Filmi gelene kadar Geekyapar tarafından reçetenize yazılmış olan Fantastic Beasts haftalık dozunuzu almaya tam gaz devam mı? Her hafta farklı bir odak noktasıyla karşınıza geldiğimiz gibi bu hafta da filme ısınma turlarında yeni bir bakış açısına değinelim dedik: MACUSA’yı yakından tanımaya ne dersiniz? Harry Potter serisinde Sihir Bakanlığı olarak karşımıza çıkan ve büyücü dünyasının hükümeti rolünü üstlenen bu kurumun, Amerika’daki karşılığı olan MACUSA’ya biraz daha detaylı bakacağız. Elbette kaynağımız J.K Rowling’in bizzat kendisi, zira Pottermore’da yayımlanan içeriğin kaynaklık ettiği yazımız, MACUSA tarihine tam on ikiden vuruş yaparak açıklık getirecek diye umuyoruz. Peki Amerika’daki bu büyü hükümetinin derin tarihine ve bazı bilinmeyenlerine inmeye ne dersiniz?
MACUSA ve Kökenleri
İngilizce açılımı The Magical Congress of the United States of America ve Türkçe meali de Amerika Birleşik Devletleri Sihir Konseyi olan bu topluluk, Amerikalı cadı ve büyücüler tarafından International Statute of Wizarding Secrecy (Uluslararası Gizlilik Kanunu)‘nin tanıtılmasının ardından 1693 yılında kurulmuştur. Dünya çapındaki büyücüler, eğer yer altında kendine destek sağlayabilen ve kendi yapısına sahip olan bir topluluk kurarlarsa, daha özgür ve mutlu hayatlar yaşayacaklarına inanmaktaydılar. Bu inanç özellikle Amerika’da, Salem Cadı Mahkemeleri’nden ötürü, oldukça güçlüydü.
MACUSA, Sihir Bakanlığı’ndan da önce bir başlangıca sahip olan İngiltere’deki Büyücü Konseyi’nden esinlenerek oluşturulmuştur. Bütün Kuzey Amerika’dan gelen sihirli toplumların temsilci kişileri, Amerikalı büyücüleri koruyup kontrol edebilmek adına yasalar üretmek için MACUSA’ya seçilmişlerdir.
MACUSA’nın en önemli görevi, kıtadaki Scourer denilen ve kendi kişisel çıkarları için pek sevgili sihirli türdaşlarını avlayan kötücül büyücülerden kurtulmaktır. MACUSA’nın ikinci olarak, büyük yasal yaptırım alanında yaşadığı sıkıntı ise, büyücü dünyasında Amerika’dan Avrupa’ya ve farklı yerlere kaçan suçluların sayısındaki çokluktu. Bunun nedeni de organize kanun yaptırımlarının, bu kaçan büyücülerin ülkeleri çapında yeterince uygulanmıyor oluşuydu.
MACUSA’nın ilk başkanı Josiah Jackson‘dı. Kendisinin savaşa olan ilgisi gibi dost temsilcilerinin oylarıyla başkanlık görevine geldiği de bilinmektedir. Seçilmesindeki en önemli etken de, eski Salem Cadı Mahkemeleri döneminin getirdiği zorluklarla başa çıkabilecek kadar sert biri olduğu düşünülmesiydi.
İlk yıllarında MACUSA’nın nihai bir buluşma mekanı ne yazık ki yoktu. Toplantılar, No-Maj’ların görüş mesafesinden kaçınmak amacıyla sürekli olarak farklı mekanlarda yapılmaktaydı.
Sihirsel Yaptırımlar
Başkan Jackson’ın en acil önceliği Seherbazlar’ı işe almak ve onları eğitmek üzerineydi. Amerika’da Seherbaz olarak eğitim gören bu ilk bir düzine gönüllünün ismi de, Birleşik Devletler büyücülük tarihinde özel bir yere sahip. Bu Seherbazlar sayıca o kadar az sayıdaydılar ve oldukça zorlu karşılaşmalarla yüzleşmişlerdi ki, bu işe girdiklerinde bütün bunların neredeyse hayatlarından vazgeçmelerini gerektirebileceğini biliyorlardı. Bu büyücü ve cadıların ataları da, o zamandan bu yana Amerika’da özel bir saygıyla karşılanmaktadırlar. Bahsi geçen o on iki kişi de şöyle sıralanabilir:
- Wilhelm Fischer
- Theodard Fontaine
- Gondulphus Graves
- Robert Grimsditch
- Mary Jauncey
- Carlos Lopez
- Mungo MacDuff
- Cormac O’Brien
- Abraham Potter
- Berthilde Roche
- Helmut Weiss
- Charity Wilkinson
Bu on iki kişi arasından yalnızca ikisi sağ kalıp yaşlanabilme imkanındaydı: MACUSA’nın üçüncü başkanı olacak olan Charity Wilkinson ve Ilvermorny Büyücülük ve Cadılık Okulu’nun şimdiki müdürü olan Agilbert’ın doğrudan torunu olan Theodard Fontaine. Ayrıca, ailesi Amerikan büyücülük politikalarında büyük ölçüde öneme sahip olan Gondulphus Grave ile ünlü Harry Potter’la uzaktan ailevi ilişkilere sahip olan ve yüzyıllar sonra soy bilimciler tarafından sıkı çalışmalar sonucunda gün yüzüne çıkarılan Abraham Potter da yer almakta.