Bir söz vardır bilir misiniz “Asla kahramanlarınla tanışma” diye. Bu söz her ne kadar son zamanlarda The Boys ile hatırlansa da son yıllarda sosyal medyanın da gücüyle ne kadar sevdiğimiz, hayranı olduğumuz insan varsa hepsinin gerçek yüzünü gördükçe bu söz, bizim için daha fazla anlam kazandı. Bugün ise çok sevdiğimiz Mandalorian dizisinin Cara Dune’u Gina Carano, sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle hem gelecek Disney projelerinden hem de Mandalorian dizisinin kadrosundan çıkarıldı!

Bundan çok da uzun olmayan bir zaman önce, hepimiz Mandalorian’ı büyük bir keyifle izlerken ne yazık ki tatsız olaylar vuku buluyor bizim de keyfimizi kaçırıyordu. Dizinin oyuncu kadrosundan Gina Carano’nun; Black Lives Matter eylemleri ve Covid-19 önlemleri ile dalga geçen tweetler atması, ırkçı mesajlar ile Donald Trump’ı savunması dizinin güzelliğine gölge düşüren olaylardandı. Bu yüzden sosyal medyada örgütlenen Mandalorian severler #FireGinaCarano etiketiyle birçok kez dünya gündemine girerek, Gina Carano’nun dizinin kadrosundan çıkarılmasını istediler. Dizinin ikinci sezon finalinden yaklaşık iki geçmesinin üzerinden bu isteklerine ulaştılar ve Disney, Gina Carano’nun Star Wars galaksisinden çıkarıldığını resmi olarak açıkladı.

Olayın haklılık yönünü tabii ki sorgulamayacağım, zira Cara Dune karakterini ne kadar sevsek de ırkçı paylaşımlar yapmayı kendinde hak gören birinin sevdiğimiz bir evrende bulunması kabul dahi edilemez. Gerçek evrenimizde de kabul edilemez ya, neyse. O yüzden bu konuyu hiç Gina Carano’nun tarafından falan ele almayacağız, sizin de almamanız tavsiye ederiz. Fakat benim dikkat çekmek istediğim farklı bir nokta var.

Az önce de söylediğim üzere Gina Carano’nun bu tweetleri yeni değil. Daha ikinci sezon yeni başlamışken ırkçı ve maske karşıtı tweetler atmaya başlamıştı ünlü oyuncu. Bu yüzden bu kararın bu kadar geç verilmesi gerçekten utanç verici. Hadi diyelim ki hali hazırda yazılan senaryoyu değiştirmemek, dizinin ikinci sezonuna zarar vermemek için ilk başlarda bu kararı ertelediler, sezonun bitmesinin üzerinden neredeyse iki ay geçti yahu. Bu zamana kadar neredeydiniz diye soruyor insan. Tabii ki bu soruya dizinin yapımcıları “İki aydır geçerli bir sebep arıyorduk ve sonunda bulduk” diyor ama bence biz bunu yemiyoruz. Madalyonun farklı bir yüzü var ve ne yazık ki biz, bu yüzü hiç sevmiyoruz.

İki ay öncesinde atılan tweetlerin, iki ay sonrasında olay olmasının tek nedeni Gina Carano, o tweetleri iki ay öncesinde Donald Trump’ın Amerika’sında atıyordu. Ülkenin başbakanı ile Black Lives Matter protestoları ve Covid-19 önlemleri hakkında aynı fikirlere sahip bir oyuncuya herhangi bir yaptırım uygulayamayan Disney de hayranların isteklerine karşı üç maymunu oynuyordu. Bana göre olay ne yazık ki bundan ibaret. Eğer son yapılan seçimlerde Biden değil de Donald Trump kazansaydı ne yazık ki bugün size böyle bir haber yazamayacaktım. Yani eğer hala milyar dolarlık şirketlerin ahlak yasalarına uygun hareket ettiğini düşünenler varsa onlara, durumun hiç de böyle olmadığını söylemek istiyorum. Gina Carano eğer bugün Star Wars evreninden kovulduysa bu, ırkçı mesajlarından dolayı değil; varlığının, yokluğundan daha az kâr kazandırmasındandır. Acı, ama gerçek.

