Normalde olumlu olumsuz eleştiri alan filmlerde “Eleştirmenleri ikiye böldü” tabiri kullanılır. “Batman v Superman: Dawn of Justice” ise eleştirmenleri ikiye bölmedi. Tüm eleştirmenler ağız birliği yaparak filmi yerden yere vurdular. Film aslında DC fanlarını ikiye böldü. Bir kısmı filmin kötü olduğunu söylerken, diğerleri filmi ellerinden geldiğince savundular. Biz de Geekyapar olarak filmin eleştirmenlerin yerdiği kadar kötü olmadığını, hataları olsa da izlenebilir bir film olduğunu söylemeye çalıştıysak da filmi körü körüne savunanlar tarafından itham edilmekten kurtulamadık.

Neyse efendim, film çıkıp bolca eleştiri aldıktan sonra Warner tarafından filmin yarım saat eklenmiş, R Rated ve daha iyi bir halinin çıkacağı açıklanmıştı. Filmin eleştirildiği pek çok yerin açığa kavuşacağı iddia edilen bu sürüm bir süre önce dijital olarak dağıtılmaya başladı. Ben de izledim ve hem zamanında filmle ilgili görüşlerimi yazıya dökmediğim hem de bu sürümle ilgili söyleyecek bir kaç şeyim olduğu için sizlerle paylaşmak istedim.

maxresdefault

Şimdi bu sürüm ana filme tam yarım saatlik bir katkı yapıyor. Bu kısımları filme kattıklarını detaylı incelemeden önce genel olarak bu eklentileri nasıl bulduğumla başlayalım. Net bir şekilde şunu söyleyebilirim ki, BvS:DoJ:UE kesinlikle BvS:DoJ’den daha iyi. Yani bu eklentiler gerçekten de filmin özellikle hikayesel olarak eleştirildiği pek çok yönü açıklayarak, pek çok kısmı da derinleştirerek sonuçta kaynak materyali çok daha doyurucu bir film haline getiriyor. Bunları birazdan açıklayacağım.Bunun yanında filmi mükemmel bir film haline getiriyor mu? Filmin ölümcül günahlarını affettiriyor mu? Maalesef hayır.

Yani Doomsday hale rezalet, Lex hala olabilecek en kötü Lex, Batman’in adamların üstüne araba atması falan hala duruyor, editing hataları, yer yer kopukluklar hala mevcut, filmin pek çok noktasındaki -Superman’in Batman’e dalmadan önce “Annemi kaçırdılar” diyememesi gibi- anlamsızlıklar değişmiyor. Ama hikayede kritik noktada yer alan pek çok kısım bu eklentilerle beraber anlam kazanıyor ve hikayeyi daha akla yatkın hale getiriyor. “Ne gibi?” diyerek detaylara geçmeye başlayalım. Bu noktadan sonra ilgili sürümden ve filmden bolca spoiler vereceğim eğer rahatsız olacaksanız izledikten sonra okumanız daha mantıklı olabilir.

batman-v-superman-ultimate-edition-image-3

Evet başlayalım. İlk eklenen sahne Superman’in Lois’i çölde kurtardığı sahne daha uzatılmış. Burada filmde Jimmy diye geçen karakterin Jimmy Olsen olduğu netleşiyor ve yazara bir küfür sallıyoruz. Ama önemli olan burada Superman’in Lois’i kurtarmak adına Amerika’ya ait bir drone’u yok etmesi, kötü adamların ölülerin cesetlerini yakması falan. Filmdeki anlamsız “Superman sadece herifin birini duvardan geçirdi, bütün cinayetler niye Superman’in başına kaldı ki” ve “Silahla taranmış adamları niye Superman’in öldürdüğünü düşünüyorlar ki” gibi mantık hatalarını güzel bir şekilde açıklıyorlar. Hikaye açısından bu kadar kritik olan noktaların nasıl filmden çıkarıldığına anlam vermek güç.

