İçeriğe geç
Dizi 2 dk okuma

GEORGE R.R. MARTIN, R+L=J Olayını On Dört Sene Önce O KADAR Güzel Açık Etmiş Ki…

Yiğitcan Erdoğan
GEORGE R.R. MARTIN, R+L=J Olayını On Dört Sene Önce O KADAR Güzel Açık Etmiş Ki...

George R. R. Martin deyince aklınıza ne geliyor? Elbette farklı cevaplar gelecektir, ama benim şahsi cevabım, eğer biraz şahsileşmeme müsaadeniz de varsa şu şekilde: George R. R. Martin, yazı konusunda karşısında kendimi en ufak hissettiğim insan. Martin’in yazardan başka herhangi bir şey olması insanlık adına cinayet olurdu muhtemelen. Çünkü o kadar güzel oynuyor ki kelimelerle, hikayeleri öyle güzel işliyor, detaylarını öyle güzel belirliyor ki, hayran olmamak mümkün değil.

Bu sadece kitaba yazdığı şeyler için geçerli değil. Röportajlarını izlerseniz, kendisinin konuşurken de böyle olduğunu  fark edeceksiniz. Adam normal yediği yemekten bahsederken bile aralara birkaç kelime oyunu sıkıştırabilecekmiş gibi duruyor her an. Bilakis, sıkıştırıyor da zaten. Bunlar bazen mizah amaçlı oluyor –çünkü komik adam– bazen de Buz ve Ateşin Şarkısı tarihinin en büyük gizemlerinden birini, hiç çaktırmadan, baya açık etmek amaçlı oluyor. Bakın Martin, Reddit’in bulup çıkardığı 2002 tarihli bir röportajında ne demiş?

jon-snow1

“Hepsinin annesi öldüğüne göre, Jon Snow, Daenerys Targaryen ve Tyrion Lannister’a isimlerini kim verdi? Anneler çocuklarına isimleri doğumdan önce, doğum esnasında ya da ölürken bile verebilirler. Dany büyük ihtimalle annesi tarafından isimlendirildi. Tyrion babası tarafından. Jon Ned tarafından.”

Martin’in muhteşemliğini görebiliyor musunuz? Yani gerçekten, huşu uyandıracak denli harika kelime oyununu görebiliyor musunuz? R+L=J’i bilmeseniz, ikinci bir kez dönüp bakmazsınız bu cümleye. Ama şimdi bir bakın. Ne diyor Martin? Daenerys annesi tarafından isimlendirildi. Tyrion babası tarafından. Jon Ned tarafından. Bakın, dikkat edin. “Tyrion ve Jon babaları tarafından” değil o cümle. Tyrion babası tarafından. Jon Ned tarafından. “Ned” ve “babası olmak” konseptleri, aynı parantez içerisinde çekilmiyorlar cümlenin denkleminden. Çünkü farklı kümelere aitler.

Yani, gerçekten. Game of Thrones’a çok kopuyoruz, ediyoruz falan da; hepsini bu adamın muazzam zihnine borçlu olduğumuzu bir saniye bile unutmuyoruz, değil mi? Gerçekten acayip bir adam bu Martin. İyi ki var, iyi ki yazmış, iyi ki biz de okumuşuz!

Yiğitcan Erdoğan

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Tüm yazıları (2655)

Bunlar da ilgini çekebilir

Yorum Yap

E-posta yazman isteğe bağlı. E-postanla yazarsan ilk yorumun okunup yayımlanır, sonrakiler doğrudan çıkar; e-postasız yorumlar her seferinde okunup öyle yayımlanır. Yorumları site yöneticileri ve yazarlarımız okuyup onaylar; onay bekleyen yorumunu bu tarayıcıda bir hafta boyunca sen de görürsün, onaylanana kadar başka okur görmez. Adın ve yorumun yayımlanır; e-posta adresin ve IP'n yayımlanmaz, yalnız site yöneticileri görür, spam denetimi ve sorumluluk için saklanır — ayrıntısı Gizlilik Politikası'nda. Spam denetimi sunucumuzda yapılır; yorumun başka bir hizmete gönderilmez.