Batman’in 75. yaşını kutlarken, JBC Yayıncılık‘ın da boss’u Ertan Ergil ile temasa geçtik. Uzun süredir Jedbang Collectibles ile figür meraklılarının yüzünü güldüren Ertan reyiz, kısa süre önce kutsal amaca hizmet etmek amacıyla Batman’in en sağlam hikayelerini Türkçe’ye kazandırmaya başladı. Biz de kahramanseverler için çalışan, Türk çizgiroman sektörünün kahramanlarından biri olan Ertan ile bir röportaj yaptık, çünkü kendisi ciddi bir Batman fanatiği!
Ertan hocam, senin Batman merakın ne zaman başladı?
Çocukluğumda çizgi romana ilk merakım küçük amcam sayesinde olmuştu. Evinde yüzlerce Gırgır, Conan vs. vardı. Onda kaldığım zamanlar devamlı onları okurdum, doyamazdım. Sonra bir anda alt raflarda elime farklı bir karakterin fasikülleri çıktı. Hem Almanca hem Türkçe, Yarasa Adam diye birin hikayeleriydi. İlk o zaman okumuştum.
Pelerini, maskesi ve olaylara yaklaşımı çok hoşuma gitmişti. O günden sonra mümkün olduğuca takip etmeye çalıştım. 1989’da işler değişti, Micheal Keaton ile karaktere daha çok bağlanmıştım.
Zaten malum son üçleme herkesin Batman’e olan ilgisini tavan yaptırttı. Bizde nasibimizi aldık. 🙂
Bizim okurların çoğu yeni doğmuş / ilkokuldayken filan sen Batman’e sarmışsın. Peki, 89 filmleri nasıl değiştirdi ortamı? Nasıldı o filmler, ne dersin?
Demin de bahsettiğim gibi 1989 benim için inanılmazdı.
Joker beni benden almıştı. “Vay arkadaş o araba ne?”, “Vay nasıl uçtu?” falan derken baya Star Wars’a sarar gibi Batman’e de sarmıştık. Bu söyleyeceğime çoğunuz hadi len çekebilir ama George Clooney’nin oynadığı Batman Forever filmi de çok hoşuma gitmişti. 🙂
Ülkemizde baya bir Batman fanın oluşmasına yardımcı olmuştur o filmler.
Peki düzenli olarak çizgiromanları takip etmeye hangi dönemde başladın?
Uzun süre düzenli olarak hiç bir zaman takip edemedim. Yurtdışından almak, getirtmek çok zordu, Türkiye’de pek bulunmuyordu. Yani ne bulsak onu okuyorduk. Neyse ki son 10 yılda ülkemiz çizgi roman adına baya büyük değişiklikler yaşamaya başladı.
Başta GON, Gerekli Şeyler gibi mağazalar sayesinde daha rahat yabancı çizgi roman okur olduk. Eksikleri de Amazon’dan, E-Bay’den karşıladık. E tabi e-book olayı da baya gelişti. En son baktığımda comixology‘e bir kaç asgari ücret kadar para yatırmışım.
Toplamak gerekirse benim adıma düzenli takip 2008-2009 gibi başladı bende.
Peki JBC Yayıncılık konuşalım biraz. Ne zamandır planlıyorsun en sevdiğin karakterleri Türkçe’ye kazandırmayı?
Biliyorsun bizim Jedbang Collectibles adında bir firmamız da var. Bu firma süper hahraman ürünleri satıyor. Firmayı 2006’da kurduk, kurduğumuz gün bile aklımızda çizgi roman basmak vardı.
Jedbang.com aldı yürüdü gitti, ama çizgi roman yayımcılığı ülkemiz şartlarından dolayı hep bir adım geride kaldı. Ülkemiz şartları malesef yayıncılık için çok ağır. ‘Sen neden kasıyorsun o zaman?’ dersen, ne yapalım? Elbet düzelecek diye ümid edip devam ediyoruz.
İlk çıkacak serileri neye göre seçtin peki hacı, önce bi sevdiklerini aradan çıkarttın sanki?