Neyse efendim olayın iç yüzü ne olursa olsun Gina Carano’yu bundan sonra ne Mandalorian’da ne de çekilmesi planlanan Rangers of the New Republic dizisinde görmeyeceğiz. Aktrisin diğer projelerinin etkilenip etkilenmeyeceğini ise zaman gösterece. Bize, ünlü aktrisin gelecekte bu tutumundan vazgeçmesini ve bugünlerine bakıp söylediği, yaptığı şeylerden utanmasını dilemekten başka bir şey düşmüyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu durum hakkında?

Author

Kalabalıkta sesini kaybetmemek için içerik üreten biri. Her ateşin iyi bir hikâyeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Film, kitap, dizi, karikatür oyun ve müziğin her türlüsüne ilgisi vardır ama parası yoktur. Onu her yerde "Tavşan" diye çağırabilirsiniz.

4 Comments

  1. Bugün The Clone Wars izliyordum. İlk sezonun 12. bölümünde kötü niyetli korsanlar var ve birisinin adı da Turk. Bu yazıyı okuyunca bu aklıma geldi. Nedense hiç uydurulmuş bir isim gibi gelmedi, hiç düşünmediler mi var olan bir milletin ismini kullanmanın rahatsız edici olabileceğini? Adı Turk değil de Hint, Arab, Bulgar, Katalan veya her neyse başka bir değer olsaydı da hiç hoş olmazdı aynı şekilde. Gerçekten çok sevdiğim Star Wars’ta böyle bir şeyi görmek üzdü beni açıkçası.

    • Şimdi eğri oturup doğru konuşalım, ben de şahsen böyle ilkel, saldırgan ve etik yoksunu bir insanın The Mandalorian gibi sevdiğim bir dizide barınmayacak olmasından dolayı mutlu olsam da insanın kişisel fikirleri, o şahsın profesyonel hayatını kesinlikle etkilememeli ve şirketler / devletler bizim gibi şahsi görüşlerle fevri hareketlerde bulunamazlar, bulunmamalıdırlar. Bu her şeyin özünde Gina Carano ve onun gibi düşünenleri ötekileştirmek, dolaylı yoldan baskılamak olur. Disney kadar etki alanı bulunan bir kurumun sadece bugünü kurtaracak sert kararlarda bulunarak toplumun farklı kesimlerini birbirine daha da uzaklaştırması doğru bir hareket değil. Bunun yerine bir kınama açıklaması yayınlasalar ve Bob Iger “İnsanları ırk, din, cinsel yönelimlerine ve siyasi görüşlerine göre yargılayan insanları cehalet kozalarından çıkarıp, hayatın keyfini çıkarmaları gerektiğini anlatacak yeni projemizi duyuruyoruz.” minvalinde bir demeç verse hem Disney yine gündemden parasını kazanır, hem de daha soğuk kanlı bir tepki vermiş olurdu.

      Yani işin temelinde şöyle bir noktaya geliyoruz: Bundan 5 sene sonra dünya görüşü daha dar olan bir kesim yönetime geldiğinde de insan hakları hareketlerine destek veren herkes kovulsun. Çünkü o da hayata öyle bir perspektiften bakıyor ve kendi içinde tutarlı bir eylem olur. O yüzden aydın olarak tabir edebileceğimiz insanları içinde barındıran sinema sektöründe insanların düşünceleri sebebiyle işlerinden olması hem karşı tarafa koz vermek olur, hem de dünyanın en saçma şeyi olsa da “Hollywood elitleri” söylemini kendi kitleleri için rasyonalize eder. Belli bir demografinin Disney tarafından açıkça dışlanması ne olursa olsun yanlış. Hani biz daha kucaklayıcıydık?

  2. yazdıktan sonra okuyun gözünüzü seveyim,
    yazım yanlışlarından dolayı okurken canım sıkıldı..

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.