Malumunuz, bir süredir haberini yaptığımız gibi DC Comics bu Haziran ayı için uzun zamandır bir yenilenme projesi planlıyordu. 2011’de tüm evreninin reset düğmesine bastıktan sonra geçtiği “New 52” markasını tamamen bırakmayı planlayan DC, Haziran’la birlikte “DC You” ismini takınacak, bütün serilerinde de radikal değişikliklere gidecekti. E o Haziran aynı en sonunda geldi çattı işte. DC You’nun ilk haftası resmi olarak başladı. DC Comics de bunun onuruna, yedi yeni fragman yayınlamış.
Hepsine bir göz atalım mı?
1. Kötü Adamların Tarafını Tutmaya Hazır Mısınız?
İlk fragmanımız, DC You serilerinin kötü adamlara odaklananlarını konu alıyor. Yer verilen isimler ise Deathstroke ve All-Star Section 8. Burada göze çarpan ilk şey, tonlamalar arasındaki farklar. DC belli ki “tek tip” olmanın önemli olduğu New 52 mantrasını komple bırakmış, Marvel’ın uyguladığı ve başarılı olduğu “her telden çalalım, herkes için bir şeyler yapalım” kafasına gelmişler. Zira Deathstroke ölümüne ciddi dururken, All-Star Section 8 daha absürt bir şey olacağa benziyor.
2. Gelecek İçin Hazır Mısınız?
İkinci fragman DC’nin gelecek dünyalarını konu alıyor. İki seri var, birincisi, Batman Beyond. Yeni Batman Beyond’un Red Robin olacağı uzun bir süre önce açıklanmıştı zaten. İkinci seri de Omega Men. 2006’dan beri kendi serileri olmayan bu ekip, White Lantern Kyle Rayner’ı öldürdükten sonra peşlerine takılan insanlardan kaçmaya çalışacak yen iserisinde. Diğer videoların çoğunun aksine bu fragmandaki iki sayı da şu an itibariyle çıkmış vaziyette.
3. Bunu Etiketlemeye Hazır Mısınız?
Bismil… İki seri koymuşlar buraya yine. Bir tanesi Twitter trendi olarak Amerikan başkanı olan 19 yaşındaki bir kızın hikayesini anlatan Prez, diğeri ise geçen sene muhteşem sanat tarzı ve ilginç konusuyla bizi baya enterese edebilmiş olan Gotham Academy. İki seri de amenna, her tattan bir şeyler olmalı elbette bir firmanın repertuarında. Ama bu fragmanın adını “Are You Ready to Hashtag This?” olarak koymayı bence meşru kılmıyor. Bana “siz gençler böyle konuşuyorsunuz değil mi?” niyetiyle “cool” olmaya çalışan fakat kendinden geçeli çok olmuş yaşlı bir amcayı hatırlatıyor daha çok.
21 Comments
Direk gömmeye çalışıyorsun. Başka açıklaması yok!!!
Yazıyı okurken kimin yazdığı o kadar belli ki 🙂
Thor kadın olunca Marvel özmeye doyamayan, Gwen Stacy’den Örümcek kız yaptıklarında “Şu marvel ne kadarda yaratıcı” diye söylenmekten çenesi ağrıyan adam buraya gelmiş “Hiç yaratıcı değil” yazmış. Senin standartın nedir birader?
ya biraz eşit ol be marvelcan tamam marveli öv ama her seferinde dc’yide gömmeye çalışma işte arada sırada sırıtmaması için bi suicide squad üzerinden övüyorsun eyvallah da yani bir önceki haberinle bu kadar tezat olman nedir bunu bir açıkla.. yani şu siteye bayadır takip ediyorum sırf senin şu marvel fanboylugun yüzünden siteden soğutuyorsun insanı…
Girmeyin sevgili okurlar madem soğudunuz. Ben düzenli bir okuyucu olarak katılıyorum Yiğitcan Erdoğanın yazılarına. Sizin istediğiniz şeyi övmedi diye ben okumaktan tat aldığım bir yazarı kaybetmek istemiyorum. Marvel All-Different All-Hashtag diye video hazırlasa onu da yerer bu adam. O kadar laf ettiniz ki umarım Geekyapar’a Marvel’dan para bağlanmıştır diyorum. Bu kadar ithamın boşa olmasından iyidir. Sanki burada yazarlar oturuyor DC nin şu iyi işinde kötü nokta bulalım diyor. DC gibi büyük bir şirket “değişeceğiz” dediğinde beklenti yaratır. Demek ki beklentileri karşılanmamış bu yazarın. Sırf şu tip yorumlarınız sayesinde adam DC övdüğünde ya da Marvel yerdiğinde acaba samimi mi bu yorumlarında diye sorguluyorum. Hoşunuza gitmiyorsa okumayın kimse dayatmıyor haberleri burdan takip edin diye
Pardon ama neyi okuyup neyi okumayacağımızı sizden öğrenecek değiliz. Bir fikre katılmayıp tepki gösteriyorsak (çok kişi) demekki bu işte düzeltilmesi gereken birşeyler vardır insanları bastırmaya çalışmayın. Rahatsız oluyorsanızda siz gidebilirsiniz Hayırlı günler …
“Düzeltilmesi gereken” şey sitenin yazarlarından birinin zevkleri midir?