batman-v-superman-deleted-scenes-image-2

Buradan sonra bu olayla ilgili televizyonda konuşan zenci bir ablamız vardı, onun sahnelerine geçelim. Şimdi filmde “Bu kadın niye böyle kötülüyor ki, niye Superman öldürdü diyor ki, bir şey mi kaçırdım” diye düşünmenizi sağlayan bir kısımken, meğerse o kadının komplonun bir parçası olduğu eklenen sahnelerle ortaya çıkıyor. Meğer Lex buna para vermiş falan. Daha da önemlisi, sonradan izlerini kapatmak için bu kadını öldürme girişimde bulunması, kadının da vicdan/korku yüzünden gidip Superman’e dava açan yargıç teyzeye itirafta bulunması falan hem Lex’in komplosunu derinleştiriyor, hem de yargıç’ın öldürülmesini falan daha anlamlı kılıyor. Kesinlikle çıkartılmasını çok anlamsız bulduğum kısımlar.

batman-v-superman-ultimate-edition-henry-cavill

Buradan Clark Kent’in Gotham’da yaptığı incelemelere ve daha da önemlisi Batman’in yakalattığı düşük profilde suçlunun ölümüne geçelim. Şimdi Clark’ın sahnelerinin pek çok önemi var aslında. Birincisi Clark Kent’i bir gazeteci olarak gösteriyor bu sekanslar. Film BvS olsa da S’nin yetersiz yansıtıldığı konusunda hemfikirizdir sanıyorum. Bu kısımlar Clark’a da en az Bruce kadar önem verildiğini gösteriyor. Daha önemlisi Superman’in Batman’e uyuz olması için gereken sebepleri ortaya koyuyor. Yani o yaşlı amcanın “Batman seni bulur” falan tavırları aydınlık şehirde yaşayan köylü bir karaktere öcü hikayesi gibi gelecektir ve haliyle kötü biri olarak gördüğü adamı durdurmak isteyecektir.

batman-v-superman-ultimate-edition-image-1

Ama burayla anlam olarak bağlı olan, o sokak suçlusunun Lex’in komplosu gereği Rus tarafından öldürtülmüş olması, sonrasında Clark’ın maktülün ailesiyle konuşup oradan da dramatik bir gaz alması ve son olarak da kendisine ölünün resimlerinin gönderilerek kendisinin Batman’e karşı iyice bilenmesi çok daha kritik. Bu kısımlar yine hem Lex’in nasıl karmaşık bir komplo kurduğunu ve Clark’ın Batman’e karşı nasıl nasıl adım adım doldurulduğunu iyice ortaya koyuyor. Böylelikle o Superman’in Batman’in arabasının önüne çıkıp “tövbe edeceksin, daha da Batman olmayacak” moduna gelmesi bir anlam kazanmış oluyor.

batman-v-superman-jena-malone-image

Buradan Jena Malone’un komple çıkartılmış olan sahnelerine geçelim. Kısaca açıklamak gerekirse Jena Malone Jenet Klyburn adında bir CIA olay yeri incelemecisini oynuyor ve sürekli Lois’e içeriden bilgi veriyor. Bu kısımlar yine Lex’in yaptıklarını ortaya koyuyor, bunun yanında hem Lois’in araştırmacı kişiliğini öne çıkarıyor hem de Lois’in komployu nasıl çözdüğünü, olayları Lex’e nasıl yönlendirdiğini çok daha detaylı bir şekilde anlatıyor. Tekerlekli sandalyenin de kurşundan olduğunu öğreniyoruz bu arada. Çıkartılması bence çok kritik değil ama filme derinlik kattığı aşikar. Bir de çok büyük etkisi olmasa da Lois’in araştırmalarından tekerlekli sandalyeli adam Wallace’ın aslında patlamadan haberi olmadığı daha net bir şekilde ortaya konuluyor. Genele etkili değil ama Lex’in kötü adamlığını bir tık yukarı taşıyor. Tabi tekerlekli sandalye durumu da Superman’in patlamayı durduramamasına bir katkıda bulunması, Lex’in de bu tip durumları ön görebilmesini göstermesi de başka bir artı.

