Eski Türkiye’de eğlence programı konseptinin çeşitliliği her zaman doyurucuydu. Süheyl ve Behzat Uygur’un sunduğu Şahane Pazar gibi yarışma programları da Levent Kırca’nın ekranlara getirdiği Olacak O Kadar gibi siyasal/toplumsal mizah üreten güldürü programları da yayınlandı. Eğlence programlarının talk show ayağında da her zaman iki kişi tahta oturdu. Bunlardan biri Beyazıt Öztürk, biri Okan Bayülgen oldu. Eski Türkiye televizyon programlarının, bir paranın iki yüzü gibi sürekli ayrılan unutulmaz talk show sunucuları, dosyamızın bu bölümünde bu sefer yalnızca ortak noktalarıyla karşınızda.

Okan Bayülgen de Beyazıt Öztürk de çok yönlü ve çoğu benzer birçok işe imza atmış kişiler. Bizim için unutulmaz oldukları nokta ise yıllarca sunmuş oldukları late night show tarzı eğlence programları. İkisi de Amerikan televizyon kültürünün değişmez bir parçası olan, sunucusu değişse bile formatı sabit kalan ve hepsi birbirine benzeyen bu programların tamamen Türk versiyonlarına imza attı. İkisi de bu konsepti kendi meşrebince yerelleştirdi ve bu işi bir diğerinden farklı yaptı. Okan Bayülgen sivri dilli, sansasyonel ve sistem karşıtı tavırlarıyla öne çıkarken; Beyazıt Öztürk ağır başlı, yumuşak huylu ve sempatik bir karakter profili çizdi. Birbirine taban tabana zıt davranış şekillerini benimsemiş olsalar da yadsınamaz ortak yönleri onları aynı potada eritmeyi kolaylaştırdı.

LİSANS EĞİTİMLERİ

İkilinin özel hayatlarına girmeden, onları bildiğimiz programlar dışında ne yaptıklarından da bahsedeceğim, bunun için de ilk örnek aldıkları lisans eğitimi olacak. İkisi de medyadan uzak bir iş koluna yönelecekken biri yurt dışında okuduğu bölümden sıkılıp bırakınca diğeri de üniversite sınavında beklediği puanı alamayınca güzel sanatlar okumaya yöneldi. Okan Bayülgen, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bölümünü bitirdi Beyaz ise Anadolu Üniversitesi’nin Seramik-Heykel bölümünde okudu.

KÜLTÜR-SANAT İŞLERİ

İkisi de sundukları televizyon programlarıyla unutulmaz oldular ama ikisi de televizyon dışında sanatla iştigal etti. Okan, tiyatrocu ve fotoğrafçıydı; Beyaz, lakabını karikatür dergisindeki çizimlerinin altına attığı imzalarla kullanmaya başlamış aynı zamanda heykel ve seramik sergileri açmıştı. İkisi de radyoculuktan televizyona geçti ve ilk dönemlerinde siyasal mizah yaptı.

KANAL D

Okan Bayülgen, televizyon kariyeri boyunca birçok kanal ve program değiştirdi. Sürekli, yayıncılık anlayışını canlı tuttu ve sunmadığı bir tek haber programı kaldı. Beyaz da yarışma programı ve güncel konular üzerine program yaptı, pek kanal değiştirmedi ve 22 yıl boyunca aynı formattaki programını devam ettirdi. Kanal D, ikisinin de adını tarihe yazdığı programlara ev sahipliği yaptı. Okan, Zaga’yı; Beyaz, Beyaz Show’u bu kanalda sundu.

FİLMLER

Sanatçı/ünlü kişiliklerin çok yönlülüğü şaşılacak bir şey değildir. Şarkıcılar filmlerde oynar, sinema oyuncuları şarkı söyler; bazıları kitap yazar. Okan’la Beyaz ayrı ayrı, birçok sinema filminde oynadı ve oldukça kalburüstü işlere imza attı. Okan, “Ağır Roman”daki Salih rolüyle Sadri Alışık ödüllerinden en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı. Beyaz da “Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?” ile aynı ödüle layık görüldü. Hadi geçelim ödül almayı, ikisi de Haluk Bilginer ile aynı filmde oynadı. Hatta Beyaz iki kere oynadı.