Kafamıza göre seçtik dersek yalan olmaz 🙂 2 ana seri seçmiştik, yanlarına tek cilt hikayeleri de eklemek istedik. Kendi sevdiklerimi ekledim. Biraz da gizlice yürüttüğümüz okur istekleri vardı. Onlarıda esas alıp harman bir yayın planı hazırladık 3 senelik.
3 yıllık kalkınma ve sınai plan belli yani? Eh, ben başta, bir sürü okuyucun bu cümleden baya sevindi. Hocam peki yolda hangileri var, az spoiler ver hadi?
Valla Nisan sonunda Neil Gaiman’ın yazdığı Batman: Pelerinli Süvari’ye Ne Oldu? çıkıyor. Daha sonra; New 52 Ana Seri ve New 52 Detective Comics geliyor. Sonrası da sürpriz kalsın. 😉
Peki, zaten JBC müşterisi buraya kadar linklere tıkladı, google’da arattı sana ulaştı. Biz muhabbete dönelim. Hocam, hatırladığın en sağlam Batman hikaye zincirleri hangisi?
Ya zincir olarak değilde sana daha güzel bir şey yapıp okuduğum en güzel beş hikayeyi söyleyeyim:
- Whatever Happened To Caped Crusader ?
- Dark Knight Returns
- Black Mirror
- Batman New 52 : Court Of Owls
- Killing Joke
Neden özellikle bunlar?
Ya şimdi spoiler vermek istemiyorum (bu yazdıklarımın hepsini basacağız çünkü) ama mesela New 52’nin son cildi Death Of Family‘de bir Joker & Batman balonları var ki beni benden alıyor. Yada Dark Knight Returns’ün Aşk Tüneli’nde olan olaylar falan. Neyse salla spoiler vemeyelim, kahve içerken yüzyüze konuşuruz 🙂
En sevdiğin Batman çizerleri kimdi peki hacı?
Ben modern dönem çizimlerini seven biriyim. Greg Capullo, Tony S Daniel, David Finch filan çok seviyorum. Andy Kubert ve Jim Lee de favorilerim arasında.
Gelelim konumuza! Hocam senin bir de Batman koleksiyonun varmış. Kaç parça, kaç yılından beri biriktiriyorsun?
Valla elimde fast food mağazalarının verdiği oyuncaklardan tut , orijinal imzalı çizimlere kadar yüzlerce parça var. Kitapları sayarsak belki rakam binli basamaklara çıkabilir. Sana en sevdiğim parçaları söylemek isterim:
Collectible olarak Sideshow Collectibles firmasının çıkarttığı Batman 1:1 Life Size Bust, DC Direct‘in çıkarttığı TDKR Batman vs Superman heykeli, TDKR Batman On Horse heykeli ve tabiki HPT Toys 1/4 The Dark Knight figüre favorilerim.
Çizgi roman olarak bu yılbaşı Scott Snyder‘dan hem yılbaşı hem de Batman basmamız şerefine hediye olarak yolladığı imzalı Court Of Owls cildi en değerli parçam.
Original art konusunda ise mutlak favorim geçen haftalarda sevgili Yıldıray Çınar‘ın hediye ettiği New 52 Batman / Superman 3. cildinde bulunan en sevdiğim iki sayfanın orjinali.
Peki senin ufaklık ne diyor Batman konusunda? Paylaşıyor mu hayranlığınızı?
Sorma! 🙂
Son bir haftadır beni Batman, kendisini Batgirl sanıyor. Durup durup kısık sesle ‘Baba, Jokey hapisaneden kaçtı mı?’ diye soruyor. Kaçtı desem yerinde duramaz. Batman’i uzun zamandır seviyor ve Lego filmlerinde gördüğünde hayranlıkla bakıyor . Daha 2 yaşındayken giydiğim Batman t-shirtlerinden gözlerini alamazdı.
Ertan abi, öpüyoruz seviyoruz, Batman’i Türkçe’ye yeniden kazandırdığın için teşekkür ediyoruz!
Asıl ben size teşekkür ederim. Gotham’ın karanlık gecelerinde güç sizinle olsun!