2001 yılı Aralık ayıydı, büyük ekranda Galadriel‘in sesini ilk kez duymuştuk.“Dünya değişiyor. Bunu suda hissediyorum, toprakta hissediyorum” diyordu, “Unutulmaması gerekenler unutuldu”.
Kitapları tekrar okuyup gelenler çoktan heyecanlıydı, hiç bilmeyenler “Vay arkadaş bu neymiş nasılmış” diye çıktı salonlardan. Gerçekten de Peter Jackson ve arkadasında Tolkien‘in çalışmalarına gönül vermiş kocaman bir ekip, 1995’te başlayan çalışmalarıyla dünyayı değiştirdiler.
O ilk büyülü karşılaşmamızdan bu yana 13 yıl geçti, geçtiğimiz hafta Hobbit: Beş Ordunun Savaşı filmiyle geri dönülmez şekilde veda ettik beyaz perdenin bu en büyülü dünyasına.
Galadriel‘in uyardığı gibi, “Unutulmaması gerekeler unutuluyor”. Şu noktada Çanakkale Şehitleri ve Kurtuluş Savaşı diye sert bir yatay geçiş yapmak isterdik, ancak konumuz o değil, o yüzden gelin, bir daha unutmamak adına, Orta-Dünya’dan geriye, bize ne kaldı, madde madde bir bakalım… İlk iki maddem ciddi gibi ama devamında gülüp eğleneceğiz, haberiniz olsun!
1. Fantastik Kategorisine Saygı, Sevgi, İlgi
Peter Jackson ve dadaşlarının mücadelesi, New Line Cinema‘nın bu işe para koyarken aldığı büyük risk, tuhaf teknolojiler arasında ilk kez rol yapan onlarca aktörün deneysel performansı… Toplamda 2 milyar doların üzerinde bir gişe hasılatı, oyunlar, ürünler, yeşeren alt kültürler ile ödüllendirildi.
Belki de bütün bu fantastik şeyler, film olarak dönemdaşı Harry Potter ve FMA Taşı‘ın gösterdiğinin aksine, sadece çocuklar için değildi. Acaba fantastik mevzulara meraklı, kocaman kocaman adamlar da olabilir miydi?
Beyaz perdenin büyüsünden etkilenen seyircilerin devam eden merakı ile fantastik edebiyat ve uzantısındaki her şey, kitaplar, çizgi romanlar, masaüstü rol yapma oyunları, kart oyunları, bilgisayar oyunları, MMORPG’ler ve yıllar içerisinde bu dördünün farklı oranlarda harmanlanması ile büyüyen bütün oyunlar (WoW‘dan LoL‘e) Orta-Dünya uyarlamaları ile başlayan büyük rüzgardan faydalandılar.
Ve hemen ikinci maddeye bakın şimdi:
2. Game of Thrones TV Dizisi
Seyircileri yazdım demin. Bir de sermayenin gözünden bakarsanız, kılıçlı, ışıklı, yaratıklı filan bu tuhaf dünya, bir çocuk filmi değil de, tıpkı geçmişin Star Wars ve Star Trek filmleri gibi, “Abi kim niye izliyor bu filmleri bilmiyorum ama parayı kamyonla döküyor müşteri” kategorisine ait olduğunu gösterdi.
Şimdi milyonların sevda ile izlediği Game of Thrones gibi muhteşem bir eser, kategori öncüsü ve başarı örneği olan Orta-Dünya eserleri olmasa bölüm başına 8-10 milyon dolar arası bütçeyle televizyonlara taşınır mıydı, bizler de “Wintur is kumin” diye ortalarda gezebilir miydik?
3. Yeni Zelanda
İlk Yüzüklerin Efendisi filmi vizyona girmeden önce, Yeni Zelanda diye bir yer olduğunu, çok da güzel bir yer olduğunu, bu ilginç adada İngilizce konuşan bir halkın yaşadığını bilen kim vardı, yüzde kaçtık? Peter Jackson, “Yeni Zelanda turizmini kalkındıran adam” diye boşuna övülmüyor. Bize kendi memleketinin güzelliklerini gösterdiği için tekrar teşekkür ediyoruz küçük prense.
4. They’re Taking the Hobbits to Isengard
Listemizde bol bol video, komiklik&şakalar ve meme’ler olacak, çünkü 13 yıllık yolculuğunda günlük hayatlarımız içerisine tertemiz entegre oldu Orta-Dünya uyarlamaları. Buyrun, sosyal internetin ilk viral videolarından, Legolas reyiz türküsüne:
5. Yeni Zelanda Havayolları
Peter Jackson turizmi şahlandırır da, NZA durur mu? Şu videoları bir dönem ne viral olmuştu, hatırlayın:
10 Comments
Şahane bir derleme olmuş, keyifle okudum.
Peter Jackson bizi orta dünyasız bırakmasın. Silmarillion var daha, oradan da en az bir trilogy çıkar. nolur be Peter..
trilogy ? 😀 aga o kitaptan rahat bi 6 film çıkar ee peter
jackson da ekstradan 3 bölüm ekler 9 filmlik bir seri çıkar ortaya 😀 tabi keşke olsa…
Hurin’in Çocuklarıda var onuda 1 film olarak çekseler 10 film olur
onun telif hakkı christopher tolkien’demi acaba
Peter Jackson bir daha Orta Dünya’ya ilişmesin. İlla olacaksa, layıkıyla bir başkası yapsın. Jackson Hobbit rezaletiyle Orta Dünya liyakatini kaybetti birçok hayranın gözünde.
Ayrıca Hobbit’ten 3 film çıkaran adam, Silmarillion’dan rahat 100 film çıkarır ve onun da içine eder.
bence aradığınız isim hugh jackman olacaktı 🙂
Tam ne güzel yazı çıkacak diyecektim (ki bitince dedim) ama başta yine “Abiler LOTR izler, kardeşleri Hayri Pıtır” geyiği dönmeseymiş daha güzel olurmuş. Sadece Orta Dünya diyip bırakmak var bir de fantastik dünyanın, edebiyatın hayatımıza girişi, gelişmesi ve yazdığın gibi sonuçları demek var. Hani Twilight serisini aşağı gör anlarım da…..yok onu da okudum.
“Öyledir” değil, “Öyle algılanıyordu” diyor yazı aslında…
harika yazıydı zevkle okudum. bi de başıma bişey gelmicekse tauriel>arwen 🙂