Twitch’te son dönemlerde nefret ve taciz içeren söylemlerde bulunan insanların sayısı oldukça arttı. Bunu önlemek ya da duruma karşı yükselen seslere cevap vermek adına Twitch, 2020’de Nefret Edici Davranış ve Taciz Yönergeleri’ni ve yasaklanan ırkçı ifadeleri güncellemek için bir adım attı ama bu adım, hiç de yeterli bir adım değildi çünkü alınan bu kararları uygulama konusunda kararlı olamadı. Twitch’in tepkisi yeterli olmayınca da isyan bayrakları çekildi.

RekitRaven adlı bir yayıncı, Twitter’da yaşadığı nefret ve taciz ile ilgili deneyimlerini ‘#TwitchDoBetter’ hashtagi ile anlatmaya başladı. RakitRaven’in bu açıklamaları üzerine birçok yayıncı da tweetin altında kendi yaşadığı deneyimleri dile getirerek bir araya geldi ve daha büyük bir adım atmaya karar vererek ‘#ADayOffTwitch’ grevini başlattı.

1 Eylül günü başlayan greve,  büyük Twitch yayıncıları RekitRaven, ShineyPen ve Lucia Everblack liderlik ediyor. Aynı zamanda indirimli abonelik ayı etkinliği olan Subtember lansmanının başladığı gün olan 1 Eylül’de, greve destek veren yayıncılar yayın açmadılar ve izleyicilerinin de Twitch’e girmemesini sağlamaya çalıştılar. Grev, son dönemlerde bot hesaplar ile birlikte artan ve yayıncının chatini nefret dolu mesajlara doldurmak isteyen saldırgan baskınlara karşı oldukça büyük bir yanıt vermeyi de başardı.

Bazı yayıncıların, Twitch’ten uzaklaşmanın, saldırgan insanların amaçlarına ulaşmasını sağlamak gibi göründüğünü dile getirmesinin ardından Everblack, “Twitch’te kalıp yıllarca [taciz ve nefret söylemleri] hakkında konuşmak sürekli yaptığımız bir şey. Bunun [#ADayOffTwich’in] arkasındaki fikir, çok farklı bir şey denemek. Bazen sessizlik, sürekli bağırmaktan bile daha gürültülü olabilir.” ifadelerini kullandı ve görünüşe göre çok haklı zira gün geçtikte greve yönelik destek artıyor.

Grevdeki yayıncıların istekleri ise şu şekilde:

  1. Twitch’i kötüye kullanımla -nefret ve tacizci söylemlerle- mücadele etmek için daha proaktif bir şekilde davranılmalı, kapsamlı araç setlerinin oluşturulmalı, uygulamada yardımcı olmak olmak için etkilenen yayıncılar ile birlikte hareket edilmeli,
  2. Anında uygulanabilecek, proaktif korumalar oluşturulmalı. Yayıncıların, olası sohbetçilerin hesap yaşını seçmesine ve gelen baskınlara izin vermesi/reddetmesine olanak tanınmalı,
  3. Bir e-posta adresi ile üçten fazla Twitch hesabı açma özelliği kapatılmalı, (Şu anda saldırma amacı güden baskınlarda kullanılabilecek şekilde bir e-posta adresi ile sınırsız sayıda hesap açılabiliyor.)
  4. Yayıncıları korumaya yönelik eylemlere, oluşturulan araç setlerinin uygulanmasına ilişkin zaman dilimine, Twitch Güvenlik Danışma Konseyi’nin katılımına yönelik bilgilere şeffaflık getirilmelidir.

Grevin gerçekleştiği gün ise Twitch, %22 trafik kaybetti. Yani, Twitch izleyicilerinin yaklaşık dörtte biri greve katıldı. Şimdilik oldukça sessiz olan Twitch’in bu durum karşısında atacağı adım ne olacak ya da bir adım atacaklar mı acaba? Sizin görüşlerinizi de bekliyoruz!

Yazan: Mahmutcan Şanlı

Author

Dünyanın en ihtiyacı olduğu anda ortaya çıkarak çeşitli konularda fikirlerini belirten yazarlar. Bir konuk yazar asla geç yazmaz, erken de yazmaz. Onlar, tam yazmaları gereken zamanda yazarlar.

1 Comment

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.