Onca erteleme, yeniden tarihlendirme, iptal haberleri arasında takip edebildiniz mi bilmiyorum ama ikinci Wonder Woman filmi, bugünkü haberimiz özelinde bir öngörü oluşturuyormuş da farkında değilmişiz. Normal şartlarda sinemalarda izleyeceğimiz Wonder Woman 1984’ün, içerisinde olduğumuz küresel salgın nedeniyle, iki kere ertelendikten sonra, bari yayıncı platformlar üzerinden izleyici ile buluşturulması, uzun zamandır konuşuluyordu.

Çıkışı salgın zamanına planlanan filmler için Wonder Woman bu açıdan ilk örnek de değildi. Tartışmalı ve bolca protestolu Mulan filmi, salt yayıncı platformda görücüye çıkmıştı; Nolan’ın son filmi Tenet ise salgının bir nebze rahatladığı yaz aylarından destek alarak sinema salonlarında şansını denemiş ancak Nolan gibi büyük bir isme rağmen gişede, mecburen, çakılmıştı. Neticesinde ise Wonder Woman’ın, bu iki tecrübeden ve daha fazlasından nasiplenilerek, hem sinemeya hem de yayıncı kuruluşa aynı anda çıkışı tasarlandı. Bu durumun sadece Wonder Woman gibi hazırdaki tarihini geciktirmiş filmler özelinde olduğu düşünülürken Warner Bros., 2021 yılındaki bütün filmleri için aynı stratejiyi uygulamaya karar verdi.

Warner Bros.’tan çıkacak olan, aralarında The Matrix 4, Denis Villeneneuve’ün yönetmenliğindeki Dune, Suicide Squad, Lin-Manuel Miranda’nın In the Heights‘ı ve The Sopranos‘un prequeli The Many Saints of Newark‘ın da yer aldığı projeler, planlanan çıkış tarihlerinde, sinemalarla aynı gün, kısıtlı bir süre için HBO Max’a da gelecekler. Bunların dışında Denzel Washington ve Rami Malek’in başrollerinde yer aldığı gerilim türündeki The Little Things, Judas and the Black Messiah, geçenlerde şuradan duyurduğumuz live-aciton Tom ve Jerry, oyun serisinden uyarlanan Mortal Kombat, Space Jam: A New Legacy, Godzilla vs. Kong, King Richard ve They Who Wish Me Dead de sinemalarla aynı anda HBO Max’e geleceği duyurulan diğer filmler. Tüm bu yapımlar, hazırda HBO Max üyeliği olanlara fazladan ücret istenmeden sunulacaklar.

Bir yandan bu durum, sinemaya hasret kalanlar yahut yıl sonu “Bu yıl ne izledik?” listesine ne yazacağını bilemeyenler için iyi bir haber. Çünkü gidişat öyle gösteriyor ki uzunca bir süre daha sinema salonlarına gönül rahatlığıyla gidemeyeceğiz. Biz gidemediğimiz için salonların çoğu -bazılarına ohlar olarak- kapanacak, bu ikisinin birleşiminde de çoğu film, bizlere ulaşamayacak. Ayrıca böyle bir çözümde ertelemeler, ertelenen çekimler sebebiyle tutmayan programlar ve değişen oyuncular, ‘aman şu aylar bir geçsin de tekrar başlarız’lar, ‘iki ay daha ileriye itekleyelim gişeler iyi olsun‘ demelerden ibaret olan dizi-film sektörü de tamamen olmasa bile normal takvimine dönebilecek. Zira Warner Bros.’un bu hamlesi Disney gibi markaları da zorlayabilecektir ve biz de erteleme, iptal haberi yazıp okumaktan yorulduk.

Diğer yandan sinema salonu sahipleri, hâlihazırda ülkesinde söz konusu yayın platformlarından sadece birkaç tanesi bulunanlar ve de elbette, en az bir yıl daha normal yaşama dönmemizin ne kadar zor olduğunu, paragöz şirketlerin varını yoğunu, “Hiç değilse az zarar edelim” diyerek yayıncı platformlara dökmesinden daha iyi neyin kanıtlayabileceğini düşünenler için, pek iyi değil. Gerçi bir yandan da dünya değişiyor, zaten salgın olmasaydı bile artık geleneksel sinema demekte beis görmeyeceğimiz bir medyanın daha değişmesi işten değildi belki. Siz ne dersiniz?

Author

Editör-in-çiif. Hayvan dostu, çokça yalnız; ismiyle müsemma ama çoğunlukla zararsız. İyi tavsiye verir, geç olana dek ciddiye alınmaz. Her geçen gün bitkinliğine şaşırarak ‘takı taluy takı müren‘ arıyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.