“Flames of War, bir 2. Dünya Savaşı meraklısını tatmin edecek çeşitliliğe, bir maketçiyi tatmin edecek model yelpazesine ve bir oyuncuyu tatmin edecek stratejik olasılığa sahip bir oyun.” Karargah ekibi yazıyor!
 

 

 

“Sonuna kadar gideceğiz. Fransa’da savaşacağız, denizlerde ve okyanuslarda savaşacağız, yükselen güven ve gücümüzle havada savaşacağız, adamızı ne pahasına olursa olsun koruyacağız. Sahillerde savaşacağız, çıkartma noktalarında savaşacağız, tarlalarda ve sokaklarda savaşacağız, tepelerde savaşacağız ve asla teslim olmayacağız…”

W. Churchill, 4 Haziran 1940

Masaüstü minyatür oyunları dünyasına baktığımızda çok farklı dönem ve evrenlerde, birçok değişik sisteme göre düzenlenmiş oyunlar görürüz. Bunlardan dünyada en popüler olanı ve Türkiye’de de en çok bilineni kuşkusuz Warhammer’dır. Ancak yurtdışındaki büyük convention etkinliklerine gittiğinizde, Warhammer turnuvalarından hiç eksik kalmayacak kapsamda etkinlikleri olan bir üçüncü oyun daha görürsünüz. Bu, 2. Dünya Savaşı meraklılarının, Panzer dendiğinde gözleri büyüyenlerin, Normandiya ve Stalingrad’dan bahsedildğinde içi kıpır kıpır edenlerin oyunudur; Flames of War.

Flames of War, kapsam ve çeşitlilik bakımından oldukça doyurucu. Oyunda, savaş temelde üç farklı döneme ayrılmış durumda; Polonya ve Fransa işgallerini konu alan 39-41 Early War dönemi, Doğu Cephesi ve Kuzey Afrika savaşlarını anlatan 42-43 Mid War dönemi ve Almanya’nın tüm cephelerde savunmaya geçtiği 44-45 Late War dönemi. Savaşın Pasifik dışındaki tüm cepheleri oyuna aktarılmış durumda ve sadece Sovyetler, Almanya gibi büyük güçler değil, Macaristan, Yunanistan gibi ülkelerin de orduları oyunda mevcut.

Başlarken… Hangi Dönem? Hangi Ordu?

Oynayacağınız dönemi ve orduyu seçmek, elbette başlamanın temel noktası. Özellikle ilgilendiğiniz bir tarihsel dönem ve ordu tipi varsa, bu tabii seçiminizde en önemli faktör olur. Band of Brothers dizisi etkisiyle Ardenler’de savaşan Amerikan 101. Airborne birliğine ilgi duymak gayet normal veya Rommel’in komuta ettiği bir Deutche Afrikakorps ordusu ilginç gelebilir. Sizin ilgi alanınız dışındaki diğer önemli unsur, rakiplerinizin hangi ordulara sahip olduğu ve gittiğiniz klüpte genel olarak oynanan dönemdir.

Burada izninizle bir parantez açıp Türkiye’de Flames of War açısından neler olup bitiyor kısaca bir anlatayım:

İstanbul’da, Beşiktaş Pegasus Oyuncak’da neredeyse her Cumartesi bir Flames of War oyununa denk gelmek mümkün. İstanbul ekibi genel olarak Late War meraklısı.

İzmir’de yaşıyorsanız Kule Sakinleri üyesi olan FoW’cularla tanışmanız gerek. Karşıyaka’daki klüpte yine yaklaşık her haftasonu bir oyun izleyebilirsiniz, İzmir’de Mid War daha hâkim. Elbette iki klüpte de, zaman zaman genelde oynanan dönemlerin dışında oyunlar, hatta nadiren Early War oyunları bile dönüyor. “Flames of War Türkiye” Facebook grubu içerisinde tüm bu WW2 meraklılarına ulaşabilir, kendinizi tanıtıp size yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz.

Dönelim konumuza, dedik ya ilginizi çeken ordu önemli. Ama burada ufak bir tavsiye, büyük ülkeleri komuta ederek oyuna başlamak daha rahat. Amerikan, Sovyet, İngiliz ve Alman ordularının kutu setleri çok çeşitli ve ideal. Burada yine en büyük dostunuz, zaten oynayan arkadaşlar oluyor. Eğer ilginiz varsa, girin facebook sayfasına, gidin bu klüplere ve bu insanlarla tanışın, birkaç küçük çaplı deneme oyunu oynayın ve neye ilginiz olduğuna daha rahat karar verin.

Oyun Sistemi, Ordu Tipleri

Oyun temel olarak basit bir eğitim ve motivasyon seviyesine bağlı bir sistem kullanıyor. Askerleriniz, temel eğitim almış Conscript, belli bir savaş eğitiminden geçmiş Trained ve birkaç savaş görmüş Veteran seviyelerinde olabilir. Bunun yanında ekipman sıkıntısı çekiyorsa Reluctant, herşey yolundaysa Confident, anavatanları elden gidiyorsa ise Fearless seviyelerinde motivasyoları oluyor. Kısaca, Rusya’nın ayazında neden savaştığına dair pek bir fikri olmayan bir İtalyan askeri Reluctant Trained seviyesinde iken, savaş köyünü yok etmiş ancak yeni orduya alınmış bir Rus askeri Fearless Conscript olabiliyor. Komando, paraşütçü gibi elit ünitelerse genelde her zaman Fearless Veteran seviyesindeler.

Bu seviyeler, haliyle ordunuzun puan ve hacmini belirliyor. Bir Alman paraşütçü ekibi az bir piyade ve tank desteğiyle savaşırken karşısında tankıyla, topçusuyla koca bir Sovyet birliği bulabiliyor. Her türlü orduya komuta etmenin avantajları elbette farklı. Oyundaki görevler sadece düşmanı yok etmek değil, belirli noktaları tutmak üzerine olduğu için, her zaman en iyi eğitimli asker savaşı kazanacak diye bir kural yok.

Ordu tipleri olarak temelde üç ana unsur, tank, mekanize ve piyade orduları seçiliyor. Bu, şu anlama geliyor, her ordunun ana savaş grupları ve destek grupları mevcut. Ordu tipiniz tanksa, ana gruplarınız da haliyle tank oluyor. Destek olarak yine piyade almak mümkün. Aynı şey, piyade ordusu için de geçerli, ana gruplar piyade oluyor, bu sefer tanklar istenirse destek olarak alınıyor. Süvari, istihbarat, mühendis bölüğü gibi ordular da seçebiliyorsunuz.

Uzatmayalım…

Flames of War, bir 2. Dünya Savaşı meraklısını tatmin edecek çeşitliliğe, bir maketçiyi tatmin edecek model yelpazesine ve bir oyuncuyu tatmin edecek stratejik olasılığa sahip bir oyun.

Siz de gerçek bir savaştan nefret edip oyununu ve maketçiliğini seven bizim gibi saçma insanlardan biriyseniz, gelin tanışalım 2. Dünya Savaşı bitmiş, Sovyetler dağılmış, Naziler tarihe karışmış olabilir, ama o günlerin heyecanı sizi çekiyorsa, biz buradayız.

M. Batuhan Tunçdemir

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.