Arkadaşlar… Amazon’un şakası yok.

Netflix ile olan ve yakında Disney‘nin de teşrifiyle şenlenecek dijital dağıtım yarışında geri kalmak istemeyen Jeff Bezos ve saz arkadaşları önce Manchester by the Sea gibi filmlerle ödül törenlerini fethettiler. Ardından çılgın paralarla Lord of the Rings gibi yüksek profilli projelere koşacakları duyuruldu. Şimdi de eğlence dünyasının yükselen pazarı Çin’den tahrik oluyorlar, o pazara yönelik bir eser için de kesenin ağzını açtılar.

İlk kitabı “Üç Cisim Problemi” adı altında 2006’da tefrika edilen, 2008’de kitaplaştırılmasının ardından da kısa sürede Çin’in en meşhur bilim-kurgu kitaplarından biri hâline gelen bir üçleme var. Bu üçlememiz Liu Cixin tarafından kaleme alınmış ve 2014’ten beridir de İngilizce olarak yayınlanıyor. George R. R. Martin’in “Olağanüstü bir kitap” diyerek övdüğü roman vakti zamanında İthaki tarafından da Zeynep Özmeral’in çevirisiyle Türkçe’mize kazandırılmıştı. Felsefi, bilimsel, o geek damarı ihya eden türden bir eser yani.

THree Body Problem

Kitap 2014’te İngilizce’ye çevrildikten sonra Hugo falan alıyor, alınca da haliyle Batı menşeli dağıtımcıların dikkatini çekiyor. İşte bu noktada da devreye Amazon giriyor. Mega-şirket Üç Çizim Problemi üçlemesi için hakları elinde bulunduran Youzu Interactive ile görüşmekte. Hakları alıp, üç sezonluk bir kısıtlı-dizi yapmak istiyorlar. Bunun için de ayırdıkları bütçe –hazır mısınız– 1 milyar dolar. Yani evet, Geekyapar tarihinde ilk defa başlıkta aşağıya doğru abartı yapıldı; çünkü Doğan Medya’nın ederi bu kadar değildi. Üç Cisim Problemi’nin fikri mülk haklarının değeri, Türkiye’nin en büyük medya grubuna biçilenden 110 milyon dolar daha fazla.

Amazon Lord of the Rings‘e de bu kadar bütçe ayırmıştı, en azından söylenen oydu. Çıldırmış gibi iki farklı geek dizisine iki milyar dolar akıtmaya kararlı olmalarının elbette tek bir sebebi var: Game of Thrones. Geek çağının en kârlı girişimlerinden biri olan Game of Thrones 2019’da elveda diyecek ve boşalan tahta birilerinin oturması gerekiyor. Amazon hem Batı, hem Doğu dünyasının mitolojik mertebede iki geek eserini cebine koymasının bu yarışta ona avantaj sağlayacağını düşünüyor; ki haklı da. İşin enteresan kısmı Disney – Amazon – Netflix yarışının devamı olacak. Vallahi tüketici olarak biz keyifle bekliyoruz, öyle değil mi geekler? Ne çıksa biz yiyeceğiz sonuçta!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.