5. Man-Thing (Mayıs 71) – Swamp Thing (Temmuz 71)

Swamp Thing - Man-Thing

Bu gerçekten DC-Marvel çakış tarihinin en acayip hikayelerinden biri. Fikir kimin önce aklına geldi bilmiyoruz, fakat ilk baskıya yetişen 1971 senesinin Mayıs ayında Man-Thing ile Marvel olduğudnan, teknik olarak çakmış olan DC oldu. Belki de gerçekten de iki ay içerisinde fikri beğenip, kendilerine apardılar; bilemeyiz ama imkansız olmadığı kesin. Zira benzerlikler korkunç derecede fazla. İkisi de bataklıklarda vuku bulan korkunç kazalar sonucu gördüğünüz yaratıklara dönüşmüş kimyacılar ve ikisinin de ismi neredeyse aynı. Yıllar içerisinde ikisi de anti-kahraman da oldular üstelik.

 

6. Galactus (66) – Imperiex (2000)

Galactus - Imperiex

Ne DC, ne de Marvel hayranları arasında Imperiex ilk defa ortaya çıktığında bir şüphe oluştuğunu düşünmüyorum. Marvel resmen “galaksiyi gezip, gezegenleri yiyen” bir süper kötü yaratmış, parlatmış, DC’de “ulan şimdi bizim hikayeye de böyle bir şey lazım” diye düşünüp, kendi evrenine apartmıştı. Genelde çakan, çakılandan daha popüler olur; geçen listede de bunu gördük ama bu sefer plan öyle işlemedi. Galactus hâlâ Marvel’ın en efsanevi kötü adamlarından biri, Imperiex’in ne adı ne namı kaldı akıllarda.

 

7. Lizard (63) – Man-Bat (70)

Lizard - Man-Bat

Buna gerçekten araştırmayı yaparken inanamadım. Lizard da, Man-Bat de aslen iyi niyetle yola çıkmış bilim adamları. İkisi de, öhöm, hazır mısınız? İkisi de kendi fiziksel engellerini aşmak için, o engeli biyolojik ve doğal olarak aşabilen yaratıkların genlerini kullanarak üzerlerinde deney yapıyorlar. Lizard eksik kolunu tekrar çıkarmak için kertenkeleler üzerinde deney yaparken… Man-Bat de sağırlığını aşabilmek için, yarasaların sonar duyumu üzerinde deneyler yapıyor. Evet. Sonuç da ikisinde birebir aynı üstelik. Vay arkadaş.

 

8. Spider-Man (62) – Black Spider (76)

Spider-Man - Black Spider

Bakın, bazen çakarken orijin hikayeleri olarak da aynı olmanız gerekmez. Bazen sadece estetik olarak çakarsınız. Ve bunu anlarım. Mesela Batman kötülerinden Black Mask, Cap’in ana kötüsü Red Skull’a çok benzemektedir. Mark Waid ve Alex Ross, Magog’u tasarlarken görsel olarak Cable’dan apardıklarını itiraf etmişlerdir. Bunlar okey. Fakat Black Spider, 1976’da çıkmış Batman’s Detective Comics’in 476. sayısında galasını yaptı. O sırada Spider-Man dünyanın en popüler çizgi roman karakterlerinden biriydi zaten. Binalara tırmanan, bir ip veya ağ yardımıyla sallanan, devamlı laf sokma modunda bir karakter yapıp, ismini alenen “Black Spider” koyamazsınız yahu. Yani içeride “abi Batman’e şöyle Spider-Man gibi bir kötü yapsak çok güzel olmaz mı” demişsiniz resmen, koskoca Spider-Man be o! “Haftanın kötüsü” yaparken alınacak başka ilham mı kalmadı? Allah Allah.

1 2
Author

Yalnız olduğunu düşünen, ama bunun uzun sürmeyeceğini bilen bir adam. Bir gün Kaliforniya'nın yeşillikleri uğruna Arizona'daki evini terk edip gitti, geri dön çağrılarına da kulak vermiyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.