Şarkılar sadece aşk, meşk ile beraberinde gelen can yanması, göz süzmesi ve iç geçirmesi hakkında olmazlar. En azından dünyanın çoğu yerinde böyledir bu. Bazen protest olur, bir şeye isyan ederler. Bazen yazarın o gün içinden geçenleri yansıttıları birer mecralardır. Bazen hiçbir şey yapmazlarsa, şarkıyı yazan kişinin gününün nasıl geçtiğini anlatırlar. Şarkılar özlerinde birer şiirdir neticesinde. Şiirlerin de konu sınırlaması yoktur.

İşte bazen şiirler gibi, şarkılar da tarihi meseleleri konu alırlar. Aynı Nazım Hikmet üstadın Kuvay-ı Milliye destanı eserinde yaptığı gibi, işin içine bir tutam drama, bir tutam da hikaye anlatımı koyar, gerçek olayları hikaye gibi anlatırlar. Biz bu şarkıları bugün derleyelim istedik. Gerçekten de en baba tarih kitabından daha etkili olduklarına eminiz.

Yalnız son bir not geçelim. Sunday Bloody Sunday gibi protest şarkıları buraya koymak istemedik. Biz daha ziyade, tarihsel olayları baştan sona anlatan şeyleri listeliyoruz. Ekleyeceğiniz varsa, aşağıya bekleriz! Buyurun!

 

American Pie

Kim?: Don McLean
Ne zaman?: 1971
Ne hakkında?: 1959’da gerçekleşen bir uçak kazası. Öyle alelade bir uçak kazası değil bu, içerisinde dönemin en büyük üç müzisyeninin bulunduğu bir uçağın düşüşünden söz eder McLean. Ona göre Buddy Holly, Ritchie Valens ve The Big Bopper’ın o uçakta hayatlarını kaybedişleri, “Müziğin Öldüğü Gün”‘e tekabül eder. Oradan başlayan Amerikalı şarkıcı, American Pie şarkısı boyunca 50’lerle 60’ların rock müzik sahnesini tasvir eder. Elvis’in yükseliş ve düşüşünden, Beatles’ın fenomen çıkışına ve kendi bakış açısına göre, Rolling Stone’un “şeytani” virajına kadar…
Kilit sözler:
And while Lennon read a book on Marx
The quarted practiced in the park
And we sang dirges in the dark
The day the music died.

 

 

April 29, 1992

Kim?: Sublime
Ne zaman?: 1996
Ne hakkında?: 1992 Los Angeles isyanları. San Andreas oynadıysanız, bu isyanların ne olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Bilmiyorsanız, ska-punk grubu Sublime’ın anlattığı şeklini de dinlemeniz, isyanların kendisine dair kafanızda bir fikir oluşturacaktır. Rodney King adlı bir Afro-Amerikan vatandaşı aşırı hız yaptığı için yakaladıktan sonra döverek komalık eden dört polisin jüri tarafından suçsuz bulunmasıyla başlayan bu isyanlar, Amerikan tarihinin en kilit noktalarından biridir.
Kilit sözler:
Cause everybody in the hood has had it up the here
It’s getting harder, and harder, and harder each and every year

 

Hiroshima, Mon Amour

Kim?: Alcatrazz
Ne zaman?: 1983
Ne hakkında?: Hiroşima’ya Amerika tarafından atılan atom bombası. Alcatrazz’in vokalisti Graham Bonnet’in, küçükken okulda izlediği 1959 tarihli Fransız filminden esinlenilerek yazılan Hiroshima, Mon Amour, biraz Bonnet’in meseleyi araştırdıktan sonra hissettiği pişmanlıkla ilgili aslında. Ama protest bir şarkı olmaktan ziyade, olayı anlatış şeklinin güzelliğiyle listemize giriyor.
Kilit sözler: 
It was newborn, and ten feet tall
But they called it little boy
And C7, H5, O6, N3 they called him
T-N-T

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.