilirsiniz.

10. IRON MAN – 2008

Marvel Iron Man 2008 yapımı oyun
Iron Man, 2008
  • Metascore: 32

Tony Stark’ın Mark 1 zırhı ile mağaradan kaçmasıyla başlayan Iron Man, MCU uyarlaması bir oyun. Daha öncesinde biraz oynama fırsatı bulmuştum ve anılarımda kötü bir deneyim olarak kalmadığından, listeyi hazırlarken bu oyuna verilen düşük skoru başlarda yadırgamıştım. Sonrasında ise yerinde bir skor olduğunu düşünmeye başladım ve belli başlı nedenlerim var.

2008 yapımı Iron Man oyunu benim gibi nostalji tutkunlarına göre geçmişi yâd ettiriyor evet ancak es geçilemeyecek bir şey var ki o da bu oyunun vasat hikâye gidişatı ve mekanikleri. Hikâye neredeyse “Iron Man suitinde kötülere lazer saçan Tony Stark” özetlemesinden ibaret. Neticede Iron Man, Nişancı türünde bir oyun olduğu için sadece bu kısma odaklanılmış ama oyuncuyu baydıracak kadar abartmaya gerek var mıydı… Bence yoktu. PS3 versiyonunda grafikler iyileştirilmiş olsa da, görselde de görebileceğiniz gibi PC versiyonunun grafikleri de vasat. Vaktinde ilgimi çekmiş olsa da liste için oturup tekrardan oynamak istediğimde fark ettim ki böyle oyunların tadını çıkarmak günümüzde çok zor. Artık eski oyunların yüzüne bakmıyor, aslında geçmişte keyif alarak oynamış olduğumuz oyunların gelişen oyun teknolojilerine nazaran ne kadar hantal ya da eksik kaldığını görüyoruz. Iron Man de onlardan biri.

9. THE INCREDIBLE HULK – 2008

Marvel, The Incredible Hulk 2008 yapımı oyun
The Incredible Hulk, 2008
  • Metascore: 33

Bruce Banner karakterini Avengers uyarlamasıyla karşılaştırdığımda çok daha başarılı anlatıldığını düşündüğüm The Incredible Hulk filminin uyarlaması olan, film ile aynı yıl çıkmış bir açık dünya oyunu. Manhattan bölgesinde Hulk ile binalara tırmanmak, Hulk’ı “Hulk” yapan o agresif ve kontrolsüz gücü kullanmak gayet keyifliydi. Oyunu oynarken genellikle Hulk ile etrafı yıkıp döküyor olsam da görev ve hikâye işleyişinin yardımıyla oynanabilirlik açısından keyif alabildim. Son sıraya yerleşen Iron Man oyunundaki dozu kaçan nişancılık ve zayıf hikâye yüzünden sadece tek bir amaç üzerinde ilerliyor olduğum hissine bu oyunda daha az kapıldım. Iron Man’den yüksek bir skor almış olması şaşırtıcı gelmedi ancak bu düşük puanın nedenini, oyundaki eylemlerin kendini tekrarlamasına ve haritanın sanki sadece amaca hizmet eden, boş bir alanmış gibi arka planda bırakılmasına bağladım. Çıktığı yıla göre başarılı grafiklere sahip olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu artıların sadece harcanan bir potansiyel olduğu ortada.

8. FANTASTIC FOUR: RISE OF THE SILVER SURFER – 2007

Fantastic Four Rise of The Silver Surfer 2007 Marvel oyunu
  • Metascore: 36

Fantastic Four: Rise Of The Silver Surfer, ismini filminden almış Aksiyon/Macera türünde bir uyarlama ve izlenimlerime göre çok da ballandırılacak bir kısmı yok aslında. Bu oyunun The Incredible Hulk’tan daha yüksek bir skora sahip olmasını haksızlık olarak görüyorum. Karakterleri değişebilmek, Fantastic Four karakterlerinin hepsiyle oynayabilmek güzel olmalı. Bu çeşitlilik bana benzerlik nedeniyle Shrek 2 oyununu hatırlattı ve bu sebeple beğendim de ama oyunun akışında eksik bir şeyler var. Oyun, işleyiş açısından vasat olmasa da çok yavaş ilerliyor ve çok sıkıcı. Ağır bir Fantastic Four hayranı olsam en fazla nereye kadar katlanabilirdim, bilemiyorum. Oynanmasa da olur.

