Video oyunları sektörüne takip edenler bilirler, asırlardır Nintendo’nun konsollarına getirilen genel eleştiri şudur: Konsol güzel, fikir düzgün, ama Nintendo’dan başka kimse oyun yapmıyor. En son GameCube’da, onun da mimarisi kasti olarak rakiplere benzesin diye tasarlandığından Nintendo dışı oyunları üçer beşer görüyorduk. Sonrasında Wii, Wii U ve hatta büyük bir ölçüde 3DS hep Nintendo’ya bel bağladı. Switch duyurulduktan sonra geçen aylar içerisinde sisteme Breath of the Wild ve Mario Kart dışında bir oyun çıkmayınca da yine öyle olacak sanıldı hâliyle.

Ancak vaziyet biraz değişiyor. Suya şöyle bir ayağını daldırıp çıkacağı belli FIFA ve NBA serileri haricinde, Switch’in şu an büyük bir üçüncü parti hayranı var. Bethesda. Skyrim’i Switch’e getireceklerini duyurmuş, tam takır Skyrim deneyimini parkta bahçede yaşama fırsatını sunmuştu bize. Biz içten içe onun performansına bakar, sonraki oyunlar için ona göre karar alırlar diye düşünüyorduk. Yok. Bu adamlar Switch’e tam anlamıyla coşmuşlar. Daha Skyrim’in S’si gelmeden iki büyük oyun duyurdular.

ROW_Wolfenstein_II_Handle_With_Care_1496826971

Bu oyunlardan biri başlıktaki gibi, Doom. Elbette ki antik olan Doom değil. 2016’da çıkan, herkesin oynarken fena coştuğu ve multiplayer’ına yine saatlerini gömdüğü Doom. İkinci oyunumuz ise daha enteresan bir şekilde Wolfenstein II. Evet evet, baya bu Ekim ayında PS4, XBO ve PC’ye çıkacak olan Wolfenstein II. Doom bu Kasım-Aralık döneminde çıkmış olacak, Wolfenstein ise 2018’in başları deniyor. Bu da çok enteresan bir gelişme Switch adına. Hatta Nintendo adına öyle. Çünkü Wolfenstein II ile birlikte, her ne kadar simultane olmasa da, bir AAA oyun vakitlice ve embesilleştirilmeden konsollarına gelmiş olacak.

Oyun dünyasını yakından takip edenler, durumun ne ifade ettiğinin net farkındalar. Bethesda’nın daha Skyrim’in test sonuçlarını almadan böylesine iki porta girişiyor olması, iki şeyi gösteriyor. Birincisi, id tech 6 gibi Switch düşünülmeden yapılmış bir motorun oyunları patır patır uyarlanıyorsa, demek ki Switch mimarisi önceki Nintendo konsolları kadar kapalı kutu değil geliştiriciler için. İkincisi ise çok daha bariz bir gerçek. Switch’in rakamları gerçekten iyi gözüküyor olmalı. Sadece satışlar değil, onların baya sağlam olduğunu zaten biliyoruz. Ama oyun alım oranı, satın alan kitlenin yaş aralığı, bunun etkileşimi, izdüşümü… Bunlar ölçülüp biçilince ortaya çıkan sonuçlar karın doyurucu demek ki Bethesda için. Bethesda için öyleyse, diğer firmalar da farkına varacaklardır bunun. Diğer firmalar da farkına varırsa…

Hadi soksun biri artık şu Switch’i Türkiye’ye ya…

Author

Yalnız olduğunu düşünen, ama bunun uzun sürmeyeceğini bilen bir adam. Bir gün Kaliforniya'nın yeşillikleri uğruna Arizona'daki evini terk edip gitti, geri dön çağrılarına da kulak vermiyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.