2023 oyun dünyası için bizi müthiş bir fırtınanın içine sürükleyip aksiyon, korku, fantezi, bilim kurgu gibi bir o haz diyarından bir bu haz diyarına savurup durdu. Salgının yarattığı ertelemeler dalgasının ardından ileriye taşınan bütün o oyunlar işte bu sene geri katıldı aramıza. Oyuncular için gerçekten çok güzel bir seneydi ama oyun geliştiricileri için çok ama çok korkunç bir dönemdi. Karantina dönemi boyunca yaşanan ekonomik kriz ve ertelemelerin sonucu ve oyun sektörünün de mide bulandırıcı karanlık bir geleneği olarak bu yeni, cici, güzel oyunlar çıkar çıkmaz, geliştirici şirketler o yağlı ballı ekmeklerini yer yemez olabildiğince fazla kâr yapmak için çalışanlarının çok ciddi bir kısmını işten çıkardı.

Her ne kadar biz oyuncular için bu yıl çok güzel oyunlar çıksa da, işini kaybeden o güzel ve deneyimli insanların da bir kısmının sektöre geri dönmeyeceklerini; sahip oldukları bilgilerin, deneyimlerin, ideallerin ve yenilikçi fikirlerin onlarla birlikte kaybolduğunu hatırlamamız gerek. O zaman tuzlu su ile ıslanmış bir havlu ve maymunların arasına düşen siyah dikittaş sanki kayıp iki kardeşmiş gibi ben de oyun dünyasının konuşmamız gereken bu acı noktasından kendisine daha yeni giriş yaptığımız senene çıkmasını beklediğimiz 2024 oyunlarının bir listesine geçelim:

Ocak 2024

Prince of Persia: The Lost Crown – 18 Ocak

Ubisoft tarafından geliştirilip yayınlanan The Lost Crown, uzun süredir yokluğu hissedilen Prince of Persia serisine gelen bir yeniden yapım değil, tamamen özgün bir çıkış, yepyeni bir oyun. En son 2010 yılında The Forgotten Sands oyunundan sonra koca bir hiçlik ile karşılaşan Prince of Persia hayranları böylece 18 Ocak’ta maceralarına devam edebilecekler. The Lost Crown iki buçuk boyutlu bir aksiyon macera platform oyunu ve 18 Ocak’ta Nintendo Switch, Playstion 4 ve 5, Xbox One ve Series X/S için çıkış yapacak.

Anomaly Agent – 24 Ocak

Phew Phew Games tarafından geliştirilen, ülkemizin bağrından çıkan Anomaly Agent cyberpunk temalı bir aksiyon platform oyunu ve siz de oyuncu olarak gizemli olayları çözen bir ajanın rolüne giriyorsunuz. Yoğun bir hareketliliğin bulunduğu oyunda hikâye akışında yaptığınız seçimlerle de dünyanın kaderini belirleyebiliyorsunuz. Anomaly Agent 24 Ocak’ta Steam, Steam Deck, Xbox one ve Series X/S platformları için, 25 Ocak’ta da Nintendo Switch için çıkacak.

Tekken 8 – 26 Ocak

Efsanevi dövüş serisinin yeni bölümü olan Tekken 8 oyunu, 26 Ocak’ta Steam, Playstation 5, Xbox Series X ve S için çıkış yapacak. Şu an ise oynanabilir bir demo sürümü Steam’de mevcut.

Like a Dragon: Infinite Wealth – 25 Ocak

Ryu Ga Gotoku Studio tarafından geliştirilen ve Sega tarafından yayınlanan Infinite Wealth oyunu, Steam için 25 Ocak’ta, PlayStation ve Xbox platformları için de 26 Ocak’ta çıkış yapacak. Yakuza dünyasında geçen Like a Dragon: Infinite Wealth, Ichiban Kasuga ve Kazuma Kiryu karakterlerine odaklanan Japonya ve Hawaii içinde geçen bir aksiyon macera rol yapma oyunu.

Şubat 2024

Suicide Squad: Kill The Justice League – 2 Şubat

Rocksteady tarafından geliştirilen, Warner Bros tarafından yayınlanan ve 2 Şubat’ta Windows, PlayStation 5 ile Xbox Series X/S için çıkış yapılacağı açıklanan Suicide Squad şu anda ülkemizde erişime kapalı.

Skull and Bones – 16 Şubat

Ubisoft tarafından geliştirilip yayınlanacak olan Skull and Bones oyununun çıkışı artık yılan hikâyesine dönmüş durumda fakat 16 Şubat’ta nihayet tam sürümüyle kendisini ortaya koyacak olması da çok muhtemel. Oyuncuların bu korkutucu korsan dünyasında kendi kurallarını koyup en tepeye tırmanmaya (veya yüzmeye?) çalıştıkları Skull and Bones; Ubisoft Connect, Epic, PlayStation 5, Xbox Series X/S ve Luna için çıkış yapacak. Evet, Luna diye bir şey de vardı, onu hatırlamış olduk.

Final Fantasy VII Rebirth – 29 Şubat

2024'te çıkacak oyunlar arasında olan Final Fantasy VII Rebirth oyununden bir ekran görseli.
Bakma öyle, PlayStation 5’im yok benim, oynayamam ben seni.

