Hani bütün dünya umut dolu limanlara giden bir vapurdaymış da siz ters koltuğa oturmuşsunuz, ne yaparsanız yapın hep aynı şeyleri görüyormuşsunuz gibi bir his vardır. Bunu bilen bilir. Ben bunun temel sebebinin hayal kurmayan, kursa da peşinden gitmeyen bireylerden oluşan bir toplum olmamızda yattığını düşünüyorum. Çoğunluk hayalini kurduğu işi yapamıyor, yapmak isteyen kaynak bulamıyor. İşte bütün bu toplumsal gerçekçiliğin, karamsarlığın hakkından sanıyorum ki ancak bireysel hayallerimiz gelecek.

Çizgi Roman Yolculuğu da böyle bir proje. Daha evvel de bu sitede tanıtılmıştı fakat kanal hâlâ hak ettiği yere gelememiş. Madem durum bu, bir daha destek atmak üzere bu siteye konuk olarak dahil oluyorum.

Güzel geek dostlarım, mevzu şu. Hani ilkokulda sıralarda hepimiz bir şeyler karalardık, çizerdik ya? Bunu bizim gibi bırakmamış ve devam etmiş insanlardan bazılarının yolculuğunu anlatıyor bu kanal. Telli resim defterlerinden başlayıp Türkiye şartlarında çizgi romanlarını var etmeye çalışanlar da var, Marvel’a Iron Man çizenler de. Hepsi de kendi geçmişlerini, yaşadıklarını anlatıyor, çizgi roman çizerlerine kütüphanelerinden eserler öneriyor. En en en önemlisi ise zor bir hayali başarmış insanlar olarak, bu işe heves eden ama sırf sigorta+yol+yemek hatırına yeteneklerini beyaz yakaya takas edecek gençlere “bu iş yapılabilir, hem de burada, hem de çok güzel” umudunu aşılıyorlar.

Ekip sağlam, videolara harcanan emek ise poşetten bok çıkan oyun kanallarına kıyaslanınca muazzam. Üstüne üstlük izlediğim Türkiye menşeli YouTube kanalları arasında kaliteli içeriği, enfes bir şekilde sunan ve bu işe ilgilenmeyenleri bile izlemeye teşvik eden bir proje. Benim gibi sıkıcı bir insan dahi, kendisini çizgi roman hikayesi için taslak hazırlamış, “keşke çizer de olsa etrafta” diye hayıflanırken bulabiliyor mesela.

Devrim Kunter, Ertan Ergil, Levent Cantek, Berat Pekmezci, Emrah Ablak, İlban Ertem, Hakan Tacal, Yıldıray Çınar, Selçuk Ören gibi konukları oldu kanalın şimdilik. Konuyla ilgisiz olanların bile ismini duyduğu insanlar. Sırada Kenan Yarar var. Hele bir de Puslu Kıtalar Atlası Özel bölümü var ki, bütün çizerler bir kareyi kendi çizgileriyle resmediyor. “Vay be” üstüne “vay be” patlatıyorsunuz. Bu arada bazı bölümlerin dış sesi olarak Yekta Kopan’ı duyarsanız şaşırmayın

Çizgi Roman Yolculuğu hayalini gerçeğe çevirmiş insanların, vapurun ters koltuğuna oturanlara “gel güverteye çık” çağrısı anlayacağınız. Bu çağrıya uyanlar, yüzlerinde kendi çocukluk düşlerinin rüzgarlarını hissediyor. Belki biraz fazla abarttığımı düşünenleri Öner S. Biberkökü’nün pek değerli emekleri ile hazırlanan aşağıdaki videolara alalım. Sonrası vapurlar falan.

Çizgi Roman Yolculuğu 1. Bölüm – Devrim Kunter, Ertan Ergil

 

Çizgi Roman Yolculuğu 2. Bölüm- Yıldıray Çınar

 

Çizgi Roman Yolculuğu 3. Bölüm – Emrah Ablak

 

Çizgi Roman Yolculuğu 4. Bölüm – İlban Ertem, Puslu Kıtalar Atlası

Çizgi Roman Yolculuğu 5. Bölüm – Hakan Tacal

Çizgi Roman Yolculuğu 6. Bölüm – CerModern Puslu Kıtalar Atlası Sergisi

 

Çizgi Roman Yolculuğu 7. Bölüm – Selçuk Ören

Çizgi Roman Yolculuğu 8. Bölüm – Levent Cantek, Berat Pekmezci

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.