Geçenlerde şehirde aylak aylak gezinirken, Ağaçlı Yol civarında “Aşkın Kanunu” ismindeki bir film için reklam gördüm otobüs duraklarından birinde. Film iki polis memurunun aşkını konu alıyordu belli ki. Hani işte kanun adamları, aşık olmuşlar, o yüzden de aşkın kanunuyla ilgili bir şeyler dönüyor filmde. Afişe uzun uzun baktım… Sonra dedim ki, bence 10 kolay adımda biz de kendi romantik Türk filmimizi çekebiliriz.
Buyurun efendim. Siz de bu adımları takip edin, mis gibi, misler gibi bir romantik Türk filminiz olsun. Tutarsa röportajlarda falan “J.H. demişti bana” dersiniz, olur mu? Bize de reklam olur!
Buyurun!
1. Manidar Bir İsim Bulun
Filmin en önemli kısmı bu. Önce isimle başlayacaksınız. Tercihen üzüntülü bir isim bulmanız, o da olmuyorsa şarkı ismine başvurmanız önerilir. Bu bağlamda içinde psikolojik hastalık da olan bir filme “Aşk Travması” ilk kategori için, zenginken fakir olan bir adamın aşkına da “O Eski Halimden Eser Yok Şimdi” de ikinci kategori için güzel örnekler olabilir. Ama şimdiki trend, karakterlerin isimlerine göndermede bulunmak. O yüzden biz şimdi nüsha filmimizin ismini Rüzgar Gülü koyalım. Esas oğlanın ismi Rüzgar, esas kızın ismi Gül olsun.
2. Ana Çiftinizden Birine Bir Handikap Verin
Bu olmazsa olmaz. Bu handikap ekonomik kriz döneminde ağırlıklı olarak altından kalkılamayacak borç falandı, şimdi sağ olsun AKP dönemi ekonomik istikrarıyla bu keyfimizden de olduk. Şimdi sağlıkla ilgili handikaplar moda. Hâlâ yer yer zengin kız, fakir erkek örnekleri görebiliyoruz, ama asıl olay birinin kanser olması, organ nakline ihtiyaç duyması, kör olması falan. Biz Rüzgar Gülü için klasikten şaşmayalım. Gül kanser olsun mesela.
3. Kızın Ya Da Oğlanın Fettan Annesini Ekleyin
Her türlü kaynana faktörünü işin içine katmalısınız. Filminize gerektiği o ivmeyi kazandıracak şey arkadan arkaya oğlunu / kızını istediği kişiyle evlendirmenin planlarını yapan fettan bir kaynanadır. Bu kaynanayı oynayacak oyuncu arıyorsanız Güven Hokna bence mükemmel bir aday. Karakter kesinlikle aşktan anlamaz, romantizm nedir duymamış taş kalpli bir manipülatör olmalı. Palpatine bile el pençe divan durmalı karşısında.
4. Bir Tutam Bilge Amca Figürü Karıştırın
Amca dediğime takılmayın. Erkek olması ve yaşlı olması yeterli. Rüzgar’ın ara ara gittiği kahvehaneyi işleten kişi olabilir, Boğaz kenarında takılan bir balıkçı olabilir, birinin gerçekten dayısı ya da amcası olabilir. Mühim değil. Filminizi Twitter’da trending topic yapacak olan şey bu amca karakteri. Zira kendisi tam bir aforizma makinesi olacak. Özellikle filmin ismiyle ilgili bir şey söylemesi elzem. Mesela şöyle bir şey olabilir: “Aşk dediğin de karşıdan esen rüzgara karşı ince bir gül gibi ayakta durmak değil midir zaten?”
5. Oğlanda Gözü Olan Fettan Kız Karakterini Unutmayın
Uu, bu olmadan olur mu? Anne devreden çıktığında bu fettan kız girecek devreye. Bu kız illa ki ana karakterimizin mahalleden, okuldan, işyerinden falan arkadaşı olmak zorunda. Böyle hafif bir mazileri var, esas kızımız da inceden kıllanıyor ama esas oğlan hep “ya arkadaşım yea” diye geçiştiriyor. Filminizi tutar da diziye uzatmak isterseniz kesinlikle bu kızın bir yerde esas oğlandan hamile kalması gerekmektedir. Şart.
2 Comments
Mükemmel bir paylaşım olmuş, ayrıca şu an gösterilmekte olan Türk dizilerini de bir nebze özetler nitelikte,,
muhteşem bi’ tespit 😀