6. Defansif Orta Saha: Charles Aranguiz (Internacional)

Charles Aranguiz

Şili buraya bağıra bağıra gelirken, bunda Aranguiz’in de büyük faydası vardı. Seneyi Internacional’de tamamlayan ve Campeonato Gaucho 2014’ün MVP’si seçilen Aranguiz, zaten overall’ı görece yüksek bir arkadaşımızdı, tek sıkıntısı, düşük profiliydi. Artık böyle bir sıkıntı da yok. Aranguiz İspanya maçında bir gol ve bir asistle oynadı. Aynı zamanda top kapmaları, oyun zekası ve oyun görüşü de inanılmaz yüksekti. Udinese erken davranmış almış. FIFA’da, FM’de artık Udinese’nin elinden koparmak zor. Fakat uğruna Udinese ile bile oynanır derecede iyi bir performans gösterdi Aranguiz, bu da kesin.

 

7. Orta Saha: Marco Verratti (PSG)

Marco Verratti

Bundan iki sene önce PSG’ye tranfser olan Marco Verratti, belki de bu turnuvaya kadar FIFA, FM ve muadillerinde ortalaması çok da yüksek olmayan bir futbolcu olarak kalmayı başarmış olabilir. Ama şu saatten sonra bizce öyle bir lüksü yok. Her maçta daha da çok batan İtalya’nın topu ayağına aldığında heyecanlandığınız iki isminden biriydi. Ki, diğer ismi Andrea Pirlo’ydu ve Verratti de ona çok benziyordu. 1992 doğumlu orta saha oyuncusu, PSG’de bu sene parlak performanslarına devam ederse, PES gecelerinde Paris semalarına yönelmenin sebeplerinden olabilir.

 

8. Hücumcu Orta Saha: Andre Ayew (Marseille)

Andre Ayew

Turnuvadan önce zaten kenara yazılan şeylerden biriydi, “Gana’yı Ayew biraderler götürür…”. Öyle olmadı. Gana prim çekişmelerinden, takım içi skandallardan ve her şeyden önemlisi hücum hattının inanılması zor bencilliğinden dolayı (bu taş sana Gyan) kadrosunun hak ettiği sürprizi yapamadı. Ama bütün bu dağınlıklık içerisinden bir adam parladı, o da Andre Ayew. Yetenekli olduğu zaten biliyordu ama iyice delaletini görmüş olduk, FIFA’cılar, PES’ciler görece bir artış hissedeceklerdir. Ama FM’ciler için önemli olan şey, Ayew’in gösterdiği liderlik kabiliyetiydi. Mental özellikleri seneye fırlayacaktır, yazın bunu kenara.

 

9. Sağ Açık: Joel Campbell (Olympiacos)

Joel Campbell

Tapusu Arsenal’de olan Joel Campbell, Kosta Rika mucizesinin baş aktörlerinden biriydi. Aynı Verratti gibi henüz daha 1992 doğumlu olan Campbell’ı 2011’de Arsenal almıştı, o seneden beri de kiraya veriyordu. Geçen seneyi Oympiacos’ta 32 maçta 8 golle tamamladı Joel Campbell. Kosta Rika bu turnuvanın averaj takımlarından biri olur diye düşünülürken, Campbell’ın yıldızlaşmasına ise hiç ihtimal verilmiyordu. Ama işte Kosta Rika gruptan lider olarak çıktı, Campbell da önce Uruguay’ı dağıttı, turnuvanın geri kalanında ise kusursuz oynadı. Overall’ı çatıdan yukarı fırlar resmen.

 

10. Enner Valencia (Pachuca)

Enner Valencia

Aslında Valencia geçen sene Pachuca’da çok iyi bir sezon geçirip, 23 maçta 18 gol attı. Fakat en nihayetinde bunu yaptığı takım Pachuca, bunu yaptığı lig de Meksika olduğundan, pek dikkat çekmedi. Ne zamanki Valencia gelip, Ekvator’un tüm hücum yükünü üstlendi, işte o zaman pek çok büyük kulübün radarına girdi. Hakikaten de baş etmesi güç bir hücum yeteneği gösterdi Enner Valencia. Bu arada umut verip yıkmış gibi olmayalım ama, overall’ı yükselse de öyle takımınıza transfer edemeyebilirsiniz, zira son gelen duyumlar oyuncuyu Manchester United’ın aldığı yönünde.

 

11. James Rodriguez (Monaco)

James Rodriguez

Şimdi bu listenin çapı, çeperi belli değil mi? FIFA / FM üzerinden, biraz da Dünya Kupası’nın çıkış yapan futbolcuları listesi yaptığımızı biliyorsunuz. En iyi oyuncuları değil, en iyi çıkış yapan oyuncuları alıp koyuyoruz listemize. Şimdi diyebilirsiniz ki “O zaman Rodriguez’in ne işi var? Bu adam geçen sene 45 milyon euro’ya Monaco’ya transfer olmadı mı hâlâ ne çıkışı?”. Cevap şu, Rodriguez’in klasmanı, 45 milyon euro’ya rağmen, hâlâ “gelecek vaat eden yıldız” konumundaydı. Monaco’da büyük stres testine maruz kalmadı kendisi. Topunu oynadı, ilk sezonunda iyi bir profil çizdi. Ama Dünya Kupası onun verdiği ilk gerçek sınav oldu. 45 milyon euro’nun çok daha fazlasını hak ettiğini takımını sırtlayarak, hem hücum, hem de saha içi mücadele anlamında liderliğini yaparak gösterdi. O yüzden bizce James’in çıkışı “bilinmeyen futbolcu” klasmanından, “transferin gözdesi” klasmanına değil, daha ziyade, “gelecek vaat eden iyi futbolcu” sınıfından, “dünya yıldızı” semalarına…

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.