Daha yazmaya başlarken bile aklıma onlarca ekstra fikir geldiği için, özür dileyerek başlamanın en doğrusu olacağına karar verdim. Aklıma gelmemiş, gözümden kaçmış veya cehaletimden kaynaklanarak bu listeye almadığım tüm yapıtlar için özür diliyorum. Amacım yavaş yavaş kaynak sıkıntısına girmeye başlayan Hollywood’a yön göstermek (hehehe) ve doğru yapıldığında sinemada yeni trendler açabilecek eserleri önlerine sunmak.
Listenin çok uzayıp gitmemesi için oyun, kitap ve çizgi roman olmak üzere 3 başlıktan 2’şer örnek ve alternatifleri şeklinde sınırladım listeyi. Siz de yorumlarda atladığım, unuttuğum, hakkını vermediğim örnekleriniz varsa paylaşın hem tartışalım, hem de yeterli çoğunluğa ulaşırsa belki ikinci bir liste de hazırlarız. Bakalım neler seçmişim:
Monkey Island Serisi
“Pirates of the Caribbean”ı ilk izlediğimde senaristlerin bu oyunun büyük fanı olduğunu düşünmüştüm ki senaristler de oyundan etkilendiklerini zaten itiraf etmişlerdi. Film büyük ilgi görünce, Lucas Arts’ın (o zamanlar Disney tarafından satın alınmamıştı.) bundan faydalanıp bir Monkey Island filmiyle bu pazardan pay almasını beklemiştim. Ama beklentilerim karşılanmadı.
Halbuki o kadar kolay ki. Oyunun “Let’s Play” videosunu ekip olarak izlenecek, sonra aynısı ekrana yansıtılacak. Bitti. Genç Guybrush Threepwood’un korsan olma isteğiyle başlayan oyun esprileri, referansları, karakterleri, yan öyküleri, her şeyiyle mükemmel bir komedi filmi olmaya aday. Eğer neden bahsettiğimi bilmiyorsanız hemen ilk iki oyunun “Special Edition” sürümlerini fiyatı ne olursa olsun alıyorsunuz ve sonra da bana teşekkür ediyorsunuz.
Alternatif: Lucas Arts’ın bütün eski adventure oyunları. Day of the Tentacle, Full Throttle, Grim Fandango vs. Seçin birini, bütün geeklerin hayır dualarıyla birlikte hasılat rekoru kırdırmazsa ben de yazarlıktan kazandığım bütün parayı hayır kurumlarına bağışlayacağım.
Ejderha Mızrağı Serisi
Tolkien’in açtığı yolda pek çok fantastik eser şansını denedi. Ama hiç biri bu işi Margaret Weis ve Tracy Hickman tarafından yazılan Dragonlance serisi kadar güzel yapamadı. Raistlin, Kitiara gibi derin karakterler, fazlasıyla geniş bir tarih ve hepsinden önemlisi son derece renkli aksiyon sahneleri. “Lord of the Rings” üçlemesi popüler olduğunda bir ton saçma sapan fantastik kurgu filmleri çekilmişti, birilerinin aklını kullanıp film haklarını almasını bekledim ama bir akıllı çıkmadı.
Hobbit gibi tek kitaplık bir hikayeyi üç filme yazmak yerine 50’den fazla kitabı olan böylesi bir seriyi çekmeleri gerektiğini savunuyorum. Ticareti seven Hollywood’a sesleniyorum, hiç yoktan altı film (Chronicles ve Legends üçlemeleri), iki spin-off (Raistlin Chronicles), oyuncular yaşlanınca bas yeni nesili dört filmde oradan (Second Generation ve The War of Souls üçlemesi), televizyona da Dragonlance Origins diye dizi ver Huma’yı da başrole koy, al sana 1000 sene yetecek para.
Alternatif: Unutulmuş Diyarlar. Bu seriye alternatif dediğim için kafamı yarabilecek çok insan olduğunu düşünüyorum ve onlara katılıyorum da. Ama ben Ejderha Mızrağı’nı daha önce okuduğum ve aksiyon olarak daha tatmin edici olacağını düşündüğüm için listeye onu aldım. Yoksa Drizzt’in karizmasına söz söylemek haddime düşmez zaten.
