Politik figürlere uygulanmayıp, büyük bir tırpan tutan kalabalık tarafından sanata ve sanatçılara yöneltlien politik doğruculuğun çağımızdaki yeri hakkında çok şey söylendi, çok şey yazıldı. Biz de kendi görüşlerimizi burada dile getirdik daha önce. Sorun politik doğruculuk talep edenlerin dile getirdikleri meseleler değil. Sorun bunları dile getiriş biçimleri. Meselenin merkezinde “sansasyonalizm” konsepti yatıyor. Daha çok bağırdığınızda, bunun tık olarak size döneceğinizi düşünüyorsanız, bir noktadan sonra bağırmak için sebep aramamaya başlıyorsunuz.

marvel

Pek çok “yazar” ve “gazeteci” de bu titrlerini tırnak içinde yazmama sebebiyet verecek bir lakayıtlıkla mevzubahis konuyu çok da eşelemeden çığırmaya başlıyorlar. Geçenlerde komedyen Amy Schumer’ın esprilerinin ırkçı olduğunu iddia eden, fakat yazısında hiç utanma belirtisi göstermeden Schumer’in dizisi, stand-up’ı ya da yeni çıkan filmini izlemediğini de ekleyen Washington Post yazarı Stacey Patton gibi.

İşte o yüzden, bazen yaratıcılar tutup da çok tatlı bir şekilde bu sansasyonalist çıkışları susturunca içimin yağları eriyor. Haklı bir dava için kalem oynatmaya bağırmayı anlamıyorum; ama sırf biraz daha ilgi yakalamak için yaratılan skandallar, bence, Marvel yazı işleri müdürü Axel Alonso’nun geçenlerde verdiği cuk diye oturan tepkiyi hak ediyor. Bildiğiniz gibi Marvel her ay varyant kapaklarında bir tema belirliyor. All-New, All-Different evreninin çıkacağı ayın teması olarak da Hip-Hop albümlerini seçmişler. Gelmiş geçmiş en efsane hip-hop albüm kapakları çizgi romanlara gelecek Ekim ayında. Birkaçı da şimdiden yayınlandı, ve elbette, hemen tepki çekti. Sorun? “Marvel’ın siyahi kültürünü kendi çıkarları için kullanması”. Peki Alonso ne diyor bu işe?

Dr Strange Dr Dre

“Bu inisiyiatifi başlatıtğımızda eleştireceklerin olacağını biliyorduk. […] Bunun çizgi romanlarda çeşitlilik hakkında daha geniş tartışmaları çekecek bir paratoner olacağı hakkında konuştuk. Ben de öyle olsun o zaman dedim, bu yapması iyi bir tartışma. Bütün çizgi roman endüstrisi geniş çapta çeşitlilikten faya görüyor, ve editörlerim –ki kendileri de etnik olarak çeşitlilier- bunu biliyorlar.

Ama çizgi romanların internetteki topluluklarında yaşanan bazı ‘diyaloglar’ eksik bilgiyle yapılıyorlar ve yapıcı olmaktan uzaklar. Küçük ama çok gürültülü bir güruh niyetlerimiz hakkında dev varsayımlarda bulunurken bir yandan da birbirlerine çak yapıyor, bu projede çalışan sanatçıların çeşitliliği hakkında mezenformasyon yayıyorlar. ‘Kültürel mâletme’ gibi terimleri yeni öğrenmiş ve bir makalede kullanmak için sabırsızlanıyormuşçasına ani yargılarda bulunuyorlar. Ve şahsiler de, bazıları ima ya da direkt yöntemlerle benim ırkçı olduğumu söylüyor. Hey, ben ilk nesil bir Meksika-Amerikalıyım… (Gülüyor)

Ayrıca söylemezsem olmaz, bu işin içindeki sanatçılara yönelik de çok net bir saygısızlık var. Bir makale o kadar az araştırılmıştı ki, Twitter’da kendisinin karşısına dikildiğimizde bizden özür diledi, bu kapakları yapan sanatçıların çoğunun siyahi olduğunu bilmiyormuş. E be adam, kendine gazeteciyim diyorsun, bir Google araması yap! Kendisi ‘tatsız’ olduğunu iddia ettiği “3 Feet High and Rising” göndermeli kapağın Afro-Amerikalı bir sanatçı tarafından yapıldığını ve o albümü yapan De La Soul’dan Posdnuos’un kapağa onay verdiğini duyunca, ‘E herkesin görüşü kendine’ dedi. (Gülüyor). Bakın, eleştirmenlerin buna tepkisiyle, dış dünyanın, hatta hip-hop camiasının tepkisi arasındaki fark daha büyük olamazdı.

Hip-hop camiasının bu varyant kapaklara tepkisi inanılmaz oldu. Tüm büyük hip-hop siteleri buna dikkat çekiyor ve çizgi romanlar dışındaki sosyal medya heyecandan yanıyor. Killer Mike, Posdnuous, DMC, Pharcyde, Pete Rock, Nas… Hepsi sosyal medyada heyecan ve mutluluklarını paylaştılar.”

Biraz uzun oldu, ama çok noktasına virgülüne dokunmadan Alonso’nun CBR’a verdiği bu beyanları sizle paylaşmak istedik. Çünkü bizce, kendisi bu sansasyonalizm konusunda çok müthiş bir noktaya parmak basıyor. Dedikleri de gerçekten doğru. Marvel son aylarda kendi evrenini “penceremizin dışından gördüğümüz dünyaya” biraz daha yaklaştırmak için inanılmaz olumlu adımlar atıyor. Bu hip-hop kapakları da, evet, siyahi kültüre ait bir şeye selam çakıyor. Ama bunu yapıyor olması bile, inanılmaz derecede önemli bir şey, zira Marvel evrenine başka giriş kapıları açıyor. Farklı kitleleri de sohbete dahi lediyor. Buna rağmen, sansasyon açlığı bitmiyor işte. Olsun, Alonso böyle tatlı cevaplar verecekse, varsın sansasyonlar biraz daha sürsün. Cevaplarını okuması ayrı güzel!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.