16. Beyaz Perdede Muhteşem Kültürel Tasarımlar
“O ney lan?” diyeceksiniz. Orta-Dünya filmleri, ardılı olacak fantastik ya da değil, başka kültürlerde başka hikayeler anlatacak bütün filmlere, dizilere, oyunlara “Arkadaşlar, bir kültürün silahları, kostümleri, mimarisi oturulur, işte böyle adam gibi tek tek tasarlanır” dedi. Oyunundan dizisine, filmine, artık bu kadar muhteşem tasarımlar, aksesuarlar, kostümler görmemizi Alan Lee, John Howe ve onların ilüstrasyonlarını bu kadar detaylı şekilde gerçekleştiren film ekibine borçluyuz.
17. “Şerre Karşı Müstesna Bir Mukavemet”
Orta-Dünya eserlerini, kitaplarını da, filmlerini de büyük bir titizlik ve özenle Türkçeleştiren insanlara da buradan bir selam durmak istedik. Kitapları okurken yeni kelimeler öğrendiğimiz Yüzüklerin Efendisi serisi, beyaz perde de oldukça detaylıydı. Özellikle ilk filmde Elrond’un sözleri unutulmaz:
“lakin yüzüğü buraya kadar taşıyarak, bu genç hobbit şerre karşı çok müstesna bir mukavemet göstermiş oldu”
İngilizcesinden bile alamıyoruz bu tadı.
18. Hugo Weaving
Zaten ’99 yılında The Matrix‘deki şerefsiz ajan rolüyle dünya alem için unutulmaz bir yüz olan Hugo Weaving, üstüne bir de Aragorn‘un asık suratlı kayınpederi olarak geek aleminin aklına kazındı. Üstüne V for Vendetta, Captain America, Transformers gibi yapımlarda muhteşem işler çıkarttı.
19. Howard Shore’un Muhteşem Besteleri
David Cronenberg’in ev arkadaşı, tuhaf ve ikircikli filmlerin üstadı Howard Shore! Yüzüklerin Efendisi’nin müzikleri ile bizi büyülemeden önce çalıştığı filmlere bir bakın: The Cell, The Fly, Silence of the Lambs, The Game, Seven… Her biri tuhaf, farklı, gergin, besteleri ile kaldı aklımızda. Hobbitköy’ün neşeli melodileri, Rohan ovalarının büyülü ezgileri, Kara Atlıların korkutucu sesleri, şüphesiz Shore karanlık konusunda bu kadar deneyimli olmasa, aydınlık besteleri de belki zayıf kalırdı. Muhteşem ve unutulmaz melodilerin ve 90 farklı leitmotif ile uğraştığın için elini öpüyoruz Shore reyiz.
20. Gollum! Kıymetlimiss / My Precious
Andy Serkis, Gollum ve ‘my preciouss’ deyişi. Aslında Gollum, kaşı, gözü, mimiği, takıntıları ve manyaklığı ile pop kültürün bir karakteri oldu, ancak en unutulmaz repliği elbette ‘my precious’ deyişi oldu, akıllarda bu şekilde kalacak.
Geçtiğimiz 13 yılda, Türkçe ya da yabancı olarak, Gollum bu ekstrem karakteriyle bir sürü esprinin konusu ve konuğu oldu, daha da olmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz.
10 Comments
Şahane bir derleme olmuş, keyifle okudum.
Peter Jackson bizi orta dünyasız bırakmasın. Silmarillion var daha, oradan da en az bir trilogy çıkar. nolur be Peter..
trilogy ? 😀 aga o kitaptan rahat bi 6 film çıkar ee peter
jackson da ekstradan 3 bölüm ekler 9 filmlik bir seri çıkar ortaya 😀 tabi keşke olsa…
Hurin’in Çocuklarıda var onuda 1 film olarak çekseler 10 film olur
onun telif hakkı christopher tolkien’demi acaba
Peter Jackson bir daha Orta Dünya’ya ilişmesin. İlla olacaksa, layıkıyla bir başkası yapsın. Jackson Hobbit rezaletiyle Orta Dünya liyakatini kaybetti birçok hayranın gözünde.
Ayrıca Hobbit’ten 3 film çıkaran adam, Silmarillion’dan rahat 100 film çıkarır ve onun da içine eder.
bence aradığınız isim hugh jackman olacaktı 🙂
Tam ne güzel yazı çıkacak diyecektim (ki bitince dedim) ama başta yine “Abiler LOTR izler, kardeşleri Hayri Pıtır” geyiği dönmeseymiş daha güzel olurmuş. Sadece Orta Dünya diyip bırakmak var bir de fantastik dünyanın, edebiyatın hayatımıza girişi, gelişmesi ve yazdığın gibi sonuçları demek var. Hani Twilight serisini aşağı gör anlarım da…..yok onu da okudum.
“Öyledir” değil, “Öyle algılanıyordu” diyor yazı aslında…
harika yazıydı zevkle okudum. bi de başıma bişey gelmicekse tauriel>arwen 🙂