Witcher dizisinin yayınlanmasına tam olarak on sekiz gün kaldı! Bu süreçte devam eden bir ambargo var, zaman da az olduğu için önümüze yeni bir şey de çok gelmiyor. Ancak bu demek değil ki Hype Treni duracak, sessizce bir gara çekilecek!

Kimdir temalı yazılara devam edemiyoruz çünkü ana üçlü ve kalan karakterler hakkında zaten bilmediğiniz ne yazarsak spoiler olabilir. O yüzden, sakince kompartımanımızda oturalım ve Netflix’ten gelen yeni Kıta haritası vesilesiyle Kıta’nın haritalarını inceleyelim istedim.

Witcher Kıta Haritası

mapa-severu

Witcher evreninin resmî ve yazardan onaylı tam bir haritası mevcut değil. İnternette yer alan haritalar ya oyunlardan alınmış ya da serinin sıkı takipçilerinin kitaplarda okuduklarına göre tahmini olarak belirlenerek oluşturulmuş. Bunların içerisinden de sadece bir tanesi –ki yukarıdaki görselde bu harita yer alıyor- yazar Sapkowski’nin ‘kafamdakine yakın’ dediği bir harita olmuş.

Bunun dışında farklı ülkelerde yayımlanan bazı Witcher kitaplarında basılan haritalar da var ancak bunlar da tam ve onaylanmış değiller, yine o kitapların içerisindeki bilgilerden yola çıkılarak tahmini çizilmiş haritalar. Oyunlardaki haritalar, yine kitaplardan yola çıktıkları için olabildiğince uygunlar sanıyorum ki ancak bunlar da açık dünyanın elvereceği şekilde konumlandırıldıkları için, ona göre çizilmişler. Mesela bir oyunda Kovir’in nerede olduğunu görüyoruz, bir başka oyunda Toussaint’ı veya Vizima’ya vardık da sadece sarayın içindeyiz gibi.

Kıta’nın kesin ve tamamlanmış bir haritasının olmamasının sebebi ise yazar ile alakalı bir durum. Sapkowski, evrenin kafasında sürekli olarak değiştiğini dile getiriyor. Bu yüzden de Kıta’ya tam ve kesin sınırlar çizmesi mümkün olmuyormuş. Mesela hikâyemiz, Nilfgaard’ın bir bölümü hariç tamamen Kuzey Krallıkları’nda geçiyor, bu yüzden Kıta’nın kuzey kısmını görüyoruz haritalarda, Nilfgaard’dan güneye gidemiyoruz.

Güneyde bir yerlerde bir Ofier var, bir Zerikanya var; bunların isimlerini biliyoruz veya buralardan gelen karakterlerle farklı yerlerde karşılaşıyoruz fakat tam olarak nerelerdeler? Kuzeydoğuda büyük bir çöl var, bunu biliyoruz ama orada veya daha da doğuda yerleşim yerleri var mı? Hikâyeler bizi nereye götürdüyse, sınırlarımız orayla çizili. Geri kalan her şey, tahmin. Belki de bir gün, Sapkowski yeni kitabını bitirdiğinde böyle bir işe girişecek ve sınırlar kesin olarak çizilecek. Veya üşenip mevcuttaki haritalardan birini kanon olarak işaretler ki bence bu ikincisinin olma ihtimali daha yüksek.

Netflix’in Kıta Haritası

witcher map - netflix official

Servis edilen harita görselinin çok yüksek çözünürlüklü hâline ulaşabilmiş değilim. Ancak gördüğüm kadarıyla -göremediğim kısımları da önceki haritalardan doldurarak- bir şeyler söyleyebilirim sanırım.

İlk bakışta haritada çok yeni bir şey yok. Her şey alışkın olduğumuz şekliyle yerli yerinde duruyor. Dizi için bir harita lazımmış, o haritayı da sağ olsunlar, derli toplu çizip bize vermişler. Ama bu demek değil ki hiç farklı bir şey de yok.

