Ridley Scott, yirmi dört filmlik uzun metraj film yönetmenliği kariyerinde Robin Hood, Exodus gibi fireler vermiş olsa da Alien, Gladiator, Black Hawk Down gibi yeri doldurulamaz filmlerle adını lafı dinlenecek sinema sanatçıları listesine yazdırdı. Bu yüzdendir ki kendisinin Digital Spy‘a verdiği röportajda süper kahraman sineması ve güncel sinema hakkında sarf ettiği sözleri dikkatle okuduk ve sizlerle paylaşmak istedik.

Alien serisinin babası olmasıyla ve Alien: Covenant ile seriye ebeveynliğini sürdürmekte olmasıyla Ridley Scott’un gişe filmlerine ve büyük franchiselara yabancı olmadığını biliyoruz. Yani yüksek bütçeyi ve popülariteyi, sinemaya düşman gören sinema sanatçılarından değil Ridley Scott. Bu duruş, insanın aklına ister istemez günün en yüksek bütçelerle çekilen ve en büyük popülariteyi kazanan filmlerine yani süper kahraman filmlerine Scott’un bakışının ne olduğu sorusunu getiriyor. Bu soruyu bol ödüllü yönetmene soran Digital Spy, muhtemelen bu kadar sert cevaplarla karşılaşacağını tahmin etmiyordu:

Süper kahraman filmleri benim tarzıma uyan şeyler değil, şimdiye kadar hiçbirini çekmemiş olma sebebim de bu. Bana çok kez tekliflerle gelinse de süper kahramanlığın o ancak pamuk ipliğine bağlı gerçekçiliğine inanamadım. Onlara benzer filmleri hiç çekmedim değil, mesela düşünüldüğünde Blade Runner bir çizgi roman uyarlamasına çok yakın; gerçek dışı dünyada karanlık bir hikaye işliyor. O dünyaya, o atmosfere neredeyse Batman ve Superman’i bile ekleyebilirsiniz. Tabii onların hikayesi bile yokken benim gerçekten iyi bir hikayem olduğunu düşünürseniz.

Ridley Scott directs a scene on the set of the movie Exodus: Gods and King

Söylenenlerin orijinal dilinde bir de argo içerdiğini belirterek Ridley Scott’un sonlara doğru ipin ucunu kaçırdığını söylemem gerek. Üstelik kötü bulduğu sinema sadece Marvel veya DC damgalı sinema da değil: Scott röportajında şu anki sinemanın oldukça kötü halde olduğunu ve geleceğinden de şüpheli olduğunu söylüyor. Bu sözleri sarf eden 4 Oscar adaylığı olan bir sanatçı olunca arkasından gelecek cümlelerde savını destekleyecek bir argüman arıyorsunuz ancak ne yazık ki Scott yalnızca attığı çamur ile kalmış. Sir unvanlı yönetmen savını açıklama zahmetine girmiş olsa belki de sinemaseverler olarak sinemanın güncel haliyle ilgili yeni bir bakış kazanacak Scott’un açıklamasını agresiften ziyade haklı bir yakınma olarak bulacaktık. Sonuçta sinemaya ömrünü vermiş insanların, başına Captain sonuna Man eklenmiş isimli her filmin sinemayı domine etmesinden neden rahatsız olabileceğini anlayabiliyoruz. Fakat açıklama yapmak yerine şöyle bir temenniyle röportajına son vermiş Ridley Scott:

Sinemayla ilgilenmeye devam etmek istiyorum ve umarım bu (sinemanın kötü olarak yorumladığı halinden bahsediyor) akıllıca filmler yapmaya devam etmek isteyenleri etkilemez. Umarım beni de etkilemez.

Author

Lord olmak için yola çıkan gariban geek kendini bir anda yazar olarak buldu. Geek kültürüyle küçük şakalaşmalarını, sinemayla flörtlerini yazıya dökmek için burada. Muhitte Geek_Lord olarak bulabilirsiniz.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.