Citrus’ta limon, misket limonu, greyfurt, portakal ve kan portakalı fidanlığı ekip, biçiyoruz. Çok fantastik bir tema değil biliyorum. Ama oyun hiç ama hiç beklemediğim kadar eğlenceli. Citrus’un ana mekaniği bu fidanlıkları en etkili şekilde yerleştirerek maksimum puana erişmek.
Oyunda dikkatimi çeken bir özellik oyunun birden çok hedef kitleyi göz önünde bulundurmuş olması. İsterseniz aile kurallarını kullanarak daha basit ve hızlı bir oyun oynayabilirsiniz. Ayrıca oyun tahtası iki taraflı. Bir taraf normal zamanda, 50-60 dakika oynamak için, diğer taraf ise daha hızlı seanslar için tasarlanmış.
Peki, Citrus nasıl oynanıyor? Oyun içinde kullanılan üç tahtamız var. Bunlardan biri fidanlarımızı ekeceğimiz tarlalar. Oyunun başında 3 bağ evi var. Diğer tahtada ise rastgele konulmuş çeşitli turunçgil fidanları var. Ve son olarak oyuncu tahtaları var, her oyunucunun 5 çiftçisi bu tahtalarda duruyor, aynı zamanda oyuncunun kaç parası olduğunu da buradan takip ediyoruz.
Oyuncular sıra onlara geldiğinde iki hareketten birini yapmak zorundalar. Biri fidanlık almak ve ekmek, diğeri ise sahip olduğunuz bir fidanlığın ürünlerini toplamak. Oyuncular fidanlık tahtasından istedikleri fidan sırasını alıyorlar. Bu çok basit bir hareket gibi gözükse de aslında çok taktiksel bir hareket. Çünkü o sırada mevcut fidanların hangileri olduğu çok önemli, diğer oyuncuların işine yarayan bir sırayı alarak onları baltalayabilmeniz de mümkün.
Diğer bir neden ise para, aldığınız sıradaki her fidanlık başına bir para veriyorsunuz, bu durumda bir sonraki tur yapacağınız hareket kalan paranıza göre belirlenmiş oluyor, eğer bir sonraki tur fidan alacak paranız yoksa tahtadan bir adam çekerek ürün toplamak durumundasınız. Son olarak fidan tahtasından aldığınız fidanlıklar sonucu bu tahtada üç veya daha az fidanlık kaldığında öncelikle oyun tahtasına yeni bir bağ evi açılıyor, sonrasında elinizdeki fidanlıkları yerleştiriyorsunuz. Böylece yeni açılmış bir fidanlığa ilk siz girebilirsiniz.
Aldığınız fidanlıkları koymak için ise bir kaç kural var, fidanları sadece bağ evlerinden çıkan yollara veya mevcut fidanlıklarınızı genişletecek şekilde yerleştirebilirsiniz. Her bağ evinin 4 yolu var, bu yolların her birine ancak farklı renge ait bir fidanlık koyulabiliyor (yani bir bağ evinin yolundan 2 limon bağı çıkamıyor). Son kural ise koyduğunuz yeni fidanlığa sizi temsil eden adam koymak zorundasınız.
Diğer aksiyonumuz ise ürün toplamak. Tahtada var olan bağlardan adamımızı çekiyoruz ve bunun sonunda para ve puan alıyoruz. Aldığımız para oyuncu tahtamızda kaç adam olduğuna bağlı. Oyuncunun bağlarda ne kadar çok adamı varsa ürün topladığında o kadar az para alıyor (tematik olarak gayet mantıklı, ne kadar çok çalışan işçiniz varsa o kadar çok gideriniz oluyor). Aldığınız puan ise fidanlığınızın boyutuna ve türüne bakıyor.
Fidanlıklar çeşmeli ve çeşmesiz olarak ikiye ayrılıyor. Fidanlıktan adamınızı çekip puan aldıktan sonra bu fidanlık artık size ait olmuyor. Bu önemli çünkü oyundaki puanların büyük bir çoğunu oyundaki bağ evlerinden alıyoruz. Bağ evlerinin etrafı tamamen çevirildiğinde bu ev puanlanıyor. Evin etrafında en çok bağı olan iki oyuncu puan alıyor (birinci 10 ikinci 5 puan gibi).
Citrus’ta durmadan bir sonraki bağ evine nasıl giderim, diğer oyuncuların yollarını nasıl keserim, nasıl bir cinlik yapıp onların ihtiyaçları olan fidanlıkları alabilirim diye düşünüyorsunuz. Aynı zamanda parasız kalmamak, belli başlı fidanlıkları boşaltmamak için elinizden geleni yapıyorsunuz. Citrus’u bu kadar eğlenceli yapan da bunlar. Arkadaşınızın yolunu kestiğinizde onu delirtmek, veya sizin görmediğiniz harika bir hamle yapıldığında ağzınız açık kalmak Citrus’un vazgeçilmezleri.
- Oyuncu Sayısı: 2-5
- Karmaşıklık Seviyesi: Basit / Orta
- Dil Bağımlılığı: Yok
- Oynama Zamanı: 30-60 Dakika
- Öğretme Zamanı: 5 Dakika
- Yeniden Oynanabilirlik: Her oyun birbirinden çok ama çok daha farklı, çıkan bağ evleri, özel güçler / puan veren parçaların rastgele dağıtılması ve her seferinde çıkan fidanların rastgele olması oyunu yüzlerce kez oynayabileceğiniz anlamına geliyor.