“Katılmıyorum” denmiyor, “artık okumayacağım senin yazdıklarını” denmiyor da “direkt gömmeye çalışıyosun!” deniyor.
Adam neden orta yol bulmak zorunda olsun ki ben de bunu anlamıyorum…
Eğer Yazar iseniz objektif olmak zorundasınızdır kanımca. Bir olaya taraflı yaklaşmamanız gerekir evet belki yazar Marvel’a daha çok düşkün bir isim fakat bunun yazdığı yazıda çok belirgin olmaması lazım. Sonuçta yazı DC hakkında ve Marvel’ın her hareketini övüp DC’yi en ufak harekette eleştiriyorsa bende insanlarda böyle tepki gösterir kardeş. Ayrıca kimse kimseye beğenmiyorsan okuma ! gibi şeyler söyleyemez mekan birisine ait değil sonuçta anladın ? İnsan istediğini yazar.
Niçin? Yazar iseniz ve kadrosunun mensubu olduğunuz sitede atılan postların formatı haber niteliği taşımak ve yaşanmışlıklarınızla şekillenmiş zevklerinizi göz önünde bulundururarak geek şeylerlerle ilgili fikirlerinizi aktarmanıza aracı olmaksa subjektif olmak yapacağ en doğal şey değil midir?
Niçin? Yazar iseniz ve kadrosunun mensubu olduğunuz sitede atılan postların formatı haber niteliği taşımak ve yaşanmışlıklarınızla şekillenmiş zevklerinizi göz önünde bulundururarak geek şeylerlerle ilgili fikirlerinizi aktarmanıza aracı olmaksa alabildiğine subjektiflik yapacağınız en doğal şey değil midir? Fanboyluğa çamur atıp parantez arasında “Beğenmediysem okumayacağım diye bir şey yok. Ben okurum, kendi fikirlerini değil benim istediğimi yazacaksın.” demek ayıp olmaz mı? Adam Marvel’ın yaptıklarını beğenip “DC işleri hoş değil, bana yavan geldi.” diyebilir gayet de. Eğer hoşlanılmayan bir durum varsa shitstormvari bir biçimde yermektense sitece vizyon değişikliği önermek daha mantıklı bir hamle olur. Bu konuda destekçiyim, zoraki yazılmış gönderileri okumak hoş olmuyor. DC’nin son yıllarda Marvel’a kıyasla çok riskli ve tutarsız hamleler yaptığını ben de kabul ediyorum ancak süperkahraman filmi tufanında boğulan halkı çok güçlü olmadığınız bağlantılı film sektörüne ısındırmak için popüler kültürü ve Amerikan yolunu çizgi-romanları pazarlama taktiği olarak kullanmanın çok zekice olduğunu düşünüyorum.
Açıkçası benim takıldığım konu objektiflik veya subjektiflikten ziyade belirli bir standardın bulunmayışı. Yani klişenin de klişesi bir konuyu Marvel yapınca övülürken DC yapınca yeriliyorsa burda bir sorun var demektir. Yoksa beni zerre kadar bağlamıyo DC’nin veya Marvel’ın yerilmesi. Ancak özellikle Yiğitcan’da çok ağır bir önyargı var. Sanki önce beğeniyor (veya beğenmiyor) sonra bilgiyi alıyor gibi.