Bu yıl şubat yirmi dokuz gün müymüş? Üç oyunluk Final Fantasy VII yeniden yapım serisinin ikinci bölümü olan Rebirth 29 Şubat’ta PlayStation 5 için çıkış yapacak ve bir kez daha Sony’nin bu yılki amiral gemisi olacak gibi görünüyor. Geçen yazılarımda Final Fantasy dünyasına girmememin benim ayıbım olduğunu söylemiştim ve gururla açıklamak isterim ki Final Fantasy 15 ve 16 üzerinden giriş yapmış bulunmaktayım. Final Fantasy VII yeniden yapım serisini de ilgiyle takip edeceğim.

Çıkış Tarihi Kesinleşmemiş Oyunlar

Avowed

En son Grounded ve Outer Worlds oyunlarıyla gündeme gelen ve çoğunlukla eski rol yapma oyunlarıyla Fallout: New Vegas ile çok iyi tanıdığımız Obsidian Entertainment, klasik rol yapma türünü modernleştirmiş Pillars of Eternity oyunlarının dünyasında geçen Skyrimvari bir oyun olan yazması ayrı zor, söylemesi ayrı zor Avowed ile karşımıza çıkıyor. Avowed için oldukça heyecanlı olsak da bu yıl yoğurdu üfleyerek yeme eğiliminde olacağız.

Little Nightmares III

Birinci oyunu daha dün bitirmiş gibi hissediyor ve ikinci oyunu oynamak için daha fırsat bulamadığıma üzülüyorken birden üçüncü oyunun çıkacağını duyduğumda yaşadığım şaşkınlığı tahmin edebilirsiniz. Son derece gizemli bir dünyada, gizemli hikâyesi ve harika bir sanat tarzı ile karşımıza çıkan Little Nightmares oyunlarının üçüncüsü bu yıl bizlerle buluşacak, en azından şu an için böyle biliyoruz.

Star Wars Outlaws

Empire Strikes Back ve Return of the Jedi arasındaki dönemde geçen bir açık dünya oyunu olan Star Warss Outlaws aksiyon, macera, gizlilik ve silahlı çatışma gibi oynanış öğelerini içerecek. Kay Wess adlı Han Solomsu bir karakterin üzerine eğildiğimiz oyun, Ubisoft ile Massive Entertainment tarafından geliştiriliyor ve Ubisoft tarafından yayınlanıyor.

Senua’s Saga: Hellblade 2

Sonraki oyunu da artık Saga 3 Buçuk: Hellblade’s Senua olarak adlandırılacak oyun Ninja Theory tarafından geliştiliyor ve Xbox Game Studios tarafından yayınlanıyor. İlk oyunu ancak belirli bir noktaya kadar oynayıp atmosferin ağırlığına, baskısına dayanamayıp bırakmıştım. Demek ki bazı oyunlar fazla etkileyici de olabiliyormuş.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Savaşın ve zamanın Rusya’sının ihmallerinin, hatalarının yarattığı bir dünyada geçen Stalker serisinin sonuncu oyunu yine Rusya yüzünden epey geç bir zamanda çıkıyor. Çıkış tarihi belli değil çünkü geliştiriciler genelde ülkelerini düşman işgalinden kurtarmakla meşgul olurken müsait olanlar artık oyuna el atabiliyorlar. Oyunun ön siparişini verip her ne kadar kendilerini bütün samimiyetimizle desteklemek istesek de maalesef bizim de kendimizce başka sorunlarımız var. Bu gezegende yardıma ihtiyaç duyan insanların sayısı yardım edebileceklerden daha fazla.

Vampire: The Masquerade Bloodlines 2

PlayStation, Xbox ve Windows platformlarına çıkış yapması beklenen ve nereye olursa olsun, artık ne zaman olursa olsun çıkış yapsın diye de sabırsızlıkla beklenen ve bu bekleyişin ortasında, ön siparişler alınmışken yok baş yazarı olaylara bulaştı, yok geliştirici değişti diye iyice derin bir çamur çukurunun içinde boğulan, üzerine bir de o kadar sipariş alındıktan sonra geliştirme aşamasına yeniden başlayınca siparişlere baştan kapatılan Vampire: The Masquerade Bloodlines 2 (Queen of the Andavls, Oynar and the First Men, Protector of the… the One Who Was Promised to Release) adlı oyun eğer ki inanıyorsanız bu yıl çıkacak deniyor. İnanırsanız…

Evet değerli dostlarım, 2024 için önümüze konan menü bu şekilde ve özellikle 2023 gibi dolu dolu (ve de son derece şaşırtıcı) gibi bir yıldan sonra acaba bu seneki oyunlar beklentilerimizi nasıl karşılayacak, hiç bilemiyoruz. Yazının başında da belirttiğim bütün o devasa işten çıkartmalardan sonra elde kalan aksak, eksik, yarım iş gücü, düşen morallerle birlikte acaba bu yıl bizlere nasıl oyunlar sunacaklar? Belki de bu seneki oyunlar aslında geçen yılki sürecin devamıdır ve şu listedeki oyunların çıkışından sonra da yine insanlar işlerinden olacaklardır, kim bilebilir? Bütün umudumuz bunun olmaması ve herkesin hakkı olanı alması yönünde.

Peki, siz hangi oyunları bekliyorsunuz bu yıl? Veya daha fazla beklemeyelim, bu yıl çıksın da oynayalım artık dediğiniz oyunlar hangileri?

Author

Size bir hikaye anlatayım.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.