Çin hükümeti, 13 yıldan beri devam eden oyun konsolu satış yasağını kaldırmaya karar verdi. “Eee, ne güzel, napalım yani?” diyorsanız durun, demeyin. Bir yerlerde LoL oynayanların yaşadığı o ürpertiyi yaşamanız için size bir takım sayılar anlatalım!
Bakkal Hesabıyla Çin!
Efendim, PlayStation 3 var biliyorsunuz meşhur. Bugüne kadar Amerika’da 27 milyon adet satılmış bir cihaz. Bir de muadili (tartışılır) Xbox 360 var. O da Amerika’da 44 milyon adet satılmıştı.
Bugüne kadar Amerika’da toplam 27 + 44 = 71 milyon adet konsol satılmış. Hadi ikisine birden sahip olan 6 milyon kelle var diyerek sayıyı 65 milyona çekelim.
Özetle, 313 milyonluk Amerika’nın 65 milyonu, yani kabaca %20’si konsol oyuncusu. Konsol pazarında alın teri ile kazandıkları (ya da babalarının, bilemem) parayı harcayan, satın alımları ile tercih yapan, sektöre çuval çuval para akıtan 65 milyon güzel kelle.
Şimdi dönelim Çin’e. Çin’in nüfusu 1.4 milyar.
Amerika gibi nüfusun %20’sine ulaşamadı diyelim, kaldı %10’da.
Yılmaz Özdil gibi satır satır gidiyorum ancak, 140 milyon Çin’li konsol sahibi yapar. PS3 bugüne kadar dünyada toplam 80 milyon satıldı.
Çinli Oyuncunun İstediği Oyun Çok Farklı!
Bir kaç yıldır uluslararası konferanslarda, özellikle Çin pazarında faaliyet gösteren konuşmacılar, Çinli oyuncunun ve Çin oyun pazarının son derece ilginç olduğundan sürekli bahsediyorlar. Çinli oyuncu eşitlik, hakkaniyet, uptime/downtime gibi unsurlara takılmıyor. Az sanal para için çok çalışmaya, ya da mevcut parasını istediği kadar satın alma yapmakta kullanmak istiyor, üstelik Çinli oyuncu yüzlerce leaderboard istiyor, bir online oyunda başarılı hissedemezse anında server değiştiriyor.
Hoşçakalın Alıştığımız Oyunlar
Çinli oyuncunun beklentileri ve istekleri, şu andan itibaren büyük oyun şirketlerinin ve konsol üreticilerinin en büyük ilgi alanı haline gelecek. Batılı oyuncuyu nasılsa çözen şirketler, dünyanın tümünden çok daha büyük olan Çin pazarına, zamanında Afrika’yı “Gördüm, benimdir!” mantığıyla kolonileştiren Avrupalı kaşifler gibi saldıracaklar.
Geleceğin oyun sektörü çok farklı olacak, çünkü geleceğin oyun pazarı, Çin açılımı ile birlikte tümüyle değişti, yakında sektörün en büyüklerinin bildiği kurallar bile geçersiz kalabilir.
Yeni oyun sektöründe de süper oyunlar olacak, ama bakalım neler olacak? Esen kalın!
– cs