Çizgi romanları haftalık takip etmek ciddi bir külfet bazen. Sağ olsun Comixology gibi uygulama ve mağazalar bunu baya kolaylaştırıyorlar; fakat yine de ortada bir problem var; ne yerli ne de yabancı yayınlarda bunlarla ilgili sağlam bir külliyat bulmak öyle kolay değil. Dedik madem biz de yerli yayın kategorisine giriyoruz; her hafta çok beğendiğimiz çizgi romanları ayrı ayrı tanıtmak yerine, o haftanın sağlam sayılarına bir göz gezdirelim. Şimdilik çizgi roman dünyasının üç büyüğüyle başladık yola; Marvel, DC ve Image. İlerleyen haftalarda belki genişletiriz, kim bilir?
Buyurun!
Amazing Spider-Man Special #1
Marvel Inhumans’ı ana evrene olabildiğince sokma niyetinde; bunun zaten uzun zamandır alenen farkındayız. Inhumanity event’i sonrası Terrigenesis bahanesiyle konsepti geniş bir tabloya yaydılar; Medusa’yı Fantastic Four’a, Black Bolt’u Illuminati’ye soktular. Bazen biraz akıntıya karşı mücadele ediyorlar ama yine de vazgeçmiyorlar. Amazing Spider-Man Special da bu kavganın son halkası. Inhumans’ı en çok satan kahramanlarının en çok satan serisine Special etiketiyle monte ettiler.
Bu Special’da başlayan event’in ismi Inhuman Error ve üç kısımlı olacak. Burada başlayan hikaye Inhuman Special #1’de devam edip, All-New Captain America’da sonlanacak. Marvel yeni mini-event’inde dümeni de Jeff Loveness ve Luca Pizzari ikilisine bırakmış. Loveness skeç komedisi çıkışlı, özgeçmişinde Jimmy Kimmel Live olan bir yazar. Pizzari ise görece yeni bir çizer. İkili deneyimsiz olduklarına falan bakmamış, ortaya gayet komik; gayet eğlenceli bir Spidey hikayesi çıkartmışlar. Muhtemelen bu üç sayı kısa bir kitap hâlinde toplanacaktır. Dilerseniz onu bekleyebilirsiniz, dilerseniz de event’e şimdiden başlayabilirsiniz. Yeni Special kesinlikle dikkatinizi hak ediyor.
Ant-Man #3
Daha evvelinde de Marvel’ın yeni başlattığı Ant-Man serisi üzerine uzun uzun yazmıştım şurada. Orada söylediklerimin harfiyen devam ettiğini bilseniz yeter. Spencer ve Rosanas‘ın hikayesi bir anlamda Fraction ve Aja’nın muhteşem ötesi, mükemmellik örneği Hawkeye’ının bıraktığı mirası sırtlıyor. Ant-Man aynı Hawkeye gibi ölçeğini küçük tutmaya ve karşılığında çok daha kişisel hikayeler anlatabiliyor olma lüksüne erişmeye devam ediyor üçüncü sayısıyla. Mutlaka takip edilmeli.
Detective Comics – Endgame #1
DC’nin burnu aşağıya doğru tepetaklak giden çizelgesi yüzünden, buraya kendilerinden çok fazla sayı sokuşturamadık. Hazır lafı açılmışken dile de getireyim; yeni Bizarro serisine önayak olan Action Comics’i alamadım, zira Bizarro-World ile ilgili hiçbir şeyi sevemiyorum. New Suicide Squad, Green Lantern Corps ve Justice League United’ın finalleri biraz hayal kırıklığı yaratıcıydı. Constantine biraz iyiydi, ama her Constantine’in geçmiş tüm Hellblazer’larla kıyaslanmak gibi bir günahı var.
Ama Endgame çok sağlam bir açı yakalayarak çıktı karşımıza. Scott Snyder’ın başını çektiği Endgame event’i zaten kapanışını yapmak üzere ve bu noktaya kadar –her ne kadar ben çok beğenmesem de– insanlardan sağlam eleştiriler alarak ilerledi. Detective Comics’in özel Endgame sayısı da bu başarılı event’in sivil tarafını göstermeye çalışıyor. Batwoman’dan Spoiler’a kadar pek çok Bat-Family karakteri zaten hikayede mevcut; bunun üzerine bir de geleceğe dair ufak tatlı ipuçları var. Endgame event’ini takip etmiyorsanız kafa karıştırabilir, ama yine de kendi ayakları üzerinde de durabiliyor.
9 Comments
Rat Queens #9 da harikaydı. Çizeri değişti ve yeni çizer Stjepan Sejic’in sanatı çok iyi.
G. Willow Wilson’ın iki aya çıkacak olan A-FORCE’unu heyecanla bekliyorum. Bir kızla neler yapabileceğini gördük, bütün kızları toplayınca neler olacak acaba?
Yazı için de teşekkür etmek istiyorum, Geekyapar gibi bir sitede bu tarz yazıların olması lazımdı. Haftalık önerilere devam eder, ayrıca Sex Criminals’a yaptığınız gibi detaylı incelemeler de gelirse tadından yenmez 🙂
Buna benzer bir olayı Manga lar için de yapma şansınız var mı ? Yeni veya devam eden mangaları tanıtmak gibisinden ? Çünkü çok ama çok fazla manga var ve seçerken yardımınızı almak isterim.
manga seven geekyapar editörü yok galiba.
