Eğer bu yazıda istemsizce kelime hataları yapar, cümleleri birbirine dolar, saçma sapan şeyler söylemeye başlarsam mazur görün. Bu sabah takriben saat yedi sularında uykuya dalıp, birkaç saatlik bir dinlenme ayırabildim kendime ancak. Malumunuz, dün gece TSİ 04.00’te 2015 NBA Finalleri resmen Cleveland Cavaliers ve Golden State Warriors arasındaki ilk maçla başladı. Cleveland Cavaliers eline kadar gelen, büyük bir bölümünü önde götürdüğü maçı son topta iyi değerlendiremedi, müsabaka uzadı ve uzatmalarda Cavs utanılacak bir performansla, sadece 2 sayı atarak, maçı Warriors’a tepside uzattı. Onlar da ikramı geri çevirmedi, maç 108-100 Warriors üstünlüğüyle sonlandı.

Farkında olmuşsunuzdur artık, biz baya havasına girdik NBA Finallerinin. Bize katılmaz mısınız? Buyurun, sizi de bizim gibi meselenin gazına getirebilecek 9 süperler süperi basketbol oyunu! Tarihin tozlu sahnelerinden, günümüze kadar!

 

One on One: Dr. J vs. Larry Bird

01 One on ONe

Electronic Arts’ın geliştirip dağıttığı One On One, Amiga’dan Apple II’ya, DOS’tan Atari 7800’a kadar pek çok platforma çıkmıştı, fakat en çok özdeşleştiği konsolu sorarsanız, o muhtemelen Commodore 64 olur. Julius Irving ve Larry Bird’den birini alarak, teke tek maç yapabildiğiniz bu oyun, C64’ün en çok satanlarından biriydi vakti zamanında, bu yüzden de konsolun kendisiyle ciddi anlamda özdeşleşmişti. İlginç detayları, gerçekçiliğe gösterdiği görece büyük de bir özeni vardı. Bugün hâlâ oynanır mı tabii, orasını pek bilemeyeceğim.

 

Lakers versus Celtics and the NBA Playoffs

02 Lakers versus Celtics

Listede ilerledikçe fark edeceksiniz, Electronic Arts, son yıllardaki tökezleyip düşmesini yok sayarsak basketbol oyunları konusundaki en büyük markalardan biri. Onlar kadar istikrarlı ve uzun süredir bu işi yapan bir stüdyo daha yok. Yukarıdaki One On One gibi, Lakers vs. Celtics de onların oyunu. Yalnız sizi yanıtlmasın, Lakers vs. Celtics sadece bu iki takımı içermiyor. İçinde sekiz takım, iki de konferans All-Star takımı var. Bu bağlamda da oyun, farklı NBA takımlarını içinde barındıran ilk video oyunu olma onuruna da sahip! Çok acayip değil mi EA’in adını inovasyonla yan yana anmak?

 

NBA Jam

03 NBA Jam

Basketbol oyunları söz konusu olduğunda, iki çeşit örnek bulmak mümkün. Birincisi daha ciddi, simülasyon olmaya çalışan oyunlar. İkincisi ise sporun Harlem Globetrotters gibi örnek geçmişinden beslenen ve mevzunun daha şov kısmına yönelenler. Midway‘in geliştirdiği NBA Jam, şüphesiz ikinci örneğin en önemli mihenk taşlarından biri. Aslen daha önce çıkarttıkları Arch Rivals‘ın bir benzeri olan NBA Jam, lisansı kapınca yürümüştü bir anda kitlelere. İyi ki de yürümüş, bizi mahrum bırakmamış smaç basarken “BOOM ŞAKA LAKA!” diye böğürme keyfinden be!

 

NBA Hangtime

04 NBA Hangtime

Dedik ya, Midway aslında Arch Rivals’ı alıp NBA Jam‘e evriltmiştir diye? Aynını burada da yaptılar. NBA Jam’in hakları oyunu ev konsollarında dağıtan Acclaim‘de kalınca, onlar da adını değiştirip, “Bundan sonra NBA Hangtime yapıyoruz!” diye çıktılar meydana. 1997’de çıkan oyunun oynanışı büyük ölçüde NBA Jam ile aynıydı, fakat tek bir büyük fark vardı: Bu sefer kendi oyuncunuzu yaratabiliyordunuz. Teknik problemleri biraz daha makul olsaydı, bu oyun daha uzun süre hatırlanırdı.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.