Baştan söyleyeyim, Phil Fish’in yediği nanelerden sonra ne zaman biri “Lanet olsun bu oyun dünyasına, bırakıyorum” dese kendimi ciddiye alamaz bir şekilde buluyorum. Normalde bu şeyler “İnternette anama küfrettiler, anam üzülüyor bırakacağım” şeklinde oluyor. İçim cız ediyor böyle itirazlarda. Hoş bir şey olmadığı muhakkak, ama oyun yapımcıları da fark etmeli ki kamuya mal olmuş şahıslar arasında analarına küfür yiyen yegane kişiler kendileri değiller. Gol kaçıran futbolcular, kötü albüm çıkaran müzisyenler, filmi beğenilmeyen oyuncular…

Yalnız bu sefer daha vahim bir durum var ortada. Daha önce ne adını, ne sanını duymadığım Paranautical Activity isimli bir oyun anladığım kadarıyla Early Access’ten çıkmış ve Steam’de tam teşekküllü bir oyun olarak yerini almış. Fakat Valve bir karışıklık yaparak oyuna ana sayfada yer verdiğinde “Şimdi Erken Erişimde” ibaresini kullanmış. Oyunun yapımcısı Mike Maulbeck de açmış ağzını, yummuş gözünü… Kendisinin tweet’lerini itinayla aşağıya koyuyoruz.

 

 

 

 


Buraya kadar olanların kısa bir özeti: Oyun Early Access’teymiş gibi çıkmış, Mike sinirlenmiş, “Beceriksiz herifler, inşallah bir sonraki oyunumda sizlerle çalışmak zorunda kalmam” gibi bir şeyler söylüyor. Sonra? Hızını alamıyor Maulbeck. Şöyle bir tweet atıp, sonrasında pişman olup siliyor.

ParanauticalActivity-GabeN

Sonuç?

 


Maulbeck’in sonraki tweet’leri, “Şimdi oyunumu nasıl satacağım” ile, “Valve orantısız güç kullandı” minvali cümleler arasında gidip geliyor. Ya beni affedin ama söylemem lazım, bu ne rezillik be? Valve’ın Kotaku’ya yaptığı açıklama net: “Bir çalışanımızı ölümle tehdit eden kişiyle ilişiğimizi kestik, çalışmak istemiyoruz.” Bence yerinde bir karar. Zaten aynı kişi birkaç tweet öncesinde Steam’e “beceriksiz” deyip, “İnşallah bir sonraki sefer sizinle çalışmak zorunda kalmam?” demiyor muydu? Oyunu full release değil de erken erişim gözüktüğü için?

Bundan kendi kendine “Vay arkadaş, bu çağda oyun yapımcısı olmak zor Steam’in tekelinin altında” sonucu çıkarması da muazzam. Bugün efsane saydığımız tüm oyun yapımcıları; Peter Molyneux’ler, Sid Meier’lar, Will Wright’lar, Brain Fargo’lar ilk oyunlarını internetin dahi olmadığı yıllarda yaptılar. Onlar bir şey ürettikleri zaman duyurmak için en iyi şansları dergilere haber etmek ya da büyük bir yayıncıya yamanıp onun pazarlama havuzundan faydalanmaktı. Sen oyununu Steam’e koymuşsun, ana sayfaya çıkmış bir de Early Access gözüktüğü için ölüm tehdidi mi savuruyorsun?

Gerçekten de bazı indie oyun yapımcıları beni benden alıyor. Herkesin kendisini Jonathan Blow, oyununu da Braid sanması bir yana, elindeki fırsatların farkında değiller gibi geliyor bana. Oyunun Steam’de Early Access gözükmeyi bırak, Steam oyununu kabul bile etmemiş olsun. Eğer elindeki iş cidden iyiyse fellik fellik indie oyun kovalayan Sony’ye gidersin, Kickstarter açarsın, Humble Bundle’cılarla konuşursun, GOG’a başvurursun. Hiç mi olmadı, müsaitse oyununu Android’e uyarlar Google Play’e koyarsın. Tutup da ölüm tehdidi sallamazsın Twitter’dan…

Rahat batması mıdır, olmamışlık mıdır nedir bilmiyorum. Ama gerçekten acayip geliyor böyle şeyler bana. Bilmem siz ne düşünüyorsunuz?

Author

Yalnız olduğunu düşünen, ama bunun uzun sürmeyeceğini bilen bir adam. Bir gün Kaliforniya'nın yeşillikleri uğruna Arizona'daki evini terk edip gitti, geri dön çağrılarına da kulak vermiyor.

8 Comments

  1. Early Access bile olsa uyduruk oyunun ön sayfada görünmüş, bundan iyi fırsat mı olur. Adamdaki ego ayağı bir fazlaymış. Tabii ki Steam arada çok sıkıntı çıkarıyor ama bunu oyun yapımcılarından çok oyuncular çekiyor. Fakat Steam’in oyunlar üzerindeki etkisi yadsınamaz. Saçma ve aptalca yazıları bir aptalın ipini çekmiş. Büyük bir olay değil ne yazık ki.

  2. Yazıda gözüme çarpan bir nokta var. Eğer Early Access olan oyun Braid, sinir krizi geçiren de Jonathan Blow olsaydı Steam haksız yapımcı haklı mı olacaktı? Oyun yapımcılarının tutumlarının oyunlarının kalitesiyle ne alakası var? Eğer bir uygulama yanlışsa, kime karşı yapılırsa yapılsın yanlıştır. Eğer bunun karşılığında söylenen söz yanlışsa, bunu söyleyenin bir önemi yoktur. Dolayısıyla bu olayda oyunu aşağılamanın tartışmayı bulandırdığını düşünüyorum.

    • Yazar dediğini kastetmiyor. Jonathon Blow örneğini vermesinin sebebi oyun yapımcısının her nedense oyun sektöründe yılların dehşetengiz adamıymışçasına garip triplere girmesinden kaynaklı.

  3. Serhan Yazar Reply

    gidip dava açar şimdi “o kadar anlaştık, gittiler anlaşmayı tek taraflı fesh ettiler” diye lol
    Ne tip bir manyakmış arkadaş 🙂

    • steam davayı kazanır hatta ustune ölum tehtidi var diye para bile alır.

  4. Can Sungur Reply

    “köpek bile yediği kaba pislemez” diyen ataları yokmuş belli ki arkadaşın

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.