İçeriğe geç
Sinema 2 dk okuma

Kendiliğinden Oscar’lık: Amerika’nın En Önemli Komedyenlerinden Biri, En Efsane Yazarlardan Birinin Elinde Film Oluyor

Yiğitcan Erdoğan
Kendiliğinden Oscar'lık: Amerika'nın En Önemli Komedyenlerinden Biri, En Efsane Yazarlardan Birinin Elinde Film Oluyor

Aaron Sorkin’in inanılmaz kıymetli bir yazar olduğunu düşünüyorum. Gerçekten. Sorkin kadar iyi tirad yazan bir senarist daha yok muhtemelen Hollywood’da. Kendisinin dizilerini de, filmlerini de çok severim; lakin şu eleştiriye de katılmadan edemiyorum: Sorkin’in kadın karakter yazmakla ilgili sıkıntıları var. Mazisinde The West Wing, A Few Good Men, The Social Network, Moneyball gibi tonlarca etkileyici film ve dizi olan bir yaratıcı için “Yarattığı etkileyici kaç kadın karakter var?” sorusunun cevabı “İki” olmamalı.

Lucille Ball

Herhalde Sorkin de bunun farkında olacak ki, Amerkan eğlence dünyasının en etkileyici kadınlarından birinin hayatını kaleme almaya başlamış. The Wrap’in haberine göre, Sorkin şu sıralar 1989 yılında hayatını kaybeden efsane komedyen Lucille Ball’ın, eşi ve çalışma arkadaşı Desi Arnaz ile olan 20 yıllık evliliğini ve o sırada Ball’ın kariyerinin yükselişini konu alan filmin senaryosunu yazmakta. Ve denilene göre, başrol de bulunmuş bile. Cate Blanchett.

Henüz anlaşma sağlanmış değil, her şey müzakere aşamasında. Ama eğer her şey yolunda giderse, bu Blanchett gayet tanıdık bir bölgeye geri dönecek. Zira sinemaseverler hatırlayacaklardır, Avustralyalı aktris daha önce ünlü aktris Katherine Hepburn’i canlandırdığı The Aviator filmi ile de ciddi övgü toplamış, hatta ilk Oscar’ını kazanmıştı. Ve fiziksel olarak da Lucille Ball’a bir hayli benziyor. Dürüst olmak gerekirse, role onun kadar uygun kimseyi hayal edemiyorum.

Cate Blanchett

Ama açık konuşayım, oyuncular ya da senaristten çok, bana Ball’ın hayatının sinemaya uyarlanması asıl ilgi çekici şey gibi geliyor. Lucille Ball ve eşi Desi Arnaz, vakti zamanında çok bariyer yıkmış, çok önyargı parçalamış bir çift. Ball’ın kadın bir yaratıcı/komedyen olarak 50’lerde verdiği ciddiye alınma savaşı, bunun önüne taş koymak isteyenlerin dahi I Love Lucy’nin akıl almaz başarısına karşı duramamış olmaları, Desi Arnaz’ın Kübalı olmasından dolayı yüzleştiği önyargıların hepsi gerçekten de “yazsan kitap olur” tipi durumlar. Şimdi Sorkin’in ellerinde, enteresan bir film olacaklarına kesin gözüyle bakıyorum. Haydi hayırlısı!

Yiğitcan Erdoğan

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Tüm yazıları (2655)

Bunlar da ilgini çekebilir

Yorum Yap

E-posta yazman isteğe bağlı. E-postanla yazarsan ilk yorumun okunup yayımlanır, sonrakiler doğrudan çıkar; e-postasız yorumlar her seferinde okunup öyle yayımlanır. Yorumları site yöneticileri ve yazarlarımız okuyup onaylar; onay bekleyen yorumunu bu tarayıcıda bir hafta boyunca sen de görürsün, onaylanana kadar başka okur görmez. Adın ve yorumun yayımlanır; e-posta adresin ve IP'n yayımlanmaz, yalnız site yöneticileri görür, spam denetimi ve sorumluluk için saklanır — ayrıntısı Gizlilik Politikası'nda. Spam denetimi sunucumuzda yapılır; yorumun başka bir hizmete gönderilmez.