Merve Çay var aslında, lobi yapsanıza ona yazsın 🙂
Mangalar için buna benzer bir format yapılamaz, çünkü sayıları haftası haftasına gelen mangalar yalnızca belli başlı olanlar. Nihayetinde Japoncadan İngilizceye çevrilip önümüze sunuldukları ve türlü türlü yayın politikasına sahip çeviri grupları olduğu için çoğu serinin İngilizce okuruna yansıması düzensiz gerçekleşiyor. Ancak ana yayın odaklı aksamalar haricinde düzenli gelme garantisine sahip seriler değerlendirmeye alınabilir, bu söz konusu seriler de aralarından belirli sınırlarda seçki yapılabilecek kadar fazla sayıda değiller. Ama örneğin One Piece ve Bleach gibi serilere düzenli olarak haftalık değerlendirmeler yapılırsa hoş olabilir hakikaten de.
Manga için yardım alabileceğiniz pek çok site forum vb. mevcut aslında buraya gerek yok manga konusunda. ayrıca manga dipsiz bir kuyu onu değerlendirmek için baya tecrübe gerekir american comics gibi hiç değildir tarzı. Bence bu siteye neyi iyi yapıyorlarsa onu bırakalım manga için de o konuda iyi olan yerleri araştıralım (ezbere isim veremeyeceğim ama var olduğunu biliyorum). Çünkü kült mangalara yorum gelse bile sağlıklı olmaz, american comics uzmanı birilerinin önyargısına sahip olur ki emin olun bunu istemezsiniz. Ama yazarlardan senelerdir manga okuyup takip edenler varsa o başka tabii 🙂
acaba onerdiginiz cizgiroman sitesinin turkce versiyonu var mı veya turkce dil destegi var mı
I-ıh olmamış, bir kere DC ve Image’de pek takip ettiğiniz seri olmaması önünüzü tıkamış (hızlıca söz edip geçtiğiniz DC yayınlarının en azından bir kısmını okumadığınızı anlamak güç değil) . Marvel’ın bu haftaki listesinden daha fazla sayı seçip onlardan söz etmek istemişsinizdir muhakkak, ancak diğerlerinden birer gelince Marvel’da da en fazla 4’e çıkabilmişsiniz. Her neyse, ben de Marvel dışına pek çıkmayan biri olarak Marvel’daki seçimlerinizi değerlendireyim. Hani şöyle bir bakıyorum da bu haftaki sayılardan dört tanesini seçecek olsam tercihlerim bunlar olmazdı herhalde. Öncelikle Amazing Spider-man Special orta karar bir sayı olsa da baya baya geri planda kalıyor. Ant-Man, evet yine iyi bir sayıydı ancak ilk iki sayıyı uzunca değerlendirmiştiniz zaten. Şimdi de sayıdan hiç bahsetmeyip önceki yazınızdaki düşüncelerinizi tekrarlamışsınız, gereksiz yer işgal etmiş kısacası. Ms. Marvel’a gelince, bak bu olabilir. Başarılı giden serinin olağan temposunun bile yukarısında sayabileceğimiz bir sayıydı. Spider-Gwen’de ise ilk sayıdan daha farklı ne buldunuz bilemedim doğrusu, her sayısını merceğe yatırmaktansa biraz zamana bırakılması gereken bir seri olduğunu düşünüyorum. Eğer haftayı dört taneyle sınırlandıracak isek burada yer almış olması gereken sayılar bana kalırsa şu şekilde olmalıydı: Howard the Duck #1, New Avengers #31, Fantastic Four #644, Star Wars #3 ve alternatif olarak da Miles Morales #11.
Howard the Duck, yıllardan beri yeniden kendi serisine kavuşması beklenen bir karakterdi ve nihayet bu gerçekleşti. Çok parlak durmasa bile yeni başlayan serilere her daim böyle listelerde yer verilmesi gerekir diye düşünüyorum ki geçen haftaki, Fraction-Aja sayılarını aratmayan, All-New Hawkeye ile beraber Howard the Duck şimdilik senenin en iyi başlangıç yapan serisi denilebilir. Fantastic Four ile Miles Morales’in neden önemli sayılar verdikleri malum, her ikisi de bir sonraki sayılarıyla final yapacaklar ve bu söz konusu finaller gerçek anlamda birer final olacaklar. Fantastic Four biliyorsunuz ciddi ciddi bitiyor, Miles Morales ise Secret Wars döneminde gelecek olan Ultimate End’i saymazsak okuduğumuz son Ultimate yayını. Hadi alternatif olarak dahil ettiğim Miles Morales olağanından biraz zayıf bir sayı verdi de Fantastic Four gayet iyiydi. New Avengers’ta da iki yılı aşkın süredir gizemini koruyan büyük villain Rabum Alal’ın kimliği açıklandı ki bu Secret Wars yolunda oldukça önemli bir adım. Star Wars #3’e gelince, hani Spider-Gwen zamana bırakılması gereken bir seri dedim ya hah işte bunun tam tersi de Star Wars oluyor. Ortaya inanılmaz özenli bir iş çıkarılmasının yanı sıra yeni oluşacak bir külliyatın amiral gemisi, bu sebeple her sayısı dikkate değer diye düşünüyorum.
Son olarak da başlangıçta dediğime döneyim, yani DC ve bağımsızları aktif olarak takip eden birinin desteğine ihtiyacınız şart gibi, aksi takdirde bir süre sonra yine sırf Marvel odaklı olduğunuza ilişkin eleştiriler gelebilir. DC ve bağımsızı güçlendirme imkanınız olmazsa yalnızca Marvel’la yola devam etmenizin daha iyi olur gibi. Bu şekilde hem genel bir hafta değerlendirmesi yapma iddiasıyla gelmemiş olursunuz, hem de dilediğiniz kadar Marvel yazarsınız 🙂 .