Bu konuda size katılmıyorum Marvel’ın tek yaptığı ırk,din ve cinsiyet başlıkları altında çocukluk karakterlerimizin tabiri cayizse “orjinalliğini” bozması. Dc ise öte yandan kemik kadroyla kalıp ve bu kadroyla yola devam eden bir tutum sergiliyor. Bu tutumuda değişimden korktuğu için değil bazı insanların bazı karakterlerde değişim istemediğini anladıkları için yapıyorlar. Öte yandan Marvel sadece daha çok satsın ve daha çok haber olsun diye karakterleri siyah,latin,müslüman,kadın yapıyor benim bunlarla kesinlikle bir sorunum yok sadece bunları dikkat çekmek amaçlı yaptıkları için sorunum var yoksa kendileri bu özellikleri taşıyan yeni karakterlerde yaratabilirler bence . Ayrıca yazarın bir konuya giydirip diğer bir konuya “oha süper laaağn hüloo” gibi yorumlar yapmasını ben etik bulmuyorum. Gayet tabii kendi zevkleri ve fikirleri olabildiğine inanıyorum fakat yazdığı yazılarda daha objektif olması gerektiğini düşünüyorum.
Ne de güzel özetlemişsin. “İnsan istediğini yazar.”
“İstediğini yazar”fakat yazdığı konuda tarafsız olmayıda bilmelidir. Bir tarafın her hareketine doğru bir tarafın her hareketine ise hep yanlış demek olmaz anladınmı ?
Gene yiğitcan ve gene dc yi yeren bi yazı
Acaba neden beni şaşırtmadı
Düzenli bir okuyucu olarak asla ama asla yazarın adına bakmam. Benim için önemli olan yazının “bilgilendirici” içeriğidir. Bilgilendiri içeriği kendim analiz edebildikten sonra (ki sanıyorum herkes öncelikli olarak bunu yapmalıdır) yazarın kattığı yorumlarla kendi fikirlerimi karşılaştırıyorum. Yazar ister marvel fanboyu olsun ister dcyi gömsün. Sen bu yazıdan kendi çıkarımına bak. Kendimi ele alınca dc/marvel kıyaslamasında benim için içerik ve süperkahraman bakımından DC her zaman öndedir. DC fanboyu bile denilebilir. E arkadaş ben DC fanboyu olabiliyorsam bu yazar neden Marvel fanboyu olamasın? Ben DC’yi nasıl buluyorsam bu adam neden Marvel’ı aynı şekilde daha üstte tutamasın? Objektifgeek.com değil ki sitenin adı, her yazar kendi fikirlerini kendi zevkleriyle harmanlayıp öyle yazıcak tabikide. Zira yazarın kasıtlı olarak DC gömme çalışmalarını da göremiyorum.
Bunlara ek; Marvel kadın Thor yapınca evet devrim. Marvel açısından devrim. Fakat sidekick olayı DC’de neredeyse her süperkahramanın çırağı olarak var. Yani kısacası Damian Wayne, birkaç yıl sonraki serilerde yeni Batman olursa buna şaşırılır mı? Bu devrim olarak adlandırılır mı? “OO bakın Batman değişmiş yeni Batman’imiz Damian” denilir mi? Hayır, Robin, Batman’in sidekicki olduğundan beri okuyucular tarafından biraz daha fazla sempati kazanan bir Robin’in a)kendi hikayesi olur, büyür apayrı bi süperkahraman olur veya tam tersi yanlış yönlendirilir kötü olur. b)sonraki batman olur. Bu okuyucu şaşırtmaz. Okuyucu der ki, batman zaten sembol, batman yaşlanacak bu sembolü bir başkası taşıyacak, kim taşıyacak? En yakınındaki en güvendiği kendi eğitti öğrencisi. Bu çok önceden tahmin edilir bir durum. Bunu karşımıza koyduğunda büyük değişiklik olmuyor malesef. DC açısından olmuyor. Marvel-DC kıyaslamalarında beklenilmediği yapan, okuyucuyu bir hayli şaşırtan taraf Marvel, yaptıkları bu yüzden devrim olarak görülüyor. Aynı işi DC yapınca, açıkladığım gibi, devrim denmiyor.
Son olarak, yazara kelimesi kelimesine katıldığım, bana göre en önemli kısım; bat-mite serisi. DC’yi DC yapan o ciddiyeti, bat-mite tam bir Marvel serisi. Alternatif süperkahraman, belli ki birkaç yapımcı masabaşında kendi aralarında geyik yaparken ortaya çıkan, DC açısından geyik bitince kapanması gereken, Marvel açısından geyiğe e hadi çizelim 5-10 serilik mini komik bir seri hazırlayalım şuna denmesi gereken bir fikir. E tabi bunu Dc sayfalara dökünce de çizgisinden çıkmış, popüler kültüre ayak uydurmaya çalışan yaşlı amca sıfatını hakede hakede alır.
