Bundan sadece birkaç gün önce Warner Bros’un, 2021 yılında çıkartacağı bütün filmleri, çıktıkları gün HBO Max üzerinden yayınlayacaklarının haberini yapmıştık. Bu haberin büyük bir olay olduğunun hepimiz farkında olsak da bu kadar büyük bir yangın başlatacağının farkında değildik. Arkadaşlar, Warner Bros. öyle bir tartışma başlattı ki, aman yarabbi! Hayal kırıklığına uğradık diyen Bağımsız Sinema Birliği mi dersin, HBO Max’a hakaretler yağdıran Christopher Nolan mı dersin, legal yollarla hakkını aramaya giden Legendary Entertainment mı dersin… Neler var neler.

Kısa bir özet geçmek gerekirse, hepinizin bildiği gibi salgın yüzünden bir açılıp bir kapanan sinemalar, sinema sektörünü allak bullak etti ve birçok film neredeyse bir yıldan fazla bir süre ile ertelendi. Neredeyse hiç büyük bütçeli filmin yayınlanmadığı senede tek istisna, Christopher Nolan’ın çektiği Tenet filmiydi. Fakat sektör için kendini feda eden Tenet’in vizyona girmesinden sonra film yapımcıları adeta bir korku filmi görmüş gibi korktular gördüklerinden. Zira Christopher Nolan gibi popüler kültür için oldukça büyük bir yönetmenin çıkardığı son film 359 milyon Dolar gibi düşük bir meblağ kazanınca tüm yapım şirketleri teker teker filmlerini ertelemeye başladılar. Fakat Warner Bros. birkaç gün önce oldukça radikal bir karar alarak 2021 yılında sinemaya çıkarmayı planladığı tüm filmleri aynı gün HBO Max’da da yayınlayacağını duyurdu. Tabii sonra koptu kıyamet.

Bu karara önce Independent Cinema Alliance yani Bağımsız Sinema Birliği, “Hayal kırıklığın uğradık” diyerek tepki gösterdi. Hâlihazırda internetten dizi ve film izleme platformlarının sinema salonlarını oldukça kötü bir durumda bıraktığına dikkat çeken kurum, “sinema salonlarına özel içeriğe” geri dönülmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Zaten 2020 yılını oldukça kötü geçiren tüm dünyadaki sinema salonları bir de Warner Bros. gibi önemli bir yapımcı ve dağıtımcı şirketin böyle bir karar almasından sonra iyice kötü bir duruma düştü tabii. Bu yüzden açıkçası bu açıklamayı yapmalarını anlıyor ve saygı duyuyorum.

Tabii, konu ile ilgili konuşacak tek merci Bağımsız Sinema Birliği değildi. Belki de bu yıl, bütün sinema sektörü için bir deney vazifesi gören ve kendi çektiği filmi ateşe atılarak diğer filmlerin ertelenmesine neden olan Christopher Nolan, Warner Bros.’un verdiği bu kararı oldukça sert sözlerle eleştirdi. Ünlü yönetmen, “Endüstrimizin en büyük film yapımcıları ve film yıldızları bir sabah uyandıklarında filmlerinin en kötü yayın platformu için çalıştıklarını öğrendiler” diyerek adeta bir gecede cahil bırakıldıklarını söyledi.

İşte Christopher Nolan’ın “en büyük film yapımları” diyerek bahsettiği şirketlerden biri olan ve Warner Bros.’un dağıtımcılığını yaptığı Dune filminin yapımcı şirketi Legendary Entertainment şimdilerde Warner Bros.’a karşı yaptırım yolları arıyor. Variety’nin yaptığı habere göre büyük şirket Warner Bros.’un aldığı bu karardan memnun değil ve elinden geldiğince bunu önlemenin yollarını arıyor.

Valla zaten yayın platformları ile sinema sektörü arasında ortam gergindi bu gergin ortama Warner Bros. bombayı bıraktı ve işler çığırından çıktı gibi gözüküyor. Şu an eminim bir yerlerde Martin Scorsese bu konu ile ilgili açıklama yapmamak için mermer tokatlıyordur. Bakalım belki önümüzdeki günlerde o da bir bomba patlatır.

Peki, siz ne diyorsunuz efendim bu konu hakkında? Sizce Warner Bros.’un bu hamlesi sinema sektörünü geri dönülemez bir şekilde değiştirir mi, iyileştirir mi yoksa zaten şu an sallanmakta olan bir sektörü bitirir mi? Yorumlarınızı yazmayı unutmayın.

Author

Kalabalıkta sesini kaybetmemek için içerik üreten biri. Her ateşin iyi bir hikâyeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Film, kitap, dizi, karikatür oyun ve müziğin her türlüsüne ilgisi vardır ama parası yoktur. Onu her yerde "Tavşan" diye çağırabilirsiniz.

4 Comments

  1. Açıkcası salgın olmasaydı bile Tenet ve Dune filmlerinin çok iyi hasılat yakalayacaklarını düşünmüyorum. Tenet uzun ve saçma konusu var. Dune oyuncu kadrosu çok iyi fakat senaryosu da bir o kadar basit ve zayıf görünüyor.

    • M. Halit Koçak Reply

      Görünüyor yazmanızdan birazcık korkuyor ve soruyorum; filmin uyarlandığı Dune kitabını okudunuz mu acaba? Zira bahsettiğimiz kitap hem Yüzüklerin Efendisi’nden sonra gelen en önemli fantastik eser hem de en büyük bilimkurgu edebiyatı örneklerinden biridir. Böyle bir kitaptan uyarlanan filmin senaryosuna “zayıf” gözüyle bakmak oldukça büyük bir hata olur.

  2. Bence sinema sektörünü belirleyici şirket warner bros değildir.Son 10 yıldır bütün büyük yatırımları yapan Disney, sektörün hem dijital platformalırını hemde yüksek bütçeli sinema filmlerinin peşpeşe yayınladıklarında. bu soruların hepsine cevap verecektir. Sinema sektörünün kaderi Disneyin elinde bence

  3. ismail BİLGİCİ Reply

    Doğru olanı yapmışlar sinema salonlarının tadı kaçmıştı zaten, bir yapımın kötü reklamla çöp olduğu dönemler bitecek. bazı filmler salonlara giremiyordu bitecek. bu devirde düzene girecek ortak yayın platformları oluşacaktır elbet biraz sancılı olacak sadece…

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.