Herhalde bize sizden gelen soruları toplayıp üst üste koysak, ilk başa koskocaman haşmetiyle “Marvel filmlerini hangi sırayla izlemeli?” sorusu oturur. Biz bu soruya daha önceden tamı tamına üç kez cevap vermiştik. İlki, 2015 yılında. İkincisi, 2016 yılında. Üçüncüsü de 2018‘de. Bu vakte kadar çoğunlukla dizileri ve kısa filmleri de sürece dahil ederek Marvel Sinematik Evreni’nin külliyatını kronolojik olarak listeledik. Ancak artık 2019 yılındayız ve işler fazlasıyla değişti.
Önceden bir şeyin Marvel Cinematic Universe külliyatına dahil olması, yani geek tabirle canon olması için üzerinde Marvel logosu barındırıp dizi ya da film olması yeterliydi. Ancak en son “hangi sırayla izlemeli” yazımızı yazdığımız günden bu yana Marvel Studios ile Marvel Television arasındaki uçurum büyüdü. Bir yandan Kevin Feige ve ekibi ile TV tarafı giderek daha kopuk hareket etmeye başladılar. Bir yandan araya bürokratik engeller girdi. En sonunda “10 yılımız böyle geçti” fotoğrafı çektiler ve orada bir TV aktörü bile yoktu.
Bu yüzden listemizin yepyeni 2019 sürümünde olaylar biraz daha değişik. Üçüncü fazın en bomba olayı Infinity War’a kadarki dönemde gelen tüm projeler için, bir şekilde “her şey birbiriyle bağlantılı” sözü altında toplandığını hayal ederek fikirler ve teoriler ortaya atıyorduk. Fakat iptal edilen dizilerden tutun da “O kadar bağlı değiliz aslında ha, çok şey etmeyin.” anlamında sarf edilen onca söz sonrası listemiz radikal değişikliklere uğradı ve Agent Carter ile Agents of SHIELD dışında kalan tüm dizileri bünyesinden silkeledi. Fakat ilerleyen dönemlerde Disney+’la gelecek olan onlarca dizinin, şimdiden bu liste için yeni bir başlık açacağının bilincindeyiz. O yüzden vakit gelene kadar izleme sıramız budur, ilan ediyoruz:
- Kevin Feige’nin prodüktörlüğünü yaptığı her proje külliyata dahildir. (F-Canon)
- Kevin Feige’nin prodüktürlüğünü yaptığı projelerle direkt bağlantıya sahip; yani, oyuncu paylaşan, hikayesini devam ettiren, hikayesine detay hazırlayan projeler külliyata dahildir. (D-Canon)
Tamam mı? Başlıyoruz!
PHASE 1
Captain America: The First Avenger (F-Canon)
Marvel Cinematic Universe‘in kronolojik olarak en eski filmi. Bütün mesele burada başlıyor zaten. Önceki filmlere referans olmadığı gibi, Tesseract ile birlikte Infinity Gem hikayesi de buradan başlıyor. Yalnız; filmin final sahnesi direkt olarak Avengers’a bağlanıyor; o yüzden bu sırayla izlerseniz, onun nihayete kavuşması için biraz beklemeniz gerekecek.
Agent Carter, 1. Sezon (F-Canon)
Agent Carter’ın komple birinci sezonu, ara vermeden izlenmeli. Zaten First Avenger’dan sonra olanlarla, Agent Carter kısa filminin finali arasında geçiyor.
Agent Carter, 2. Sezon (F-Canon)
Geçen listemizde neden Cap ve Agent filmlerini çıkış sırasına değil, kronolojik sıralarına göre dizdiğimizi çok sorgulayan oldu. Bu bir tercih elbette, siz dilediğiniz gibi izleyebilirsiniz. Fakat bizce,sıralamanın başka bir yerine sokuşturulursa, gereksiz uzatıyor ve değerlerini de yitiriyorlar. Dolayısıyla, “Kim bu gözü kapalı adam?” ve “Hapishanedeki o herif Zola mıydı?” gibi soruları sormak pahasına, bu dizilimde ısrarcıyız.
Agent Carter (Kısa Film) (F-Canon)
Captain America filminin DVD’siyle gelen bu kısa film; dizi için de zemin oluşturmuştu vakti zamanında. Dizinin birinci sezonu kısa filmi garip bir pozisyona soktu. Zira dizi, kısa filmin ortasında geçiyor. Ancak finalinde Carter bir nihayete kavuştuğu için, biz bu güncellenmiş dizilimde kendisini 2. sezonun sonrasına alalım dedik.
Iron Man (F-Canon)
MCU’nun çıkış tarihi olarak ilk filmi. Tony Iron Man zırhını inşa ediyor, süper kahramanlığa başlıyor.
The Incredible Hulk (F-Canon)
Iron Man ile aynı sene çıkan Hulk’ı ondan sonra yerleştirdik, zira filmin end-credits sahnesi, Iron Man’in önce izlenmesini şart kılar nitelikte. Ki, o sahneden söz açılmışken…
The Consultant (F-Canon)
Clark Gregg’in başrolünü oynadığı kısa film The Consultant‘ı Hulk’tan hemen sonra izlemek en iyisi. Zira bu kısa film, Hulk’ın son ek sahnesini netleştiriyor, güzelleştiriyor. Çok fantezi yapacaksanız, Hulk’ı izleyip, akabinde normal film bittikten sonra The Consultant’ı açabilir, Hulk’ın ek sahnesine sonra devam edebilirsiniz. Ama çok da bir şey fark etmiyor bana soracak olursanız.
Iron Man 2 (F-Canon)
Iron Man 2, artık inceden inceye ciddi MCU referanslarının başladığı bir film. Burada filme başlayan Coulson’ın hikayesi, baya direkt olarak arkasından gelen üç şeyi bağlıyor. Bu filmde Coulson Stark’a yardımcı olurken, “beni New Mexico’dan çağırıyorlar” diye filmden ayrılıyor. Sonra işte Whiplash falan buralar, derken…
A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer (F-Canon)
Yine bir kısa film, Coulson‘ın New Mexico’ya giderken başına gelenleri anlatıyor. Kısa bir maceradan sonra Coulson’cığımız New Mexico’ya varıyor. Vardığında da karşısına ne çıksa beğenirsiniz?
Thor (F-Canon)
Thor tabii. Burada Thor New Mexico’ya düşüyor, adamlık öğreniyor, Rainbow Bridge’i kırıyor. Loki filmin sonunda SHIELD’ı ve Dr. Selvig’i Tesseract üzerinde deneyler yapmak üzere şevkliyor. O deneyler sonucunda da olan malum.
The Avengers (F-Canon)
Ek bir açıklama yapmaya dahi gerek yok. Marvel Cinematic Universe‘de Phase 1‘in sonu.
4 Comments
selam, liste yeni çıkan marvel dizileriyle güncellenecek mi? özellikle bu yıl yeni yapımlar da çıkıyor black widow gibi onlar da güncellenirse çıktıkça iyi olur.
PHASE 4 ile güncelleme yapın please…
2022 senesine geldik hala guncelleme gelmedi 🙁
Bu yazıya sadece tek bir filmi ekleyip kapatacağız fakat Faz 4 için yeni bir yazımız geliyor 🙂