İnterneti az ucundan takip ediyorsanız, geçtiğimiz günlerde bir anda patlayan BÖRPLİ vakasını görmüşsünüzdür. Abdi İbrahim çalışanlarının patronları Nezih Barut’un doğum günü için çektikleri video, bir anda alev gibi yayıldı. İnsanlara kapitalizmin zararlarını, Karl Marx‘în 150 senedir yapabildiğinden çok daha etkili ve derin bir şekilde sorgulatan bu videonun devamını da biz ele geçirip, dün gece flaş bir operasyonla okurlarla buluşturmuştuk zaten.
Fakat biz burada sınırlı kalmayalım dedik. BÖRPLİ, yani Baba, Önder, Rolmodel, Patron, Lider, İçimizdenbiri kelimelerinin yan yana gelmesiyle oluşmuş bu mükemmel akrostiş, bize canımız gibi sevdiğimiz çizgi roman dünyalarını anımsattı biraz. Zira şimdi eğri oturalım, doğru konuşalım, çizgi roman sektörü yıllardır BÖRPLİ mantığıyla çalışıyor, tüm kurum ve kuruluşlarının adını da bir BÖRPLİ hassasiyetiyle, bir BÖRPLİ inceliğinde koyuyor. İnanmıyorsanız, buyurun, 7 kanıt bulduk, önünüze koyduk!
S.H.I.E.L.D.
Açılımı: Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logicstics Division
Türkçesi: Stratejik Anavatan Müdahale, Uygulama ve Lojistik Bölümü
Neden Saçma: Ya bakın, buradaki denklemden “Homeland” kelimesini çıkartsanız, bir tutam mantık kazanıyorsunuz. Ama işte o zaman da “SHIELD”, yani kalkan kelimesine ulaşamıyorsunuz, Marvel da onu istememiş belli ki. Oraya gururla anavatan kelimesini sıkıştırmış, sıkıştırmış ki siz okuyucu olarak düşünün durun: Aga bu müdahale ve uygulama anavatana mı yapılıyor, anavatana niye yapılıyor, sen zaten süper kahraman toplayan bir kurum değil misin; anavatanla ne işin var? Allah Allah?
S.W.O.R.D.
Açılımı: Sentient World Observation and Response Department
Türkçesi: Duyarlı Dünya Gözlem ve Tepki Departmanı
Neden Saçma: Dünya’lar duyarlı olmaz. Bu kadar basit. S.W.O.R.D. Marvel evreninde SHIELD’ın yaptığını kozmik taraf için yapan bir kurum. Yani aslında “gözlem ve tepki” verdiği şey, duyarlı dünyalar değil, duyarlı türler. Buradaki “sentient” kelimesi bilinç kazanmış anlamında kullanıldığı zaman, farklı ırk ve türler için anlamlı bir kelime. Ama bu şekilde araya sıkıştırıdığında, “Beyler, Mars konuşmaya başladı!” gibi bir kurum izlenimi veriyor. Olmuyor.
S.T.R.I.K.E.
Açılımı: Special Tactical Reserve for International Key Emergencies
Türkçesi: Uluslararası Kilit Acil Durumlar İçin Özel Taktiksel Rezerv
Neden Saçma: Adım adım gidelim. Bir kere, öncelikle, bu kurum masa başında oturup bir mevzu geliştiğinde bakıp “Yok abi, kilit değil bu, boş ver” diye üşenebiliyor mu mesela? Kilit Acil Durumlar nedir? İkincisi, “rezerv” kelimesi, askeri bir tabirdir, savaşa ilk olarak sokulmayan birliklere verilir. Yalnız işte bu STRIKE birimi, hem her savaşa ilk sokuluyor, hem de zaten kilit acil durum falan aranmıyor. Dolayısıyla isminin hakkını vermek falan gibi bir durumu yok.