bvs-ultimate-edition-306-184596

Yukarıdakiler dışında çıkartılmasına anlam veremediğim -çok kısa çünkü- başka bir eklenti de patlamadan sonra Superman’in hemen uçup gitmemesi, arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olması. Bu kısacık kısım “Bakmıyordum görmüyordum” serzenişinin yanında Superman’in karakterine süper bir katkı yapıyor. Snyder’ın Superman’e karanlık olması, kahramanım ama değilim, insanları kurtarıyorum ama umrumda değiller gibi saçmalıklar yapmasına çok gıcığım ama bunun gibi küçük dokunuşlar çizgi romandan bildiğimiz süper iyi çocuk Superman kavramına yakın olması sebebiyle hoşuma gitti. Ayrıca kurtarırken bir anda dayanamayıp uçup gitmesi de bize aktarılmaya çalışan Superman’in iç çelişkisini de kesinlikle süper yansıtıyor.

batman-v-superman-steppenwolf

Bir de filmden hemen sonra gösterdikleri Lex’in JLA part 1’ın ana kötüsü olabileceği konuşulan Steppenwolf’a benzeyen karakterle olan sahnesi var. Ana konuya etkisi olmasa da sonraki filmlere yer yapması falan güzel, ayrıca sondaki tam deli Lex’i de anlamlı hale getirmesi de iyi. Yalnız keşke bu Darkseid ile Lex bağlantısıyla ilgili daha çok sahne olsaydı. O zaman Lex’in motivasyonu daha net anlaşılırdı, bu delirmiş Lex konsepti daha fazla anlam ifade edebilirdi. Büyük ihtimalle o halini de sevmezdim ama şu anki Lex’ten daha iyi olacağına inanıyorum.

Bunun dışında Gotham – Metropolis futbol maçı, Jon Stewart’ın Man of Steel’de yaşananlar üzerine söyledikleri gibi konuyla alakası olmayan eklentiler, bu sürümün R Rated olmasını sağlan Ben Affleck’in arkadan çıplak duş sahnesi ve de Batman’in adam öldürdüğünü artık iyice gözümüze sokan duvara çarpan adamın kafasından duvara kanın sürülmesi ve Batman’in “Fatality” yaptığı sahneler var ki, çıkartılması kesinlikle sorun değil.

batman-v-superman-ultimate-edition-image-4

Sonuç olarak hikayenin eleştirildiği kadar altı boş olmadığının bir göstergesi bu sürüm. Ama aynı zamanda Snyder’ın ne kadar kötü tercihler yaptığının, montaj konusunda ne kadar kötü olduğunun da bir göstergesi. Umalım da JLA filminde biraz ders almış olsun. Evet son olarak genel yorumla bitirelim. Tavsiye hakkımı BvS’ye olan duruşunuza göre dörde bölmem gerekirse; eğer sinema sürümünü beğendiyseniz bu haline bayılacaksınız. Zaten hoşunuza giden şeyler duruyor, üzerine daha derinleştirilmiş bir hikaye var. İlk halinden nefret ettiyseniz, bunu da beğenmeyeceksiniz, çünkü dediğim gibi ilkinin günahları duruyor, sadece bazı açıklar kapatılmış. İlk haliyle ilgili karışık duygular içerisindeyseniz bu hali hoşunuza gidebilir, çünkü ilk halinde eksik kaldığını düşündüğünüz bazı kısımlar artık daha iyi durumda. Eğer filmi hiç izlemediyseniz kesinlikle bu halini izlemeniz lazım. Son bir karar belirtmek gerekirse önceki notu 10 üzerinden 5-6 ise bu hali 6-7 arasında. Yani orijinal versiyonunu daha iyi bir hale getirse de film bunlar filmin kusurlu halini örtmeye yetmiyor, filmi mükemmel bir hale getirmiyor.

İşte “BvS:DoJ:UE” ile ilgili yorumlarım bu şekilde. Eminim izleyenler vardır bu sürümü. Sizler nasıl buldunuz? Bana katılıyor musunuz, yoksa farklı fikirleriniz mi var? Yorumlarda paylaşın, -efendi bir şekilde- tartışalım. Unuttuğum, atladığım yerler de olmuş olabilir onları da yorumlarda belirtebilirsiniz. Bir başka yazıya kadar esen kalın.

Author

A Man Who Walks Alone... @tutkutuzlu

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.