7. THOR: GOD OF THUNDER – 2011

Thor: God of Thunder
  • Metascore: 39

Hack and Slash türündeki, 2011 yapımı Thor: God of Thunder oyunu, Thor sequel’inin ilk filmine dayanıyor. Çıktığı yılın avantajı olarak kesinlikle listenin bir önceki oyunlarına göre daha iyi grafiklere sahip. Skill Point ile yetenekleri geliştirebilmek, oynanabilirliği zenginleştirebilmiş. Hikaye işleyişi açısından, yine bir önceki oyunlar ile karşılaştırdığımda ortada çok daha akıcı bir iş var. Dövüş mekanikleri o kadar övülesi değil ama bundan kötüsü de olabilirdi. Mjolnir’in mekanikleri ise “daha hissiyatlı olabilirmiş” dedirtti. Dövüş mekanikleri ve kombatlar belki sonuna kadar oynayan birini baydırabilir ancak ortada sinematik bir dövüş döndüğü için bazı bitirici vuruşları sergilemek keyifliydi. Kesinlikle geride bıraktığı oyunlardan çok daha zengin içeriklere sahip. Bütün bunları göz önüne aldığımda eğer “hak ettiğinden düşük bir skora sahip” dersem, belki de yerinde bir yorum yapmış olurum. Ki diyorum, o kadar vasat yapımın içinde yer alarak bence biraz haksızlığa uğramış.

6. SPIDER-MAN 2: THE GAME – 2004

Spider-Man 2 The Game 2004
  • Metascore: 42

Eveeet. Eleştirmeye kıyamadığım ama Iron Man oyununda yaşadığım hisleri paylaştığım çocukluk oyunuma geldim. Almış olduğu skora dair yapacağım yorumlar teknik açıdan objektif olacak olsa da, ilk üçlemenin bir hayranı olarak bu oyunu oynarken aldığım keyfi çok iyi hatırlıyorum. Özellikle açılış sinematiğine hastaydım.

Bu liste vesilesiyle açıp tekrar bakmak benim için çok tatlı bir nostalji oldu. İndirdim, oynadım, izledim ve tekrardan keyif aldım. Bugün gözüme çarpan noktalar önceden hiç de rahatsız etmemiş meğer. Bunlar da “Swinging” hâlindeyken ağları sadece belirli alanlara atabilmek, sokakların tıpkı The Incredible Hulk’taki gibi boş ve sıkıcı olması, kamera açıları gibi şeylerdi. Tabii bir de kapalı alanlardaki can sıkıcı tuzaklar ve “dull” bir kombat sistemi var. Oyun genel olarak boş diyebilirim ama bende nostaljik bir değer barındırdığı için hâlâ severim. Onun dışında, bütün yeni nesil oyuncular bu oyuna verilen düşük skorun sebebini çok kolay bir şekilde anlayabilir zaten. Ve bence -çizgi romandan bağımsız olarak- en iyi örümcek adam Maguire idi. Ehe, linç.

5. THE PUNISHER: NO MERCY – 2009

The Punisher No Mercy 2009 yapımı oyun
  • Metascore: 47

MCU evreninden bağımsız olarak Marvel Comics üzerinden ilerlenilmiş olan The Punisher: No Mercy, listede bulunan Multiplayer/FPS türündeki Marvel uyarlaması tek oyun. Oyunda, tıpkı Max Payne’in cut-sceneleri gibi çizgi romanlar ile birleştirilmiş bir single-player modu da bulunuyor. Ancak bu single-player modunun hikâyesi oldukça kısa ve oyuncunun kendini kaptırabileceği türden bir gidişata sahip değil. Bazı Multiplayer/FPS oyunlarında da bulunduğu gibi, güç arttırma ve silah açma gibi özellikler de mevcut. Bu oyunu hiç oynamamış ve multiplayer sunucuları hakkında bilgisi olmayan biri olarak, tahminimce pek fazla oyuncusu da bulunmuyor. Replay özelliğinin de biraz kısa olduğu varsayımına vararak sahip olduğu bu düşük puanın nedenlerini açıkça görebiliyorum. Çünkü oynanış açısından da “Vay be!” dedirten veya gerçekten Punisher hikâyesine oyuncuyu dâhil eden unsurlar yok. Bir Punisher hayranıysanız merak edip oynamak isteyebilirsiniz. Onun dışında çok daha iyi FPS oyunları mevcut ve bahsettiklerim haricinde bu oyunu tercih etmeniz için ortada çekici bir sebep bulunmuyor.

