Çok değil, bir haftadan az bir süre önce Google’ın yenilikler namına harika bir adımı olan Stadia‘yı sizlere anlatmıştık. Oyun sektörü için çok yeni bir dünyanın kapılarını aralıyor oluşumuzun yanı sıra, Google’ın bizzat kendi sağlam altyapısı ile bu teknolojiyi çok daha ileriye götürme şansının olduğunu umarak hayaller kuruyorduk. O haberin daha dumanı tütmeye devam ederken Apple da kendi dünyası için yepyeni şeyler duyurmak için büyük etkinliğini yaptı dün gece.
Apple, uzun bir süredir yaptığı etkinliklerde çok fazla pratiklik eklemeden sırf para kazanmaya yönelik ‘yenilikleri’ ile ilerliyordu; en azından benim gözümde böyleydi. Her yeni modelde ekran boyutu bir tık artıyor, kamera özellikleri artırılıyor ve kullanıcılara daha cazibeli gelsin diye allanıp pullanıyordu telefonlar. Zaten bayağıdır da telefon dışında çok fazla şeye odaklanmamışlardı -ta ki bugüne kadar. Kendilerinin 25 Mart 2019 tarihli büyük organizasyonlarında birden fazla şey tanıtıldı ve inanın hangi birinden başlasak emin değiliz şu an.
Kabaca söylemek gerekirse: Apple da, Google kadar her yere nüfuz edebilmek için büyük bir çaba içinde. Bu konuda Netflix-vari bir platformlarının yanı sıra oyun sektöründe de boy gösterebilmeleri için yeni bir atılımları mevcut. Tabii şunlar, geekler olarak bizi birazcık daha fazla ilgilendiren kısmı. Zira bu organizasyonda özel Apple kredi kartını da tanıttılar, kendi cihazlarına getirdikleri yeniliklerden falan da bahsettiler. Fakat dünyadaki her kullanıcıya erişimleri olmadığını gözden kaçırmış olacaklar ki, bu konuda çok heyecanlı gözükseler de istedikleri sükseyi yaratacak kadar bir dönüt alamayabilirler.
Apple TV+
Şu kısa tanıtım videosunu izleyince çok fazla tanıdık yüz göreceksiniz, bundan eminiz. Birden fazla oyuncu ve yönetmenin Apple TV+ ile iş yaptığını bu sayede net bir şekilde öğreniyoruz zira. (Steven Spielberg, sana birkaç lafımız var beyim)
Apple’ın CEO’su Tim Cook’un belirttiğine göre 2019’un sonbahar aylarında 100’den fazla ülkede aynı anda erişime açılacakmış Apple TV+. Henüz bu ülkelerin hangileri olduğu veya platformdaki izleme içeriklerinin nelerden oluşacağı gibi konular birer soru işareti. Tek bildiğimiz reklamsız bir izleme servisi olacağı ve de Apple’ın; Netflix, Hulu, Amazon, Disney + gibi her platforma kafa tutmayı gözüne kestirdiği.
Apple Arcade
Oyun alanına neden girdiğini şahsi olarak pek anlamadığım Apple’ın, bu hususta çok şansı var mı kestiremiyorum doğrusu; yalan olmasın. O sebeple Google’ın Stadia’sının gelecek için vaat ettiklerini gördükten sonra Apple’ın kendi oyun platformunu kuruyor oluşunu pek de coşkuyla karşılayamadım, üzgünüm.
Yine aynı şekilde 100’den fazla oyun ile 2019’un sonbahar aylarında erişime açılacakmış Apple Arcade. Bu videoda bir bir gözüken oyunların listesi ise, Apple’ın kendi sunduğu açıklama ile, şöyle:
- “Little Orpheus” (Sumo Digital/The Chinese Room)
- “The Artful Escape” (Annapurna Interactive/Beethoven & Dinosaur)
- “The Pathless” (Annapurna Interactive/Giant Squid)
- “ATONE: Heart of the Elder Tree” (Wildboy Studios)
- “LEGO Brawls” (LEGO/RED Games)
- “Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm” (Cornfox & Bros.)
- “Sonic Racing” (SEGA®/HARDlight Studios)
- “Box Project” (AQUIRIS)
- “Frogger in Toy Town” (Konami)
- “Projection: First Light” (Blowfish Studios/Shadowplay Studios)
- “Mr. Turtle” (Illusion Labs)
- “FANTASIAN” (Mistwalker Corporation)
- “Enter The Construct” (Directive Games Limited)
- “Beyond a Steel Sky” (Revolution Software)
- “Sayonara Wild Hearts” (Annapurna Interactive/Simogo)
- “Hot Lava” (Klei Entertainment)
Parantez içinde adını okuduğumuz her bir oyun şirketi, aslında cidden kayda değer isimler. Zira Klei’den Sega’ya ve hatta Konami’ye kadar bir sürü tanıdık var bu listede. Yine de Apple’ın oyun alanına girişini çok da “tamam” bir şeymiş gibi göremiyorum.
Apple’ın Türkiye’de akşam saatlerine denk gelen dünkü etkinliği, aslında çok daha fazlasını barındırıyor. Biz geekler için muhtemelen en mühim olan iki konudaki gelişmeler ise böyle. Apple kredi kartını asla kullanmayacağımızı bildiğimizden (zengin geekler varsa bizim yerimize de şey yapsınlar), bu oyun ve yayın platformu dışında çok da gözümüze çarpan bir şey olduğunu söyleyemeyeceğiz.
Ha, Apple geekleri olarak “Bütün etkinliği anlatsanıza!” diye ayaklanma başlatsanız hakkınız tabii. Ama arkadaşlar kabul edelim, gavurların nispeten biraz daha ucuza satın alabildiği her ürün için ülkemizde koli koli para yığmaktan ötürü heyecanlanasımız gelmiyor. E bir de “Apple bilmemne, sadece 10 dolara!” gibi fikri ucuz ama kendisi asla ucuz olmayan gereksiz ek ürünleriyle uzun süredir piyasada kendinden bahsettiren Apple’a böbreğimizi satsak bundan sonra yetişemeyiz gibi hissediyoruz.