Dağlar, Dağlar…

Gözüme ilk çarpan şey, kuzeyin Nilfgaard sınırlarındaki sıradağların çok minik gösterilmesi oldu. Bunun haritanın ölçeğiyle ilgili olduğunu düşünebiliriz, ölçek oranında mesafeler bayağı bir küçülüyor çünkü ama yine de mesela Toussaint’ın etrafını çevreleyen dağlar, Amell Dağları’na kıyasla daha net belli oluyor. Aynı şekilde Cücelerin meskeni yüce bir dağın başı Mahakam ile Kestrell Dağları da nokta kadar çizilmiş.

Dağlara neden bu kadar takıldığımı sorgulayabilirsiniz. Biraz açıklamaya çalışayım. Hikâyenin son kısmına ulaşana kadarki bütün aksiyon elementleri, Nilfgaard’ın Kuzey’i fethetme macerası ile ilgili. Kıta’nın siyaseti, genel insan kıyımları ve can parçası zümrüt gözlü Cirilla’nın başına gelen tüm kötü şeylerin başlatıcısı, Nilfgaard’ın Kuzey’e ilerlemesi. Ve işin açığı, Kuzey Krallıkları’nın başlangıç sınırına yakın olmayan hiç kimse de Nilfgaard tehdidini ciddiye almıyor. Belki alsalardı, Nilfgaard peyderpey durdurulabilirdi.

Nilfgaard’ı içlere ilerleyene kadar ciddiye almama sebepleri ise büyük oranda coğrafi engellerle ilgili. Tabii ki “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” diyen yöneticilerin de katkısı var durumda ama onları yılanın kendilerine dokunmayacağına ikna eden şartların da büyük etkisi var.

cintra_map

İmparatorluğun ilerleyebilmesi için öncelikle yaklaşık bir 2500 mil yol alması (Brugge – Nilfgard arası mesafe), sonra da heybetli ve geniş dağları geçmesi gerekiyor. Dağlardan sonra ise debisi yüksek, derin ve “Şu Fırat’ın suyu akar serindir oy” minvalinde ağıtlar yakılmasını hak eden Yaruga’yı aşması gerekecek. Takdir edersiniz ki o dönemin teknik şartlarında, büyük çoğunluğunu atlı insanların oluşturduğu orduların böyle bir yolculuğu tamamlayıp bunca engeli, kısa sürelerde aşması, büyü desteğiyle bile çok mümkün görülmüyor.

Bu yüzden ilk kitaplardaki politik konuşmalar, Nilfgaard’ın ilerlemesinin bir noktada kendiliğinden duracağı varsayımıyla gerçekleşiyor: “Zaten oraya kadar ilerleyemezler ki”. Ne zaman ki Nilfgaard, Yaruga’nın sınırında bitiyor, o zaman endişelenmeye başlıyorlar.

Novigrad ve Oxenfurt

İçimden istemsizce Barış Manço’nun “Dağlar” yorumunu mırıldandıktan sonra, dikkatimi ilk sezonun çok büyük bir kısmının geçeceği bölüme kaydırdım. Cintra, Brokilon, Aretuza, Temerya… Bunlarda bir değişiklik yok ama Novigrad? Oxenfurt!  Bu ikisi ve içerisinde bulundukları Pontar Deltası, bildiğimiz diğer haritalardan biraz farklı görünüyor.

İlk olarak Novigrad’ın, hepi topu otuz bin yerli, bir o kadar da geçici nüfus barındıran, küçük bir şehir olması gerekiyor. Haritada ise küçük bir şehirden çok daha büyük bir yermiş gibi görünüyor.