Grimm Fairy Tales
İki husus var belirtmem gereken. İlki Grimm Fairy Tales’i (kısaca GFT) listeye alırken film değil, dizi geçiyordu aklımdan. Çünkü çok akan bir hikayesi var ve arka plan hikayesi kadar önde anlatılan hikayeler daha keyifli. İkincisi de, biri gelip de “Once Upon A Time bunu zaten yaptı ki”, derse gerginlik yaratırım. Onun senaryosu GFT’den çok Fables’dan araklanmış. Ayrıca da kendisi çok sıkıcı bir dizi.
Benim dediğim böyle Starz gibi, HBO gibi rahat bir kanalda, hikaye kadar görselliğe de önem veren bir dizi. Vahşeti, cinselliği gırla giden, elini korkak alıştırmayan bir yapım. Bir de tabi “Wonderland, Neverland” gibi spin-off öyküleri var ki, onlarda başlı başına şaheser. Zaman zaman masal anlatırken yaptıkları twistler, verdikleri mesajlar falan okuması inanılmaz keyifli çizgi romanlardır GFT. Dizinin de aynı tadı verme potansiyeli oldukça yüksek.
Alternatif: Fables. “Wolf Among Us” oyunundan da gördüğümüz gibi sinemada televizyonda sunulabilecek bir tarza sahip çizgi roman Fables serisi. Once Upon A Time’ın daha eğlencelisi olduğu gibi daha vahşetlisi. Oyunu da zaten dizi gibi olduğundan listeye GFT’yi almayı tercih ettim.
23 Comments
Teesüf ederim, Asıl Command & Conquer serisinin filmi çekilmeli, Red Alert’in değil. Zira Red Alert zaten paralelin paralelinde geçiyor. Önce Hitler, sonra Einstein’i zaman makinesi ile öldürüyorlar. Bir de arada tabi Kane’in Red Alert 1’de Stalini öldürmesi var. Kısacası Red Alert çok karışık, gel biz Kane’imizle, Tiberium’umuzla ekranlara nam salalım ey yazar.
Edit: Bir de 2. dünya savaşı ilk oyunda, alternatif 2. dünya savaşı, ikinci oyunda 3. dünya savaşı, 4. oyunda ise yine alternatif 3. dünya savaşı var.
Ya benim için Red Alert hep başka oldu be Umut’um (Daha internet kafeler yokken bir bilgisayarcının Lan’la bağladığı bilgisayarlarda okuldan kaçar saatlerce oynardık, heey heey), o yüzden tarafsız bakamıyor olabilirim. Ama onun dışında da yazıda belirttiğim gibi C&C’ye kıyasla daha rahat pazarlanabilir olması, tarihten karakterler yer alması falan daha cazip sanki. Kane cameosu da koydun mu tamam. Bir de çok seviyorum, evet..
Yav aslında sen C&C’nin herhangi bir oyununa tek bölüm dizi çek, ben yine 20 kere izlerim. 😀
Ejderha Mızrağı (Dragonlance) serisi umarım Lord Of The Rings’den sonraki hedef olur sinema için.
Peter Jackson çeksin ister misin?
Ben biraz yanlı olabilirim. Tolkien’in Silmarillion’undan sonra okuduğum ilk şey DragonLance Cronicles olduğundan en beğendiğim şey sıcak ilişkiler, daha 3. sayfada combat’a girmeleri olmuştu.
Peter Jackson doğru yönetmen olmaz gibi geliyor bana, ama alternatifim var mı desek başka bir isim bulamayacağım.
Half life da olmalıydı listede
Kesinlikle katılıyorum ama onu herkes istiyor, herkes dile getiriyor diye hakkımı diğer oyunlardan yana kullanmak istedim.
bitirme projesinde ejderha mızrağı çizimleri yapıyorum o derece severim 😀
ya bir ara zaman carki dizisi vardi hakli sekilde yerden yere vuruldu onu tercih ederim yada madem weis&hickman olum kapisi da olur
Ejderha Mızrağı’nın edebiyattaki değeri elbette bir Yüzüklerin Efendisi değil, fakat adamakıllı bir uyarlamayla geniş kitlelere ulaşması durumunda popüler kültürde ikonik hale gelebilecek çok daha fazla karaktere ev sahipliği yapıyor. Raistlin, Tasslehoff, Kitiara, Dalamar, Fizban… Belirli popülariteye ulaşması kaçınılmaz karakterler bunlar hep.
