Video oyunları ve hatta genel olarak bilişim dünyası, diğer sektörlere göre daha genç bir sektör. Bu yüzden aslında diğer sektörlerin belki yüz yıl önce yaptığı kavgaları, tartışmaları, bilişim sektörü çok yeni yapıyor. Özellikle sosyal medyanın da bu kadar fazla kullanıldığı bir döneme denk gelen bu kavgalara hepimiz ilk elden şahit oluyoruz. Yani bir marka başka bir markaya laf attığı anda bütün dünyanın haberi oluyor bu yüzden olay çok hızlı büyüyor. İşte bugün tam olarak bütün dünyayı etkisi altına alan, henüz daha bir, iki gün olmamışken neredeyse duymayanın kalmadığı büyük bir kavgadan söz edeceğim size; İkinci Fortnite Muharebesi yani Apple-Google ve Fortnite kavgasından.

Fark ettiğiniz üzere buna İkinci Fortnite Muharebesi dedim çünkü Epic Games’in oyun dünyasındaki ilk büyük tartışması değil bu. Kendi oyunlarının platformu olmayı bırakıp Steam’e rakip olmaya karar veren Epic Games, oyun üreticilerine daha fazla pay vererek sektöre büyük bir hızla girdi. Fakat daha sonra oyun şirketleriyle anlaşarak PC’ye gelen oyunların önce kendi platformunda yayınlanmasını sağlaması büyük tartışmalar yarattı. Kimileri bunun etik olmadığını savunurken kimileri ise Steam gibi bir devle savaşması açısından böyle hamlelerin mübah olduğunu öne sürdü? Ben mi? Ben bir savaş muhabiriyim, bu konuda bir fikrim yok.

Bugün konuşacağımız İkinci Fortnite Muharebesi ise daha çok yeni. Yalnızca üç gün öncesine dayanıyor. Tarihler 13 Ağustos 2020’i gösterdiğinde Epic Games, Android ve IOS cihazlarda bulunan Fortnite oyunlarına küçük bir özellik getirdi. O kadar küçük bir özellikti ki bu cihazlardaki uygulama güncellenmedi bile. Bildiğiniz gibi oyun içi satın alımlarda Google ve Apple, ödemeleri kendi platformları üzerinden yaptırarak bu ödemelerden belli miktarlarda pay alır. Epic Games, getirdiği bu küçük güncelleme ile Apple ve Google üzerinden yapılan satın alımları engellemeden, kenarda kendi sitesi üzerinden Fortnite içeriklerini satın alacağınız bir arayüz sundu. Bu noktaya kadar olay abes değil. Asıl olay, Epic Games’in kendi arayüzü üzerinden sattığı bu içeriklerin Apple ve Google üzerinde satılanlardan daha ucuz olması.

Buradan sonra aslında üç tane doğal tepkime doğuyor; birincisi, Epic Games tabii ki kendi sitesinden sattığı içerikleri, başkasına pay vermediği için daha ucuza satıyor ve bu çok doğal. İkincisi, oyuncular bir içerik satın almak istediğinde önlerine çıkan iki seçenekten ucuz olanı tercih ediyor ve Epic Games’den alıyor, bu da çok doğal. Üçüncüsü, başlangıçta böyle anlaşmadıklarını iddia ederek Apple ve Google oyun içi satın alımlarında para kazanamadıkları için Fortnite oyunlarını platformlarından kaldırma kararı alıyorlar. Ve bir şey söyleyeyim mi, bu da çok doğal!

Olaylar tam olarak da bu noktadan başladı işte. Epic Games önce bütün Fornite oyuncularını arkasına alarak “FreeFortnite” etiketiyle interneti birbirine kattı. Sonra da Apple’ın oyununu kaldırmasının ardından sadece birkaç saat geçmişten altmış küsur sayfalık bir dava açtığını duyurdu. Ve son olarak Apple’ın zamanında yayınlanan 1984 isimli reklamının birebir aynısını yaparak Apple’a karşı resmen savaş açtı.

Hemen bu noktada tarihlerimizi geri alalım ve Apple’ın 1984 reklamı nedir, onu bir hatırlayalım. Apple, ilk Macintosh bilgisayarını 24 Ocak 1984’de çıkarmadan önce, dönemin “şeytani şirketi” olarak adlandırılan ve bilgisayar sektörünü tekelinde tutan IBM’e gönderme yaparak “1984 yılı 1984 romanındaki gibi olmayacak çünkü artık tekelleri yıkmaya geliyoruz” diyor. Epic Games de aynı reklamı Fortnite oyunun karakterleriyle bir daha çekiyor ve büyük ekrana bir kenarı ısırılmış konuşan bir elma koyarak, yıllar önce Apple’ın IBM’e yaptığını şimdi Apple’a yapıyor. Savaş muhabiri tavşandan  buraya kadar.

Şimdi öncelikle bu olaya, iki tarafta da olmayan biri olarak bakacak olursam son yılların en eğlenceli draması ile karşı karşıya olduğumuzu söylemek istiyorum. Hani iki tane birbirinden şeytani şirketin “Sen şeytansın, hayır sen şeytansın, sen Bill Gates’i savundun, savunmadım!” seviyesindeki kavgalarını izlemek gerçekten büyük bir haz veriyor. Çekirdek alıp ortalığı karıştıran amcalar gibi olmak istiyorum.

Öte yandan Epic Games bu noktada artık biraz bilinçli yapıyor bu tartışmaları gibi de geliyor. Arkadaş, sen adamın pazarına gitmişsin, tezgah açmışsın, sattığın mallardan da adama pay vereceğine söz vermişsin, sonra el altından daha ucuza mal satarak adamın senin üzerinden kazandığı parayı kesmeye çalışmışsın; bir de üstüne, beni niye pazardan çıkarıyorlar, bu tekeli yıkacağız diye sloganlar atmışsın. Yani seni dövmediklerine şükretmen lazım, sen bir de üste çıkmaya çalışıyorsun. Açıkçası bence Epic Games planlı olarak drama çıkartıyor. Yoksa bu kadar naif olduklarını gerçekten düşünmüyorum.

Efendim, benim İkinci Fortnite Muharebesi’nden aktaracaklarım bu kadar. Stüdyoya geri dönmeden önce sizin de fikrinizi almak istiyorum. Sizce Epic Games gerçekten böyle tekelliği yıkmak için naif bir mücadele mi veriyor yoksa sektörde büyümek için ağabeylerinin izlerini takip edip planlı bir drama mı kovalıyor? Yorumlara yazın, konuşalım.

Author

Kalabalıkta sesini kaybetmemek için içerik üreten biri. Her ateşin iyi bir hikâyeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Film, kitap, dizi, karikatür oyun ve müziğin her türlüsüne ilgisi vardır ama parası yoktur. Onu her yerde "Tavşan" diye çağırabilirsiniz.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.