Redania_-_The_Witcher_2- map

İkincisi, Novigrad’ın, Gors Velen’in de içinde bulunduğu Temerya’dan, kanallarla ulaşılabilecek şekilde konumlandığını ve bu kanallar aracılığıyla Redenya’ya da rahatlıkla bağlanıldığını biliyoruz. Yani teknik olarak karadan çok uzaktaki bir ada değil. Yeni haritada biraz fazla uzak ve ayrık duruyor.

Öte yandan şu da bir gerçek, günümüzde kullandığımız haritalar da dâhil olmak üzere ülkeler, gerçek boyutlarıyla çizilmiyorlar. Ülkelerin bulunduğu yerlerin siyasi önemi ve elbette çizen kişinin durumu da coğrafya kadar önemli oluyor bu noktada. Günümüzde böyleyken Ortaçağ haritalarında da durumun bir tık daha coğrafi gerçeklik açısından gevşek olduğunu söyleyebiliriz. Novigrad hem fiziksel konumu gereği hem Oxenfurt’taki akademiden kaynaklı olarak hem de sosyo-ekonomik açıdan kapladığı yer bakımından önemli bir yer, bu yüzden haritacının onu olduğundan daha büyük çizmesi de gayet normal.

Azgın Rüzgâr, Hoyrat Dalga, Şanlı Skellige!

Skellige Adaları da Novigrad’ın aksine, anakaraya biraz fazla yakın çizilmiş gibi görünmüyor mu? Bilemiyorum, belki üzerimde hâlâ üçüncü oyunun etkisi kalmıştır fakat daha uzak ve ulaşılması zor bir şekilde çizilmesini bekliyor insan –özellikle Batı kısmı tamamen okyanustan oluşan bir yer için.

Yine de haritanın ölçeğini aklımızda bulunduralım ve baktığımızda bize çok az gelen mesafelerin aslında millerle ifade edilebileceğini bilelim. Bu kısım sizden çok kendime bir hatırlatma.

Gramer Şube Geldi

Efendim, haritada Aedirn, sanki “Aedrin” diye yazılmış; Etolia ise “Etoloa” olmuş. Bir daha el atmak lazım sanki? Bir de siz orada Far Lands’ı, Tir Tochair’i büyük verdikten sonra, “amell mountains”, “ebbing” ve “Korath desert” yazarsanız, polisler kızar. Etmeyin.

Son Bakış

mapa-orteliusa

Yukarıda gördüğünüz harita, Witcher forumlarından çıkan, Kıta’nın en detaylı haritalarından bir tanesi. Mapa Orteliusa olarak da bilinen bu harita, hayranlar arasında da çoğunlukla referans olarak alınır ve kitap serisine uygunluk bakımından kabul görür. Üzerine konuştuğumuz Netflix’in haritası ise dizi için çizilmiş olan, derli toplu bir ilk harita. Bu açıdan, yapılmasa olmayacak bir işi tamamına erdirmişler, itirazım olmaz. İkisine veya daha fazlasına bakıp incelemek mümkün, hangisini daha çok beğeneceğiniz de size kalıyor hâliyle. Ama serinin bir sıkı takipçisi ve çok seveni olarak konuşmam gerekirse, yukarıya koyduğum Orteliusa haritası gibi Witcher forumlarından çıkan bin tane harita dururken, çok da beklediğim alımlılığı bulamadım sanki. Burası tamamen zevk meselesidir, özneldir.

Ben hâlâ oyunlarda Witcher 2’nin haritasını, genelde ise bazı hayran çizimlerini daha çok akılda kalıcı buluyorum, siz ne dersiniz? Yeni haritayı beğendiniz mi? Favori başka bir haritanız var mı? “Benim alakam yoktu, yeni geldim” diyorsanız, bu harita hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlar sizin alanınız.

Author

Editör-in-çiif. Hayvan dostu, çokça yalnız; ismiyle müsemma ama çoğunlukla zararsız. İyi tavsiye verir, geç olana dek ciddiye alınmaz. Her geçen gün bitkinliğine şaşırarak ‘takı taluy takı müren‘ arıyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.