4. X-MEN: THE OFFICIAL GAME – 2006

X Men 2006 oyun
  • Metascore: 52

X-Men: The Official Game, X-Men: The Last Stand filminden uyarlanan bir Aksiyon oyunu. Bir yerden başlamam gerekirse, oyunda ilk dikkatimi çeken unsur sinematikler oldu. Sinematikler 2D. Bu da sinematiklerin keyfini çıkarmayı engelleyen eksi bir durum. Bir yandan çizgi roman havası verse de öte yandan ağzı bile oynamayan karakterlerin sinematiklerini izlemek, alınan keyfi biraz azaltıyor. Hikâye gidişatı fena değil. Ana hikâye, Stryker’ın mutant türünü ortadan kaldırmak için “Sentinels” adlı dev robotlar inşa ettiğini keşfeden Logan’ın, Storm’u kurtardıktan sonra HYDRA’nın ve Magneto’nun da dâhil olacağı bir “savaşa” girmesiyle başlıyor. Oyun boyunca birçok mutantı sinematiklerde görebilsek de; Wolverine, Iceman ve Nightcrawler olmak üzere oynanabilen üç karakter bulunuyor. Her karakter ayrı mekânlara, ayrı düşmanlara ve dövüş mekaniklerine sahip. İzlerken dolayısıyla fark edemediğim ve en çok şikayet edinilen şey ise PC versiyonundaki kontrollerin kullanışsız olmasıydı. Diğer oyunlara göre daha dolu bir oynanış ve hikâye sunduğunu düşünmem dolayısıyla listedeki yerini pek de sorgulamadım. Her şeye rağmen, kesinlikle daha iyi olabilirdi. Pek de kötü bir oyun olduğunu söyleyemem ama listedeki diğer oyunlardan çok daha iyi olduğu kesin.

3. THE AMAZING SPIDER-MAN 2 – 2014

The Amazing Spider-Man 2 2014 yapımı oyun
  • Metascore: 57

The Amazing Spider-Man 2, uyarlandığı film olan The Amazing Spider-Man 2 ile aynı yılda ve aynı isimle piyasaya sürülmüştü. Kombat sisteminin Arkham serisinden esinlenildiğini fark ettiğimde ve hikâye açısından klasik bir örümcek adam hikâyesi sunulduğunu ele aldığımda, diğer unsurları bile düşünmeden biraz heyecanlanmıştım. Oyunu bitirememiş olsam da oynanış açısından oldukça keyif almıştım ve Spider-Man 2: The Game’e nazaran İşte örümcek adam oyunu dediğin böyle olur dedirtmişti. Tabii bunlar, zamanında düşündüklerimdi. Şu anda en iyi örümcek adam oyunu hangisi diye sorsanız, objektif bir yorum yapacak herkes Marvel’s Spider-Man’i tercih edecektir diye düşünüyorum.

Oynanış açısından Spider-Man 2: The Game’de bahsettiğim “Swinging”, bu oyunda çok daha keyifliydi. Aslında iki oyunda da keyifliydi fakat bu oyunda çok daha özgürce binadan binaya sallanabiliyordum. Zamanına göre grafikler güzel, harita doluluğu güzel, tasarımlar güzel, şakalar güzel, güzel de güzel. Hikâyesi klasik ancak özgün veya farklı değil. Çünkü klasik. Oyunun hikâyesinden ve görevlerinden ne beklediğinize göre yorumlarınız değişebilir. Oyun içindeki yetenek geliştirme ağacı ve toplanabilir dergiler, oynanabilirliği zenginleştirebilmiş diyebilirim. Zamanına göre en kaliteli örümcek adam oyunlarından biri olduğunu düşünüyordum. Şimdiye yorumladığımda, orta seviyede bir oyun olduğu kararına varıyorum. Tabii bunlar, bu oyunu zamanında oynamış ve beğenmiş olduğum gerçeğini değiştirmiyor. Bana kalırsa skoru biraz daha yüksek olabilirdi.

2. CAPTAIN AMERICA: SUPER SOLDIER – 2011

Captain America: Super Soldier 2011
Captain America: Super Soldier, 2011
  • Metascore: 61

Captain America: Super Soldier, Captain America: The First Avenger filminden uyarlanmış Üçüncü Şahıs türünde bir video oyunu. Küçük bir detay daha ekleyecek olursam, seslendirme kadrosunda Chris Evans ve Sebastian Stan da bulunuyor. Oyunun hikâyesi, filmle paralel bir şekilde Red Skull ve HYDRA’ya karşı gelen Steve Rogers’ı konu alıyor. Bunlara ek olarak hikâyeye Dr. Arnim ve onun deneysel planları da dâhil oluyor. Oynanış açısından yorumlamam gerektiğinde gözüme ilk çarpan şey, yine Arkham serisinden esinlenilen bir kombat sistemi oluyor. Hatta direkt kombat sistemini çalmışlar diyebilirim.

