Monochroma ile başlattıkları ve başarıyla tamamladıkları Kickstarter ile projelerini Türkiye’ye ve dünyaya tanıtan Nowhere Studios’dan Burak ve Orçun ile bir röportaj yapma şansı yakaladık geçtiğimiz hafta. Röportajı iki parçaya böldük, bu ilk kısımda Burak ile Kickstarter süreci üzerine konuşuyoruz. İkinci kısımda Orçun da çay içmek için bize katılıyor, hızla genel oyun tasarımı tarafına gidiyoruz. Röportajın ikinci kısmını buradan okuyun!

monochroma_team

Burak, süper sorular hazırladık sana!

Fark etmez, beş yüz tane filan röportaj verdim sanırım, cevapları otomatik veriyorum artık!

 

E iyi, işimiz kolay olacak desene! İlk şunu soralım, stüdyonun adı nasıl okunuyor? Biz Begüm’le yolda gelirken bayağı tartıştık “no where” mi yoksa “now here” mı diye…

“No where” şeklinde okunuyor. Neil Gaiman’ın Neverwhere isimli bir kitabı vardı, bunu konuşurken çıkan bir isim. Serbest çağrışımla geldi yani.

 

Nowhere’in Monochroma’dan önce başka oyunu var mıydı?

Özellikle Orçun’un üzerinde çalıştığı projeler var. Zamanında Darkness Within’de çalışmıştı. Axiom 3D ve Ogre 3D üzerine çalışmaları da var.

 

Peki, Kickstarter’a girmeye nasıl karar verdiniz? Ne oldu da?

Daha çok çevremizdeki bir sürü insanın “girsenize abi” demesiyle karar verdik. İlk oyunumuzdu, tanınmıyorduk pek, adımız önceden duyulmamıştı. Vander Caballero tanıdık üzerinden Kellee Santiago ile tanıştık, proje ile ilgilendi, girin dedi. Biz de çok beklemedik o noktadan sonra.

 

Kickstarter süreci nasıldı peki?

Satış ve desteği daha çok yurtdışından bekiyorduk, hatta %95 orandında. Ama destek %60 oranında Türkiye’den geldi. Bu bizi şaşırttı mesela. Türkiye’den destek gelmesi çok güzel ama bu aynı zamanda yurtdışında kendimizi yeterince duyuramadığımızı gösteriyor. Amerika’da bir PR ajansımız vardı bu konuyla ilgili, onların işi kilit insanlara ulaşmak açısından çok önemli ve bir kısmına ulaşmış olsa da çok başarılı olamadılar yurtdışında.

 

Nereleri hedeflemiştiniz, nerelerde başarılı olmadılar?

Gamasutra’da Orçun’un yazısı featured olarak yayınlandı mesela, rockpapershotgun.com’da çıktık, IGN’de çıkacağız. Ama Polygon, Joystick vb. yerlerde çıkamadık…

 

“Türk” oyunu olması ön plana çıktı mı? Bize biraz öyleymiş gibi geldi… “Türkler oyun yapmış, Kickstarter’a girmiş, hadi beyler yükleniyoruz!” durumu ne kadar yansıdı?

Bütün destek o şekilde olmasa da “Helal olsun, Türkler yapmış” diyen bir kitle oldu tabii başlangıçta. Kickstarter’da önce bir inner circle var, social reach ile erişebildiğimiz, çevremizdeki kitle. Ondan sonra daha outer circle’la ilerliyor.

 

Kickstarter’ın sunduğu datalar neler, ne kadar takip edebildiniz projenin durumunu?

Youtube’dan, Facebook’tan vb. kaç tık geldiğini söylüyor mesela ama daha detaylı bilgi sağlayabilir. Analitik veri ile kimin ne üzerinden nasıl geldiğini takip edebilse kullanıcı o tarafa yaptığı tanıtıma daha çok yoğunlaşabilir.

 

Destek seviyesine bağlı ödüller bu işte ne kadar etkili sizce?

Hediyeler ilk etapta azdı, sonradan ekledik. Ciddi Kickstarter takipçileri var, onlardanda tavsiye verdi. “T-shirt verseniz iyi olur; üst seviyelerdeki hediyeleri arttırın” gibi öneriler aldık ve uyguladık. O hafta en çok destek alan proje oldu ve Kickstarter ana sayfasına çıktı.

 

Destekçilere özel içerik yaratmak etkili oluyor mu? Mesela Torment’te “Mezar taşlarına isminizi yazalım” demişlerdi. Bu kafada bir şeyler?

300 dolar bağışlayanların portrelerini koyabileceğimizi söyledik. Bu şekilde destek yapan 25 backer var…

Kickstarter’da bulunan kitleyle, backer’larla yapılan iletişim çok önemli. Senin için potansiyel evangelistler çünkü. Backer’ları takımın bir parçası gibi görüyorum. Projeye en başından beri dahil oldukları için projeye sahip çıkıyorlar.

 

Amerika ve Türkiye dışında destek yapıp sizi şaşırtan ülke oldu mu?

Rusya, İspanya ve Japonya oldu. Japonya’dan isminin açıklanmasını istemeyen bir backer 5000 dolar bağışladı. Amerika’da yaşayan ve proje vesilesi ile tanıştığımız Volga Aksoy destekçimiz oldu. Kendisi şu anda NBA Live’la uğraşıyor. Daha önce o da Black Space isimli projesini Kickstarter’a koymuş, oldukça da iyi gitmiş, 130.000 dolar toplamış, ancak hedefi 300.000 dolar olduğu için iş sonuçlanmamış.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.