İçten içe biliyorduk, şimdi bilimsel olarak kanıtlandı!
Son 2-3 yıldır online geçirdiğimizin zamanın hayatımızda ciddi artışı ve online dünyada ortaya çıkan yeni insan davranışları da artık (bilim yapılan ülkelerde) bilimin konusu. “Internet Trolology” olarak literatüre giren (şaka değil) konu da online davranış bozukluğu kabul ediliyor ve inceleme altında.
Bu arada, sonuçları aşağıya yazdık ama, “Bu gerçek değil, kesin trollüyorsunuz” diyecekler için buyrun ScienceDirect linki, 35 doları patlatın, okuyun!
Kanadalı akademisyenlerin yürüttüğü, online olarak yapılan ve 1215 kişinin katıldığı anonim araştırma sonucunda ‘trollük’ peşinde koşan online kullanıcıların kişilik olarak ‘Kara Dörtlü’ olarak bilinen eğilimde oldukları belirlenmiş.
1) Sadizm
Başkalarının acı çekmesinden, ya da bizim tabirimizle tükenmesinden keyif almak.
2) Psikopatlık
Günlük hayatta gerekli gereksiz her yerde kullansak da, en temelinde pişmanlık ve empatinin düşüklğü.
3) Narsistlik
Kendini büyük görme eğilimi ve egomerkezli olmak.
4) Makyavelistizm
Bu cidden varmış bu arada, yürü be Makyavel! İnsanları yönetme ve kandırmaya olan eğilim.
Sırf bu değil, bir de online zaman geçirmedeki artış ile bu dört karakterin ortaya çıkması arasında da büyük paralellik fark edilmiş.
Kişilik özelliklerinin belirlendiği çalışma sırasında katılımcılara çok basit bir tane de soru sormuşlar; “İnternette en çok ne yapmayı seviyorsunuz?” Cevaplar: “benim için önemli konuları tartışmak” , “sohbet-muhabbet”, “yeni arkadaşlar tanımak”, “trollük” ve “diğer”. Sonuçlara bakın:
Bu araştırmaya paralel olarak “Global Assessment of Internet Trolling” başlığında bir test online olarak dağıtılmış ve kendini “Troll” olarak kabul eden katılımcıların ne gibi görüşleri olduğu çoklu seçeneklerden elenmiş. En popüler cümleler:
I have sent people to shock websites for the lulz.
I like to troll people in forums or the comments section of websites.
I enjoy griefing other players in multiplayer games.
The more beautiful and pure a thing is, the more satisfying it is to corrupt.
Araştırmayı yapan ekip, yayınlarını şöyle sonlandırıyor:
“Başkalarının acısından keyif aldığı çok belli olan iki grup var. Biri sadistler, diğeri troller. Sadistler sadece eğlenmek istiyor… ve internet onların oyun alanı.”