Gotypicks diye bir blog var. Bilmiyorum hiç denk geldiniz mi, ama gerçekten çok faydalı bir iş yapıyor. Kendisi her sene, irili ufaklı demeden; oyunla ilgili değil demeden, İngilizce ya da Sanskritçe diye ayırt etmeden, dünyanın dört bir yanından farklı yayınların verdiği Game of the Year ödüllerini topluyor. Bu ödülleri toplarken belli standartları var, öncelikle doğrulayabilmesi gerekiyor yayını; sonra da bunun biraz kalburüstü olmasını gerektiriyor.

Bu koşullar sağlandığı için ortaya gerçekten de ilginç istatistikler çıkıyor. Zaten The Last of Us’ın 2013’e vurduğu damgadan vakti zamanında ne kadar tiksindiğimizi şurada ve daha yakın bir zamanda şurada anlatmıştık. Ana akım oyun basınının ne kadar pazarlamaya ve okur tepkisine yenik düşmeye meyilli, dar alanda koşan bir kitle olduğunu görmek için, o rakamlara bakmak yetiyor. Gotypicks bu konuda gerçekten de muazzam bir veri; çünkü görebiliyorsunuz ki, ana akım oyun basını gerçekten de çok tahmin edilebilir hareket ediyor.

Şimdi esas merak ettiğiniz şey, elbette ki 2015’te kimin bu onuru kazandığı. Ona geçmeden isterseniz Gotypicks’in diğer amme hizmetine bakalım. Blog, aynı zamanda geriye dönük –daha dar alanda olsa da- çalışmalar yapmış ve 2003’ten itibaren verilen GOTY ödüllerinin konsensusunu da almış. Bu istatistiklere göre, kazananlar şöyle olmuşlar.

  • 2003: Star Wars Knights of the Old Republic (Bir şey diyemeyeceğiz, bizce de çok öncül ve etkin bir oyun)
  • 2004: Half-Life 2 (Belki de tarihin en etkili ve ilham verici oyunlarından biri)
  • 2005: Resident Evil 4 (Şimdilerde formül baymış olsa da, Resident Evil 4 gerçekten de taze ve etkileyici bir oyundu. Benim şahsi tercihim Civ IV olurdu, ama başka bir konu.)
  • 2006: The Elder Scrolls IV: Oblivion (Hype treninden arta kalanlar, 2006’da oyun basınını boyamış biraz; zira Oblivion bırakın sonrasında gelenlere öncül olmayı, yapmaya çalıştıkları Elder Scrolls serisinde bile takip edilmedi)
  • 2007: BioShock (2007 video oyun dünyasının en iyi senelerinden biri, seçmek zor. Ama ben olsam, oyun dünyasında bıraktığı etkiyi de hesaplarsak, Portal ve Call of Duty 4 arasında gidip gelirdim)
  • 2008: Fallout 3 (Kesinlikle hayır. Braid F3’ten çok daha önemli ve yol gösterici oldu oyun dünyasında.)
  • 2009: Uncharted 2 (Yine katılmıyorum. Yine hype. Çok iyi oyun, ama zamanın sınavını ortaya koyarsak, Arkham Asylum’un çok daha fazla şeyi değiştirdiği aşikar.)
  • 2010: Red Dead Redemption (Yani.)
  • 2011: The Elder Scrolls V: Skyrim (Minecraft’ın full çıkışını yaptığı 2011’de bu ödülü Skyrim’e veren herkesin pişman olduğunu iddia ediyorum. )
  • 2012: The Walking Dead (Bence Journey. Ama bu sübjektif bir fikir olabilir.)
  • 2013: The Last of Us (Dedik diyeceğimizi zaten.)
  • 2014: Dragon Age: Inquisition (Ayıptır.)

Peki bu sene? Bu senenin büyük kazananı…

09 Witcher 3

Evet, The Witcher 3: Wild Hunt olmuş. Witcher 3, toplam 189 GOTY ödülü almış, bunların 135’i eleştirmen seçimi, 54’ü oyuncu seçimi. Onu 42 GOTY ödülüyle Fallout 4, 24 GOTY ödülüyle Metal Gear Solid V, 20 GOTY ödülüyle Bloodborne, 10 GOTY ile Life is Strange, 7 GOTY ile Super Mario Maker, 6 GOTY ile ise Undertale takip ediyor. Diğer birden fazla GOTY alan oyunlar ise Rocket League, Rise of the Tomb Raider, Batman: Arkham Knight ve Her Story. Yine AAA oyunların pazarlamalarından ötesini göremeyen bir oyun basını var yani anlayacağınız… Peki siz ne diyorsunuz? Witcher 3 doğru tercih mi? Böylesine bir yığılma doğru mu, abes mi? Sunless Sea, Ori and the Blind Forest, Undertale, Her Story gibi farklı işler daha fazla şans bulmalı mı? Yorumlara yazın!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.