Öncelikle herhangi birinin sırf ”yazar” rumuzuna sahip olduğu için yazdıkları konusunda subjektif yerine objektif olması gerektiği olgusuna katılmadığımı ve dolayısıyla bunun tersi yönde düşündüğümü söylemek istiyorum. Denizcan Akyol’un bahsini etmiş olduğu ”yazar iseniz objektif olmak zorundasınızdır” kısmı söz konusu bazı spesifik koşullar altında göz önüne alınabilecek bir faktör. Şöyle ki yazar bu online platfromda kişisel görüşlerü çerçevesinde bir içerik paylaşırken bunu herhangi bir gazetecilik yahut radyo&televizyon birimlerine ait herhangi bir pozisyon içerisinde yer almadan yaptığı için (yani kamuyu önemli olarak nitelendirilebilecek mevzularda bilgilendirme yükümlülüğü bulunmadığı gerekçesiyle) kendi kişisel zevkleri doğrultusunda yazıyı kaleme alırken dilediği gibi çizgi roman dünyasının en büyük devi olan ”Marvel” ı övebileceğini, yeri geldiğinde aynı övgü derecesini (ya da yergi) diğer bir büyük çizgi roman yayımcı devi olan ”Detective Comics” e aktarabileceğini düşünüyorum. Şayet bu durumdan hoşnut olmayan bireyler var ise, konuyu ya hiç okumayabilirler ya da yukarıda ifade ettiğim sepeblerden ötürü hoşnutsuzluklarının dozajını bir nebze olsun azaltabilecek bir neden bulabilirler. Uzun lafın kısası bence kimse kimseyi zan altına bırakmamalı arkadaşlar. Olayı bu kadar üst boyutlara çıkarıp, gerilim yaratmanın manasız olduğunu düşünüyorum. 🙂
Kelimesi kelimesine katılıyorum Yiğitcan’a. DC artık cılkını çıkardı işin(hashtag nedir yav?). Seriler güzeldir değildir henüz bilemeyiz ama heriflerin son yıllarda yaptığı en büyük şey Bruce Wayne’i öldürmek. Sadece bu. Yazar napsın kardeşim karşılaştırma yapmasın mı? Bu sektörde bin tane şirket var özellikle gidiyo DC’yi yeriyo, Marvel’ı mı övüyo bu adam? Marvel ve DC’yi karşılaştıracak adam, yazar olduğu için kendi yorumunu katacak. Sanki geçimini DC’den sağlayanlar var burda da Yiğitcan DC’ye laf giydirince ekmeğinizden oluyosunuz. Bekleyin beraber okuyalım çıkacak serileri. O zaman bir daha karar veririz “güncel” çizgi roman piyasasında kimin daha iyi olduğuna.
Bir oku, bir göz at, nereye gideceğine bak hikayenin. Ondan sonra gömmek gerekirse hepimiz gömeriz zaten, kimse merak etmesin. Ön yargılı yaklaşılmasın bu kadar her şeye.
Zaten Marvel odaklı 10 yazı yazılıyorsa DC odaklı 2 yazı yazılıyor. Onda da olum bir bakış açısıyla değil sırf eleştirmek için yazılıyor. DC hakkında ki yazı azlığını ve her yazının bir olumsuz eleştiri olmasını bırakın bir yana MCU hakkında en ufak bir bilgi için hemen yazı yazarken 2 gün önce Aquaman filminin yönetmeni belli olmasına rağmen henüz bir yazı yazılmadı. MCU filmleri için birinin tırnağı kırılsa hemen yazıya döküyorsunuz… Sorun sadece DC’nin her hareketini ölümüne olumsuz eleştirmeniz değil en az Marvel kadar yoğun gündeme sahip olan DC hakkında aşırı ama aşırı az yazı yazmanız… Bu cidden objektiflik adına atılmış bir adım değil. Eğer DC’nin yoğun gündemine rağmen bu kadar az yazı yazıp Marvel hakkında Yazarların odasında ölen böceğe kadar yazarsanız epeyi bir takipçi kaybedeceksiniz.
Kesinlikle yüzde yüz katılıyorum.