Joker: Folie a Deux geçtiğimiz cuma günü dünya çapında vizyona girdi. Henüz sinemalara gelmeden önce bile olumsuz eleştirilere maruz kalan film için vizyona girişi sonrası da pek değişen bir şey olmadı.

Joker bundan beş sene önce vizyona girdiğinde gişede fırtınalar estirmiş ve o zaman için tüm zamanların en yüksek hasılat elde eden +18 filmi olmuştu. Başrolü Joaquin Phoenix’e de Oscar Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu başarısını getiren Joker aslında tek bir film olacaktı. Fakat tabii ki mütevazi bütçesine oranla on dört kat fazla hasılat elde edince planlar değişti belli ki. Devam filminin adı Joker: Folie a Deux olarak açıklandığında işe Joker’in meşhur yaveri Harley Quinn’in de dahil olacağını anlamıştık. Filme dair en dikkat çeken bilgi ise bu sefer müzikal türünde olacağıydı. Biz tam olarak nasıl bir film ortaya çıkacağını merak ederken sonunda filmin ilk gösterimleri gerçekleşmiş ve yorumlar ağırlıklı olarak olumsuz tarafta toplanmıştı.

Joker: Folie a Deux için aşırı şaşırtıcı bir durum olmamıştı aslında bu çünkü ilk film de eleştirel açıdan olumlu bir resim çizememişse de seyirciler tarafından benimsenmişti, umut vardı yani. Fakat filmin vizyona girdiği geçtiğimiz haftayla beraber işlerin rengi iyice koyulaştı.  Film, ilk filmin anca yarısı kadar “önerildi” notu alabildi Rotten Tomatoes’ta ve CinemaScore olarak da “D” aldı ki bu Morbius ve Madame Web gibi filmlerden bile daha kötü! Gişede ise patladı diyebiliriz. Tam tamına iki yüz milyon dolara çekilen Joker: Folie a Deux ancak kırk milyon dolar toplayabildi ilk haftasonu sayılarına göre. Gişede başarılı sayılabilmesi için en az beş yüz milyon dolar kazanmaya ihtiyacı olduğunu düşünersek, filmin işi cidden zor. Böylesine bir filme bu kadar bütçe vermek de kimin fikriyse güzel bir azar yiyecektir üstlerinden artık.

Filmi geçtiğimiz haftasonu izleyen “azınlık”tan biri olarak düşüncelerime gelirsek: Bence fena değildi. Yani bu kadar gömülecek ne var anlamadım. Evet, müzikal kısımları fazla olmuş ve daha az şarkı sahnesi olabilirdi. Ya da evet, filmi yepyeni bir şey söylemiyor. Ama bence yine de izlemeye değer bir şeyler vardı içinde. Özellikle ilk filmi izleyip de Joker’i özenilecek bir figür olarak gören dangalaklara “Siz hastasınız, tedavi olun!”, dediği sahneye bayıldım. Onun dışında performanslar da iyiydi genel itibariyle. Lady Gaga beni şaşırttı ve pek irrite de etmedi neyse ki. Joaquin Phoenix bence ilk filmden daha farklı bir şeyler katmayı da başarmış karaktere. Mahkeme sahneleri de tadındaydı, sonucunu beğendim. Çok spoilera girmeden en büyük eleştirimin üçüncü perde olduğunu söyleyebilirim, bence filmi çok aşağı çekiyor. Ve yine, yeni, yeniden son yıllardaki neredeyse her filmde söylediğim sözle bitireceğim: Daha kısa olmalıydı.

Joker ilk filmiyle sizde nasıl bir etki oluşturmuştu? Devam filmine gitme kararınızı etkileyen şeyler mi gişe ve eleştirmenler? Karakterin bu yorumunu bir başka filmde de görmek ister misiniz? Yorumlarınızı tek başınıza yazmayın ve deliliği birlikte yaşayın.

Author

Hikâye odaklı oyunlar oynarım, film&dizi izlerim, arada sırada da çizgi roman okurum. Bunlarla meşgul değilsem de muhtemelen uyuyor olurum. "Benim düşünceme göre endişelenenler iki kez acı çeker."

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.