Ha bu arada o adventure efsaneleri için aynı fikirde değilim ya, bu halleriyle daha güzel onlar.
WitchBlade dizi olarak çıkmıştı ve berbat ötesi olmuştu.Hatırlamıyor olmanız normaldir.Vcd formatında raflarda yerini aldığında bir umutla cd almış ama beklentilerimi karşılamamıştı.http://www.imdb.com/title/tt0274298/
Unutmayı seçmişim daha ziyade. Bende de vardı vcd’si. Witchblade’i zırh falan olarak yapmışlardı, ne kötüydü ya. 2008’de de süper film gelecek denmiş, hatta afiş bile hazırlanmıştı ama hiç ses çıkmadı sonra. Ama bugünün teknolojisi ve anlayışıyla ortaya güzel birşey çıkabilir diye düşünüyorum. Katılmaz mısın?
2015 yapımı olacaksa eğer,daha kötü olamaz.O kadarda düşüremezler herhalde diyelim.Seçme hakkım olsaydı Red Alert serisini görmeyi yeğlerdim.
Dune, Drizzt ve Dragonlance serileri niye film/diziye falan uyarlanmaz anlamıyorum. Half-Life örneği verilmiş zaten o hepimizin en büyük temennisi. Bende yeni bir Spawn ve Mortal Kombat filmleri arzusu. Eski MK filmleri (özellikle ikincisi) kitsch işlerdi. Story Mode’u örnek alınsa bol kanlı bir MK filmi izlesek tüylerimiz diken diken olur. Ayrıca gamer yazarlara sesleniyorum buradan, yeni MK oyunu ile ilgili bir şeyler yazsanız ne güzel olurdu.
Ben Story Mode’dan çok Rebirth’ün üzerine oynamalarını tercih ederdim konu MK olduğunda. Çok özgün ama özüne yeterince göz kırpan bir yaklaşımdı bence. MK X için yeterli bir bilgisayarım yok ama 9’u övebilirim sabaha kadar istersen. 🙂
Arkadaşlar listede Wheel of Time neden yok. Aranızda bu efsane serinin fanı hiç mi yok? Listede başta olması gereken serilerden biridir.
Ejderha Mızrağı olabileceği gibi yine aynı ekibin Ejder Kanadı serisinin dizisi ve filmi de yapılabilir tabi 6 farklı diyar olması biraz işi zora sokabilir. Ejderha Mızrağının ilk serinin ilk kitabı Güz alaca karanlığın ejderhaları kitabının çizgi filmi yapıldı ama hiç tavsiye etmem. Kitabı okurken bunun filmini çekemezler çizgi filmini yaparlarsa güzel olur diye düşünüyordum. Hiç yapamamışlar yani hiç 🙁
Olmamış. Nerede The Wheel of Time? Dragonlance serisi ya da Forgotten Realms serilerinden önce yazılmış olması gereken bir Deaths Gate Cycle da mevcut. Eksik.
Dune’un bu iki serisi çekildi ve fena da değildir, bölüm sayıları az ancak süreleri film uzunluğunda. Kitapları iyi bir şekilde aktarıyor, tavsiye edilir.
http://www.imdb.com/title/tt0142032/
http://www.imdb.com/title/tt0287839/?ref_=tt_rec_tt
Lock and key ,eishner odullu ve hem dizisi hemde filmi olabilecek bi cizgi roman bi ara dizisi yapilicakti hatta fragmani bile cikti sonra vazgecildi sanirim
Zaman Çarkı kesinlikle uyarlanmalı. Ayrıca yeni serilerden Kralkatili Güncesi ve Brandon Sanderson’ın bütün kitapları film veya dizi olmalı.
Çok güzel bir yazı olmuş eline sağlık. Ancak Witchblade 2000 yapımı bir film yapılmıştı zaten. Ha şimdiki görsel şölennle ve daha güzel bir kurguyla yapılmasına asla hayır demem.
http://www.imdb.com/title/tt0169514/