Film oyunculuğundan bahsetmişken, Okan’ın muazzam animasyon seslendirme özelliğinden bahsetmeden geçemeyeceğim. Birçok animasyon filmini onun sesiyle sevdik. Muhtemelen bunların en önde geleni de Shrek oldu. Beyaz’ın kariyerinde böyle bir nokta bulunmasa da buraya da zorlayarak Beyaz Show’daki helyum çekme seanslarını ekleyebiliriz.

REKLAMLAR

Reklam oyunculuğuyla ilgili söyleyebileceğimiz pek fazla şey yok. Filmde rol almak daha kapsayıcı bir özellik belirtse de en azından ikisi de belirli zamanlarda reklamlarda oynadı ve reklam yüzü oldukları şeyin akılda kalmasını sağladı. Ayrıca, Okan Bayülgen’in dış ses olarak yer aldığı reklam filmleri de oldukça fazla.

TALK SHOW

Birçok ortak nokta, benzer yönden sonra asıl konuya gelelim. Okan’cı mısın, Beyaz’cı mısın gibi bir karakter testine sebep olacak kadar ayrıma sebep olan şey, temelde ikisinin de aynı şeyi yapmasıydı. Rüstem Batum ve Cem Özay gibi büyük örnekler olsa da Okan’la Beyaz’ın kalıcılığı başkaydı. İkisi, tek tahtı eşit derecede paylaşan iki varis gibiydi. Burada ayırıcı olan nokta, seslendikleri kitle oldu. Beyaz her zaman ailenin ve herkesin komedyeni tarzındaki bir sunucuyken; Okan her zaman ofansif, cüretkâr tavırlarıyla kendi niş kitlesini oluşturdu.

FİNALLERİ

Uzun yıllar talk show tarzına devam eden ikili, süreklilikleriyle zaten Eski Türkiye kavramının kapsam alanını geride bırakan dönemlere dek programlarını sürdürdü. Herhangi bir değişim söz konusu olduğunda bunu kendilerinden sebeple gerçekleştirdiler ama ikisinin bir ortak noktası daha şu ki; ikisi de programlarına devam ederken, kendilerinin dışında gelişen sebeplerden ötürü programları yayından kaldırıldı. Bu durum ikisinde de kırılma noktası yaratmış ki; Beyaz, önce Youtube içerik üreticisi sonra da ses yarışması jürisi olarak kariyerine devam etti. Okan, sıklıkla kullandığı “konvansiyonel medya” tabiriyle –ki lafın geldiği yer şudur- televizyon yayıncılığının, internet çağına ayak uyduramadığını ifade etti ama bir türlü internet için içerik üretmedi. Televizyondan uzak kaldığı dönemde yazlık yerde eğlence mekânı ve İstanbul’da bir kabare sahibi oldu. Televizyondan yeteri kadar uzak kaldığını düşündüğü noktada da her zaman yaptığını yaptı ve yeni kanallarla, yeni konseptlere geri döndü.

Bu dosyanın yakın zamandaki muhtemel son konusu olarak Eski Türkiye’de kendine yer etmiş, şimdi bir şekilde yeri aynı kalan iki talk show sunucusundan bahsettik. Yayıncılık kültürünün, internetin getirdiği büyük bir değişime girdiğini gördüğümüz şu zamanlarda bu tarz programların da yavaş yavaş dijital platformlara kaydığını görüyoruz. Yalnız, gece kuşlarının eğlencesi olmaktan çıkan bu programlar istenilen vakitte, istenilen yerde izlenir hale geliyor. Birçok örneğe ve yeniliğe şahit olacağımız, bunun bir parçası olacağımız kesin olsa da bazen insan eskiyi yad etmeden duramıyor. Sormadan geçmeyelim. Benzerlik ve farklılıkların arasında; Okan mı yoksa Beyaz mı diyorsunuz?

Author

Sabah kuşağı çizgi filmleri müdavimi.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.