5. Empire Earth

Empire Earth

Ne Öğrendik: Empire Earth serisi gerçekten de tarih kitaplarına konu olacak bir işti. Daha önce kendisini gelmiş geçmiş en iyi strateji oyunları arasında göstermiştik. İlk oyunundaki campaign senaryoları Yunan uygarlığından başlayıp, 2018’de geçen bir Rus hikayesine kadar uzanıyordu. İkinci oyunun da bundan aşağı kalır bir yanı yoktu. Aztek, Kore, Alman, İngiliz tarihleri hakkında detaylı bilgi edinebileceğiniz bir oyundur Empire Earth. Aynı zamanda bu milletlerin bağlı oldukları uygarlıklar hakkında da geniş çaplı bir fikriniz olur.

 

6. Onimusha

Onimusha

Ne Öğrendik: Tarih öğrenmemize, bir wikipedia açıp bakmamıza ya da merak etmemize sebep olan tüm oyunlar gerçekçi olacak diye bir kaide yok. Oda Nobunaga’nın ölümüyle başlayan ve Sengoku dönemini konu alan Onimusha, Japonya’nın en kritik yıllarını işin içine Genma denilen süpernatürel yaratıkları sokarak konu alır. Japonya’nın en kritik yılları derken şakamız yok. Oda Nobunaga ile başlayan, Toyotomi Ideyoshi ile devam eden ve Tokugawa Ieyasu ile tamamlanan Japonya’nın birleşme süreci, ülkenin açık ara en ilginç ve en önemli yıllarına tekabül eder. Onimusha’da bunlara biraz fantastik sos katıp, önünüze sunar, daha ne?

 

7. Red Dead

Red Dead Redemption

Ne Öğrendik: Red Dead serisi bambaşkadır. İkinci oyun çıktığından beri ilk oyunun hakkı yeniyor, fakat PS2 şartlarına göre onun da iyi olduğunu belirtmek gerek. Fakat Redemption’ın da neden selefini gölgede bıraktığını anlamak güç değil. Buraya koyma nedenimizin ise oyunların safi kalitesiyle ilgisi pek az var. Aynı Assassin’s Creed gibi, Red Dead Redemption’da tarihi gerçeklik üzerine boğulan bir hikayeye sahip değil; fakat mimarisi, zamanın teknolojileri, sosyal ilişkileri ve irili ufaklı detaylarıyla Vahşi Batı dönemini pek iyi yansıtıyordu. Genel şekli ve şemaliyle Vahşi Batı filmlerinin klişelerinden de uzak bir şekilde yapıyordu bunu.

 

8. Rise of Nations

Rise of Nations

Ne Öğrendik: Rise of Nations için söyleyebileceğimiz tek şey var: Oyun nasıl yapısal olarak Civilization ve Age of Empires’ın muhteşem birleşimiyse, tarih dersi olarak da öyleydi. Aynı Age of Empires gibi, tarihsel uygarlıkların teknolojileri ve varlıklarına dair pek çok bilgi edindik. Bunun üzerine, bir de Civilization gibi uygarlıkların gelişmek için üzerinden geçmek zorunda oldukları kırılma noktalarına da muhteşem değiniyordu oyun. Bir de çok az altı çizilen bir özelliği vardı: Gelecek! Aztekler gibi Orta Çağ’ı, Modern Çağ’ı görememiş uygarlıklar için Big Huge Games “şöyle olurdu herhalde” deyip, varsayımsal teknolojiler tasarlamıştı. Çok eğlenceliydi!

 

9. Total War

Total WAr

Ne Öğrendik: Ne öğrenmedik ki? Bu listeyi alfabetik olarak sıraladık, o yüzden bir kasıt yok; fakat en vurucu kısmın sona gelmesinden de pek memnunuz. Zira Total War serisi, Rome, Shogun, Empire ve Medieval başlıkları altında yıllarca bize tonla şey öğretti. Civilization’un aksine şehirler sabit olduğundan, işin tarih kısmı biraz daha yerleşik vaziyetteydi. Bunun da ötesinde, doğan çocuklar gerçek olduğundan, kişiler hakkında da tonla şey öğreniyordunuz. Örneğin Medieval II’de beraber dünyanın yarısını fethettiğiniz bir kumandanın, gerçek hayatta kim olduğunu araştırmanın keyfi muazzamdı. Bu konuda her oyun eşit derecede kalitelidir üstelik. Tarih sınıflarında iç rahatlığıyla oynatabilirsiniz!

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.