Onun dışında, oynanışla ilgili övmem gereken şeyleri sıralamazsam içimde kalır.: Öncelikle ciddi anlamda tarihi unsurlar barındıran hikâyeye sahip bir oyuna adım atmış olduğunuzu hissediyorsunuz. Oyun içinde toplanılabilen notların bulunması, ara sinematiklerin o “eski” efektleri ve tasarımlar hiç de fena değil. Binalara tırmanma mekanikleri ve kamera açısı bana Toy Story 2 oyununu fazlaca hatırlattı, gayet eğlenceli. Kalkanı kullanarak düşman askerlerini pataklamak da keza eğlenceliydi. Genel olarak kamera açıları ve oyun mekanikleri -ki Arkham serisinden bizzat çalınmış- oldukça keyif verici bir oynanış sunuyor. Listenin önceki oyunlarını ele aldığımda tek rakibi kesinlikle The Amazing Spider-Man 2 olur diyebilirim. Diğer oyunlarla kıyaslanması mümkün bile değil. Hatta bu sıralamada yer almayı hak etmiyor bile olabilir. Arkham serisinden bu kadar esinlenilmesi biraz rahatsız edici olsa da gayet başarılı bir yapımdı, gerçekten beğendim.

1. MARVEL’S AVENGERS – 2020

Marvel's Avengers 2020 oyun
Marvel’s Avengers
  • Metascore: 68

Marvel’s Avengers ile geçtiğimiz birkaç sene öncesinde uzun süredir devam eden söylentilerin sonucuyla en sonunda merhabalaşabilmiştik. Marvel’s Avengers, kimilerinin beklentilerini söndürmüş, kimilerini tatmin edebilmişti. Ben ise tamamen nötr yaklaşmıştım. Daha iyi olabilir miydi? Kesinlikle daha iyi bir hikâye ve oynanış sunulabilirdi.

Oynanabilir karakterler içerisinde Black Widow ve Captain America’nın oynanışına bayıldım. Ancak diğer kahramanlar için bunu düşünmüyorum, biraz daha iyileştirilebilirdi. Karakterlerin MCU versiyonlarından esinlenilmesi ama tamamen bu versiyonlarına bağlı kalınmamasını mantıklı bulmuş olsam da tiplemelerin bazıları en azından çizgi romandaki görünümüne daha fazla benzeyebilirdi diye de düşünüyorum. Hikâye açısından da bence dâhil edilmemesi gereken bazı yerler vardı; mesela original six’ten bağımsız olarak dâhil olduğumuz hikâyeler… Ama ben böyle düşünürüm, başkası “hikayeyi zenginleştirmiş” der. O yüzden objektif bir kanıya varmak ne kadar doğru olur emin değilim. Sonuçta ortaya başarılı bir hikaye konulması için oldukça çalışılmış, bunu takdir ettim.

Oyuna yönelik getirilen eleştirilerden sadece vakit geçirmek için vasat bir oyun veya tatmin edici bir “tüketim” unsuru olması -yani buna bu kadar körü körüne bağlanılması- beni de rahatsız etmişti. Çünkü benim de oyunla ilgili beklentilerim vardı ancak çoğu hayran kadar da hayal kırıklığına uğramadım, yani bu oyundan ne nefret ediyor ne de onu seviyorum. Aldığı puanın, oyun içerisindeki grafikleri ve bilumum “başarılı” sayılabilecek mekanik unsurların birleşiminden meydana geldiğini düşünüyorum. İşleyiş ve hikâye olarak vasat ancak oynanış ve grafikler olarak başarılı denebilecek bir yapım.

Bu listede olmamalı dediğim oyunların hangileri olduklarını aşağı yukarı iletebildiğimi düşünüyorum. Oyunlara verilen skorların çoğunu gayet yerinde buldum. Belirtmiş olduğum gibi, bazı oyunlar daha yüksek puanlar alabilirdi. Umarım ilerleyen zamanlarda karşılaşacağımız yapımlarla bu liste büyümeye devam etmez. Ben oyunları yorumlarken gerek kendi düşüncelerim ile objektif yorumları dengelemeye çalıştım. Herkesin zevki ve düşüncesi ayrı olabileceği için, sizlerin yorumlarını da bekliyorum. Siz neler düşünüyorsunuz?

Author

İlgi alanlarına vakit ayırmayı ve hobileriyle uğraşırken kafa dinlemeyi seven kendi halinde bir insan. “Now your sanity and mine can die together!”

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.