Hatırlar mısınız bilmiyorum, bundan neredeyse tam bir sene önce aynı gün içerisinde PS3, Xbox 360 ve Wii’ye özel olarak geliştirilen oyunları listelemiştik. Editöryal bakışımızın daha farklı olduğu günlerdi, kitlemiz daha küçük, tanıyanımız daha azdı. Çok daha keskin bir biçimde “gelmiş geçmiş en iyi” lafını yapıştırabiliyorduk başlıklara. Bunun önünü alamamış olacağız ki, bir iki ay sonra aynısını bir önceki nesil için de yaptık. Bu sefer de gözümüzü diktiklerimiz PS2, Xbox ve GameCube’du.

Bunları yaparken kafamızın bir kenarında hep mobil konsollara da genişletmek vardı listeyi. Bugüne kısmetmiş. Ana konsol abileri gibi 20’lik bir liste çıkartamadık, ama şimdi Vita ve 3DS’e hürmetlerimizi sunmak için buradayız. Şimdiden uyaralım, bizim gelmiş geçmiş en iyi olarak gördüklerimize sizin katılmayabileceğinizi biliyoruz. Listeyi hazırlarken olabildiğince objektif olmaya çalıştık. Kriterlerimiz açık ve netti. Burada münhasır oyunlara baktığımızdan, konsolun yapısını ne derece iyi kullandıkları / yansıttıkları birinci kriterimiz oldu.

Kendi kanaatimizden çok aldığı hayran tepkisini (meali: PS Store ve benzeri yerlerdeki kullanıcı puanlamaları, forum yorumları vb.) ve kendisine yöneltilen eleştirel yorumları (meali: GameRankings ve Metacritic notları, incelemelerde belirtilenleri vb.) ciddiye aldık. Bir de iki liste için de özellikle mobil oyunculuğu ne kadar anladıklarına baktık. Bir de ek şöyle bir kriter çıkmak zorunda kaldı karşımıza. İki konsolun da tartışmasız ana odakları Japonya, zira el konsollarının en yaygın kullanıldığı coğrafya orası.  O yüzden iki kütüphanede de bolca olan görsel romanlar ve J-RYO’ları biraz göz ardı etmeye çalıştık.

Listeye geçmeden önce diğer bahsi geçen yazıları okumak istiyorsanız, buyurun sırasıyla sizi şöyle alalım:

Unutmayın, burada münhasırlıktan söz ediyoruz. Yani oyun aynı anda başka bir platforma çıkmıştır, sonradan HD Remastered edilmiştir, ya da kendisi bir başka eski oyunun düz doku güncellemesidir; onlara bir lafımız yok, ama listede yerimiz de yok. Bir de ekleyelim, seri başına sadece bir oyun alalım dedik işler cıvımasın diye. Emin olun zaten o seriyi temsilen koyduğumuz maddelerde koymadığımız oyunları da onore edeceğiz.

Buyurun!

 

10. Pullblox

Pullblox

Catherine’i oynamış mıydınız? 2012’de piyasaya çıkmış; bir yanı bulmaca oyunu, bir yanı ise görsel roman olan garip bir Atlus ürünüydü. Eğer Catherine’e bakıp “ulan keşke şu şeytan koyunlar, cinsel alt metinli konuşmalar bir de şuradaki hayat simülasyonu tipi diyaloglar falan olmasa; onların yerine şirin karakterler, rengarenk bir ortam olsa” dediyseniz, tanıştıralım; kendisinin Amerika adı Pushmo, Avrupa adı Pullblox, Asya adı Hikuosu. Tamamen blok itme ve çekme üzerine, şirinlik muskası bir bulmaca oyunu. Üstelik en güzeli, yani bağımlılık yapan türden!

 

9. Mario Kart 7

Mario Kart 7

Herhangi bir Nintendo konsolu listesi Nintendo’nun birinci parti oyunlarından bulundurmazsa olmaz, herhangi bir Nintendo birinci parti oyunları listesine de Mario Kart konmazsa ayıp olur. Japon devinin en önemli serilerinden biri Mario Kart 3DS’e gelecek dendiğinde, böylesine rafine bir tecrübeyi kimse beklemiyordu. Mobil Mario Kart’ların biraz eksik olmasını özümsemiştik aslında. Fakat Mario Kart 7 adının hakkını verir nitelikteydi. Baya bir Mario Kart’tı bu, yan oyun diyen çarpılırdı…

 

8. Bravely Default

Bravely Default

Dedik ya listeyi kendi kanaatlerimizle kurmamaya gayret gösteriyoruz diye? Açık konuşayım durum bu olsaydı Bravely Default’ı buraya almazdım; zira oyunun alımının bana ulaştığını hissetmiyorum. Ama insanların neden bu oyuna böylesine kavrulduğunu da görebiliyorum. J-RYO’ların sadık hayranlarını tatmin edecek her şey var burada; grafiksel lisandan oynanış mekaniklerine kadar. Üstüne üstlük bir de olayları değiştiren Brave / Default mekaniği yerleştirmişler ucuna kıyısına. Benim damak zevkime göre değil, ama listedeki yerini hak ettiği tartışılmaz.

 

7. Monster Hunter 4 Ultimate

Monster Hunter 4 Ultimate

Monster Hunter serisi kadar dünyada üzerine ağıtlar yakılacak kıvama gelinmesine rağmen ülkemizde umursanmamış bir seri daha var mıdır? Zannetmiyorum. Amerika’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Japonya’ya her yeri etkisi altına alan Monster Hunter bir bize uğramadı, bir Türkiye’de fırtına yaratmadı. Eğer siz de “ne ulan bu fenomen” modundaysanız, buyurun. Bundan daha iyi bir giriş noktası bulamazsınız. M4U hâlâ ilk başta karışık ve detayların çokluğu dudak uçuklatıyor, ama seriye girizgah yapmak için kendinden daha iyi bir nokta yok.

 

6. Pokémon X and Y

Pokemon X Y

Nintendo’nun en son konsolu 3DS Pokémon bakımından selefinden daha fukara aslında. Şaşırtıcı, ama öyle. DS’in üç yeni ana Pokémon oyunu (Diamond / Pearl, Black / White, B2 / W2), bir yeniden yapımı (HeartGold / SoulSilver), tonlarca da Mystery Dungeon ve Ranger oyunları vardı. 3DS ise biraz daha mütevazı bu konuda, iki elin parmaklarına sığacak Pokémon arşivleri var. Ve aralarından en iyisi, şüphesiz Parizyen havası, Mega-Evolution’ları ve muhteşem grafiksel sıçramasıyla X & Y.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.